1. Què podeu fer en el vostre dia a dia per contribuir a l’assoliment dels ODS?

Els grans reptes de la humanitat es caracteritzen per la seva complexitat. Això vol dir, per exemple, que tenen un caràcter multifactorial, és a dir, que tenen moltes causes simultàniament. En conseqüència, es fa necessari que els diferents agents, públics, privats, socials i la pròpia ciutadania, actuïn simultàniament, abordant cadascun la seva part del repte. Un bon exemple és el canvi climàtic, on cal la implicació de les empreses, el compromís ciutadà, les polítiques públiques, actuant sinèrgicament.

Per tant tots els agents del territori (administracions, entitats, empreses, àmbit acadèmic, ciutadania,..) han d’estar inclosos i tenir un paper destacat no només en la l’assoliment dels ODS, sinó en totes les fases del desplegament de l’Agenda 2030. Recordeu que la definició i l’adopció de l’Agenda 2030 ve d’un procés de consultes participatiu en el marc de l’Agenda post 2015; aquest tret característic segueix sent cabdal en el procés d’implementació de l’Agenda 2030 i la localització dels ODS als ens locals.

Els governs locals estan ben posicionats per a escoltar de manera activa la ciutadania i impulsar processos participatius que generin consensos sobre les prioritats polítiques dels ODS que permetin construir col·lectivament noves narratives i processos de canvi realment transformadors, tot reforçant l’adhesió de la ciutadania a les polítiques i els plans que es defineixin.

2 Quines accions es poden fer per a difondre l’Agenda 2030 i els ODS?

Entre els elements indispensables per a la localització de l’Agenda 2030 hem de començar per les actuacions de sensibilització de tots els agents del territori. Aquestes accions són de suma importància ja que en gran mesura el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per al 2030 dependrà, sens dubte, del coneixement que en tingui la ciutadania.


Exemple

Un exemple de l’estratègia per acostar l’Agenda 2030 i la gestió sostenible i responsable als ens locals de la demarcació, inclou el desenvolupament d’un seguit d’eines i recursos de comunicació i informació que es canalitzen, fonamentalment, a través del web corporatiu dels ODS i de les xarxes socials corporatives.


D’altra banda, la ciutadania és una peça clau per l’assoliment dels ODS, és per això que es va incloure en el procés de reflexió i creació de l’Agenda 2030 mitjançant un gran procés participatiu global i obert a tothom. Des de la seva adopció, l’Agenda 2030 fa una crida a totes les persones del món a mobilitzar-se i reaccionar front als reptes globals actuals, per això destina una de les “5 p” a persones. En aquest sentit, per aconseguir un desenvolupament sostenible al planeta tots els agents són importants, en primer lloc l’actuació dels governs (a tots els nivells) però també la ciutadania amb la seva acció individual. Aquest fet, es un tret distintiu d’aquest acord global.

Tu pots generar canvis reals per a un futur més sostenible al planeta

A continuació us trobareu un llistat d’actuacions per ODS que cadascú de vosaltres podeu fer en el vostre dia a dia per contribuir a assolir dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.