1. Quines són les paraules clau?

Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible

Pla d’acció que neix del compromís dels estats membres de l’ONU. El seu principal objectiu consisteix a vetllar per la protecció de les persones i del planeta i fomentar la prosperitat. És una crida a l’acció global durant un període de quinze anys a partir de 2015, i pot ser adoptada per un país i per qualsevol ens, organització o institució que vulgui abordar-la.

Agents locals

Ens de naturalesa social, pública i privada que exerceixen un impacte en el territori amb vista a aconseguir uns objectius compartits. Es poden implicar en les polítiques municipals, aportar valor, opinar i, en general, involucrar-s’hi activament.

Desenvolupament sostenible

Desenvolupament capaç de satisfer les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les generacions futures per a satisfer les seves pròpies necessitats. Consta de tres elements bàsics: el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció de l’entorn.

Fites

Els 17 ODS es despleguen en 169 fites, de caràcter més concret, integrat i indivisible, que inclouen les esferes econòmica, social i ambiental. Cada ODS comprèn un nombre diferent de fites segons els àmbits que abasti.

Governança

Manera de governar basada en la gestió de les relacions entre els diferents àmbits de govern, la societat civil i el sector privat per a l’elaboració i la gestió de polítiques públiques.

Localització

Procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l’Agenda 2030, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització fins a la implementació i l’ús d’indicadors per a mesurar i avaluar el procés.

Mapatge

Tenint en compte l’arquitectura de l’Agenda 2030, esdevé fonamental mapar el paper de cada ens amb relació a l’Agenda 2030; és a dir, es tracta d’identificar què s’està abordant i quines fites són pertinents en funció de les seves competències i de la realitat territorial. Objectius de desenvolupament sostenible (ODS): disset objectius universals, integradors i ambiciosos que guien la implementació de l’Agenda 2030. Els ODS es concreten en 169 fites, a través de les quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.

Participació

Dret de les persones a intervenir, d’una manera individual o col·lectiva, en la definició, l’aplicació i l’avaluació de les polítiques públiques; inclou tant la ciutadania com els agents clau del territori, raó per la qual abasta tota la societat civil d’un territori determinat.

2. Quines són les principals fonts bibliogràfiques?

Nacions Unides. Campanya Act Now. Campanya de les Nacions Unides per a l’acció individual pel canvi climàtic i la sostenibilitat.

Nacions Unides. La Guia de los vagos para salvar el mundo. Suggeriments i idees fàcils amb diferents nivells d’implicació per actuar des del nostre dia a dia i aconseguir grans canvis entre tots.

Nacions Unides. Objetivos y metas para el desarrollo sostenible. Informació general sobre cada ODS, dades, fites i enllaços d’interès.

Diputació de Barcelona. Els objectius de desenvolupament sostenible al mon local. Un document molt gràfic que aporta alguns recursos i eines que poden ajudar en l'assoliment dels ODS i dona idees a la ciutadania i als ens locals a l'hora d'implicar-s'hi.

Generalitat de Catalunya. Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya. El Pla nacional per a l’Agenda 2030 té com a objectiu la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya, vetllant per l’assoliment dels 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) mitjançant les polítiques públiques impulsades per la Generalitat de Catalunya.

Govern Espanyol. Estrategia de Desarrollo sostenible 2030. Defineix els reptes a què s'enfronta l’Estat Espanyol per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Inclou les polítiques acceleradores i les prioritats d'actuació necessàries per complir amb l'Agenda 2030 i el sistema de seguiment de les mateixes.