1. Què pot fer el teu ajuntament per desplegar l'Agenda 2030?

Els governs locals són al centre de l’Agenda 2030, ja que, a més de l’ODS 11 sobre les ciutats i comunitats sostenibles, els ODS tenen metes que apel·len a les responsabilitats locals. L’Agenda 2030 presenta un seguit d’oportunitats per al món local:

  • Proposa un marc homogeni de planificació més eficient del desenvolupament sostenible en el territori i en sinergia amb els diferents nivells de govern des d’un enfocament del nivell local al global i viceversa.

  • Presenta l’oportunitat de revitalitzar i actualitzar l’agenda pròpia de cada territori des d’una visió del desenvolupament sostenible amb un enfocament més ampli i inclusiu, i des de la identificació dels reptes principals existents en cada context.
  • El caràcter integrador de l’Agenda 2030 promou en l’àmbit local el canvi necessari per a coordinar i integrar, des d’una perspectiva multidisciplinària, el conjunt de polítiques i plans locals que contribueixen al desenvolupament sostenible a mitjà i llarg termini.
  • Facilita un full de ruta per a una millor planificació, seguiment i rendició de comptes dels resultats obtinguts.
  • Pel seu enfocament obert a la participació, ofereix nous marcs per a establir sinergies amb diversos actors publicoprivats.
  • Reorienta i reforça les polítiques locals cap a un desenvolupament més sostenible i inclusiu i promou una transversalitat i coherència més grans en el desenvolupament de les polítiques.
  • Genera un nou llenguatge compartit per a afavorir la participació i representar la veu de totes les persones del territori.
  • Millora el posicionament dels ens locals i del sector privat local per a optar a noves oportunitats de finançament.
  • Obre la porta a la participació en espais i fòrums internacionals, en diàleg i coordinació amb altres governs locals i institucions internacionals, amb la qual cosa contribueix a solucions globals des de la realitat local.
  • Canalitza una consciència de la ciutadania més àmplia com a generadora de transformació cap a un desenvolupament més sostenible i inclusiu.

2. Quins elements transformadors aporta l’Agenda 2030 als ens local?

L’Agenda 2030 ofereix als ens locals noves oportunitats i un marc per a la governança amb un full de ruta que hauria abastat quinze anys, període ampli per a permetre la incorporació d’elements transformadors susceptibles de traduir-se en millores objectives. Aquests són alguns aspectes clau:

  • Un model de governança renovat basat en assolir tres reptes: la planificació i el seguiment per a contribuir als ODS; la transversalitat que comporta l’Agenda mitjançant la millora de la coordinació interna municipal, i la incorporació de la participació ciutadana en totes les etapes del procés.
  • Una eina de sensibilització i empoderament per al desenvolupament sostenible: l’Agenda 2030 gaudeix de popularitat social, acadèmica i empresarial, fet que contribueix a reforçar la comunicació i la sensibilització en matèria de desenvolupament sostenible. És una eina d’empoderament per a les persones i els agents del territori.
  • Uns objectius als quals es pot contribuir des de diferents sectors: l’Agenda 2030 insta les administracions públiques i les organitzacions i, en particular, la ciutadania, a emprendre accions per aconseguir els ODS l’any 2030. S’estructura amb un enfocament multinivell i multiactor, afavoreix aliances i col·laboracions amb associacions, empreses, escoles, etc.
  • Una agenda flexible i adaptable: si bé l’Agenda 2030 estableix 17 ODS que es despleguen en 169 fites, alguns ens només poden contribuir a unes fites determinades. És positiu que cada ens identifiqui el seu paper mitjançant la priorització d’objectius concrets. D’acord amb la naturalesa i la cultura de cada territori, també pot ser impulsada per consells comarcals que tinguin un paper essencial, en particular en comarques i en municipis petits.
  • Una agenda integral: L’Agenda 2030 exigeix considerar transversalment les tres esferes del desenvolupament sostenible (social, ambiental i econòmica) per tenir una visió integral del desenvolupament sostenible. La coordinació interna i la transversalitat inherent al model de l’Agenda 2030 poden fer repensar estructures administratives excessivament atomitzades i especialitzades, mitjançant la creació, per exemple, de mecanismes de coordinació que incorporin totes les àrees municipals.
  • Una visió estratègica que perduri en el temps: dotar l’Agenda 2030 d’un abast estratègic, amb la mirada posada en l’any 2030, pot fer que esdevingui resilient als canvis. Per a això, cal una agenda consensuada, participada i que compti amb un suport clar. D’altra banda, la convivència de diversos plans en els municipis fa imprescindible que l’Agenda 2030, com a referència estratègica, impulsi la incorporació dels ODS en la planificació ja existent.

3. Com poden els ajuntaments assolir els ODS i l'agenda 2030?

Tots els ODS estan relacionats d’alguna manera amb les responsabilitats dels governs locals. L’Agenda 2030 representa una oportunitat per a treballar amb una àmplia gamma d’actors i iniciar noves formes de col·laboració, i, en aquest context, els ens locals tenen un paper fonamental en la participació i apropiació dels ODS per part de la societat civil, del sector privat i de les administracions locals.

A la imatge següent fes clic sobre la icona + per veure més informació del que pot fer un ajuntament en relació amb cada ODS:


4. Què és la localització dels ODS?

Els ODS són objectius universals però s’han d’assolir en cadascun dels territoris; la seva implementació és, per tant, local en gran part, i ha de promoure la coherència en la presa de decisions entre els diversos nivells d’administració.

