Els ens locals estan obligats a portar un inventari dels béns i drets que integren llur patrimoni, fent constar amb suficient detall les mencions necessàries per a la seva identificació i per reflectir la seva situació jurídica, i el destí o ús a què es dediquen.
Aquest inventari està conformat com segueix i té les característiques següents:
Els organismes autònoms locals han de fer inventaris separats de llurs béns i drets, la còpia dels quals s’ha d’adjuntar com a annex en l’inventari general de l’ens local.
Segons la normativa comptable, l’ens local haurà de disposar de l’oportú inventari de béns i drets, que de conformitat amb la legislació patrimonial, detalli de manera individual els diversos elements que té registrats en la seva comptabilitat.
Comptablement, els béns i drets recollits en l’inventari es corresponen a l’immobilitzat, dintre de l’actiu de l’entitat. Es classifica en els comptes financers del grup 2 que comprèn els elements del patrimoni destinats a servir de manera duradora en les activitats de l'entitat.
La seva classificació per comptes és la següent:
Grup 2. Actiu no corrent
La valoració inicial dels diferents elements patrimonials pertanyents a l’immobilitzat s’ha de fer a cost. S’entén com a cost:
L’inventari ha de ser objecte d’actualització continuada. Cada cop que es produeixi una alteració s’ha d’anotar a l’inventari i a la comptabilitat, si correspon.
Els principals moviments que produeixen alteracions als béns recollits en l’inventari són:
Però no tots els moviments en l’inventari són iguals ni tenen el mateix origen. L’origen d’aquests moviments pot ser:
La majoria de moviments que afecten l’inventari passen pel pressupost, tant de despeses, adquisicions, inversions noves, inversió de millora o reposició, expropiacions, etc., com d’ingressos, venda, perquè suposa el pagament d’aquestes despeses o el cobrament d’aquests ingressos.
Recorda
L’inventari recull els elements del patrimoni destinats a servir de manera duradora en les activitats de l'entitat, així com les inversions immobiliàries. També s'inclouen dins aquest grup, amb caràcter general, inversions financeres el venciment, alienació o realització de les quals s'espera que s'haurà de produir en un termini superior a un any.
S’hauran de recollir en l’inventari els moviments que es registrin al capítol 6 del pressupost de l’ens local, tant de despeses com d’ingressos. I en aquest capítol hauran d’estar correctament imputats els moviments de l’exercici que afectin l’immobilitzat de l’entitat.
Per estar classificat al capítol 6, ha de suposar per aquest immobilitzat millores substancials que comportin un increment en el valor dels béns d’immobilitzat o la prolongació de la seva vida útil.
S’ha de diferenciar dels moviments que suposin despesa corrent —capítol 2 del pressupost de despeses—, que hauran de recollir els desemborsaments necessaris per al manteniment i la conservació dels béns a fi de garantir-ne un funcionament eficaç i continuat, sense afegir valor al bé ni augmentar la seva vida. Pel que fa a les adquisicions, qualsevol element amb una vida útil inferior a un any o que no compleixi les condicions per considerar-lo immobilitzat.
L’entitat haurà de recollir en el seu inventari qualsevol moviment de l’exercici que afecti el seu immobilitzat, però que no passi pel seu pressupost, al no suposar un desemborsament de despeses o cobrament d’ingressos. Exemples:
Encara que els moviments que afectin l’inventari siguin gratuïts per a l’ens local, la majoria suposen un moviment comptable i actualitzen el valor de l’immobilitzat comptable. En aquests casos s’utilitzarà, per determinar l’import, el valor raonable del bé. La contrapartida, en els casos d’altes gratuïtes provinents de tercers, serà una subvenció rebuda, de la mateixa manera que en les baixes gratuïtes a tercers serà una subvenció atorgada.
L’amortització és l’expressió comptable de la depreciació que pateixen els béns de l’immobilitzat no financer pel seu funcionament i utilització.
És la distribució sistemàtica de la depreciació d’un actiu al llarg de la seva vida útil. La seva determinació s’ha de fer, en cada moment, distribuint la base amortitzable del bé entre la vida útil que resti, segons el mètode d’amortització utilitzat. La base amortitzable és igual al valor comptable del bé en cada moment, detraient-li, si s’escau, el valor residual que pugui tenir.
Són actius amortitzables aquells béns que compleixin les condicions següents:
En canvi, no són amortitzables:
El deteriorament del valor d’un bé és l’expressió comptable de les pèrdues reversibles d’aquest.