Tot ens local han de saber que cal un enfocament territorial per poder implementar l’Agenda 2030 i alinear els ODS a les seves polítiques públiques. Aquesta acció s’anomena localització dels ODS. Els territoris són espai complexos i dinàmics, modelats per les relacions socials i històriques que es produeixen entre l’heterogeneïtat d’actors que hi concorren, en interacció constant.

La localització dels ODS és, en resum, el procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l’Agenda, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització fins a la implementació i l’ús d’indicadors per a mesurar el procés i avaluar-lo. Localitzar no significa un canvi radical els objectius, sinó una oportunitat per a reorientar les prioritats i polítiques locals i demostrar l’aportació dels municipis en la reducció de desigualtats, la lluita contra el canvi climàtic i en definitiva, en l’assoliment dels ODS .

És una proposta per promoure un desenvolupament més inclusiu i sostenible amb les capacitats existents i què és necessari perquè tingui un impacte més transformador. És essencial fer un exercici de planificació integrada de les polítiques municipals, i dels mitjans d’implementació i d’avaluació dels avenços i els reptes aconseguits.


Important

Els ens locals estan preparats per a fer arribar l’Agenda 2030 a la ciutadania i, sens dubte, tenen una gran capacitat d’actuació en el territori, raó per la qual poden assolir resultats concrets i tangibles.


La localització és un procés per a empoderar tots els actors locals, públics, privats i de la societat civil, incloent-hi la ciutadania no organitzada, per a assolir el desenvolupament sostenible. Tanmateix, els actors locals no sols han de participar en la implementació, sinó també en la definició i avaluació de l’Agenda 2030 local.

5. Com poden els governs locals implementar l'agenda 2030?

A banda de la important tasca en sensibilització, l’Agenda 2030 ofereix grans oportunitats per als governs locals, com ara:

  • Dissenyar les polítiques públiques locals adoptant un enfocament més integral i de drets humans.
  • Facilitar la recuperació, implementació o aprofundiment de processos de planificació preexistents des d’una major consciència de les interrelacions i efectes que les diferents polítiques generen.
  • Orientar la formulació de fites de mitjà i llarg termini d’acord amb els reptes i problemàtiques locals que es vulguin abordar.
  • Afavorir la priorització i el seguiment de les polítiques.
  • Facilitar l’avaluació de les polítiques públiques i el mesurament de resultats ja consolidats.
  • Promoure l’articulació de les polítiques locals amb tots els nivells de l’Administració.
  • Incorporar en el disseny i la implementació de les polítiques locals les tres dimensions del desenvolupament sostenible: econòmica, social i mediambiental.
  • Permetre focalitzar accions específiques per a les persones i grups que viuen en condicions de major vulnerabilitat i exclusió.
  • Promoure una escolta activa d’altres veus durant el procés i la mobilització d’actors com la societat civil o l’acadèmia perquè contribueixin des dels seus àmbits d’actuació respectius a l’Agenda 2030.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’adoptar estils de vida més sostenibles i empoderar-la per a promoure i exigir a les estructures decisores un compromís decidit amb l’Agenda 2030.
  • Impulsar la mobilització del sector empresarial i altres actors envers la col·laboració, cocreació i innovació pel desenvolupament sostenible i inclusiu.

6. Quin és el compromís de la Diputació de Barcelona envers l’Agenda 2030 i els ODS?

La Diputació de Barcelona com a govern local que impulsa el progrés i el benestar dels ciutadans del seu àmbit territorial: la província de Barcelona, 311 municipis en xarxa. Això representa el 24 % del total de la superfície de Catalunya i el 74,4 % del total de la població catalana (més de cinc milions i mig de persones). Actua directament prestant serveis i, sobretot, en cooperació amb els ajuntaments.

Des de la seva aprovació, la Diputació de Barcelona ha adoptat un ferm compromís amb l’Agenda 2030 i els ODS, per això ha alineat el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) als ODS i els ha adoptat com a propis, així com el seu pressupost de la corporació, ha aprovat el Pla Estratègic d’Implementació de l’Agenda 2030 i ha vinculat tots els recursos del seu Catàleg de Serveis als ODS. A més, ha crear el VISOR 2030, plataforma de virtual per mesurar el grau d’assoliment els ODS als municipis de Barcelona.

Igualment, des del Servei d’Agenda 2030 i Participació, la Diputació de Barcelona sensibilitza i capacita las ens locals de la província de Barcelona en el marc de l’Agenda 2030 i els ODS, proveint-los de suport econòmic, tècnic i material per a què ells de forma autònoma o amb el suport de la Diputació pugui desenvolupar la seva estratègia d’implementació de l’Agenda 2030 mitjançant localització dels ODS al seu territori, alineant ells ODS a les seves polítiques publiques i sensibilitzant i apropant a la ciutadania al desenvolupament sostenible.


Sabies que…

A més, la Diputació de Barcelona forma part i participa a xarxes internacionals i nacionals per avançar amb l’assoliment dels ODS com per exemple Ciutats i Governs Locals Units, la Red de Entidades Locales para la Agenda 2030 de la FEMP o l’Aliança Catalunya 2030 impulsada per la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

A més, ha impulsat la XarxA2030, espai de reflexió i intercanvi formada pels ens locals de la província de Barcelona més implicats en l’Agenda 2030 amb l’objectiu de crear metodologies i instruments innovadors i compartir bones practiques per avançar amb l’assoliment de l’Agenda 2030 i els ODS.

Podeu ampliar-ne la informació en aquest enllaç.

Els recursos que la Diputació de Barcelona ofereix per implementar l’Agenda 2030