Salta al contingut principal

Protecció Civil

Què és la Protecció Civil?

Definició

La Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya defineix al seu article 1 la protecció civil com les accions destinades a protegir les persones, els béns i el medi ambient davant de situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofes i de calamitats públiques. Per tant, el concepte de Protecció Civil va més enllà del sentit de la seguretat i l’ordre públic que es troben assignades als cossos policials.

La Protecció Civil cobreix el concepte de seguretat en front dels diferents riscos als quals es troben exposats els ciutadans, ja tinguin un origen natural (inundacions, terratrèmols…), fruit d’activitats industrials i processos de caire tecnològic (fuites ambientals, accidents aeris…) o per acció/negligència humana (incendis forestals provocats).

La Protecció Civil és l’encarregada de protegir a les persones, els béns i el medi ambient

L’article 2 estableix els principis generals de la protecció civil que són:

  1. Solidaritat en l'assumpció de riscs i danys.
  2. Responsabilitat pública i autoprotecció.
  3. Proximitat i immediatesa de l'acció pública.
  4. Integració de plans i recursos.

A més, cal tenir present que l'organització i l'actuació en matèria de protecció civil s'han d'orientar pels principis de continuïtat, descentralització, planificació, coordinació, subsidiarietat, proporcionalitat, celeritat i eficàcia.

La gestió dels riscos no serà eficaç i eficient sense la participació dels diferents agents socials. Per tant, la Protecció Civil treballa amb l’objectiu final de garantir el coneixement de tots els integrants de la societat sobre la diferent tipologia de riscos als quals es poden trobar exposats i la forma correcta d’actuar, per tal d’assegurar un sistema integrant de resposta davant les emergències.

De la mateixa manera, contempla exigir a les activitats generadores de risc l’obligació d’establir i adoptar les mesures de seguretat i prevenció necessàries en el desenvolupament de la seva activitat per disminuir la probabilitat i les conseqüències catastròfiques que puguin derivar de la seva activitat. Aquest fet queda recollit en el Decret 30/2015.

Tot això implica que totes les administracions públiques es troben integrades en un sistema de protecció envers els ciutadans que té per objectiu final afavorir una resposta adient i coordinada davant els diferents tipus d’emergències que es poden manifestar.

Tots els nivells de les administracions públiques han d’impulsar la Protecció Civil i vetllar fomentar una cultura de prevenció així com vetllar pel compliment de la normativa relacionada

Àmbits de treball

Com ja hem dit, la protecció civil es dedica a protegir a les persones, els béns i el medi ambient però com ho fa; per això es defineixen una sèrie d’àmbits de treball que es troben, directament, relacionats amb les diferents etapes de la gestió d’una emergència i són:

Capítol III Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya

Actuacions relacionades amb la identificació, l'avaluació i l'estudi dels riscos. Permet l'anàlisi objectiva dels riscos i la seva localització en el territori

Exemple: Estic afectat per inundacions? Quines zones del meu municipi es poden veure afectades?

Aquestes accions s’inclouen en les fases de la gestió d’una emergència de la següent manera.

Com s’estructura? Nivells competencials

És en una sentència del Tribunal Constitucional (STC123/1984) on s’estableixen les bases de l’actual Sistema de Protecció Civil. Aquesta sentència indicava que les competències de Protecció Civil són concurrents entre totes les administracions públiques, és a dir, l’estatal, l’autonòmica i la local.

Val a dir que en el cas de Catalunya, d’acord amb l’Estatut d’Autonomia del 2006, la competència és exclusiva sempre que no es declari l’interès nacional.

ARTICLE 132. EMERGÈNCIES I PROTECCIÓ CIVIL

  1. Correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil, que inclou, en tot cas, la regulació, la planificació i l'execució de mesures relatives a les emergències i la seguretat civil, i també la direcció i la coordinació dels serveis de protecció civil, que inclouen els serveis de prevenció i extinció d'incendis, sens perjudici de les facultats dels governs locals en aquesta matèria, respectant el que estableixi l'Estat en exercici de les seves competències en matèria de seguretat pública.
  2. La Generalitat, en els casos relatius a emergències i protecció civil d'abast superior a Catalunya, ha de promoure mecanismes de col·laboració amb altres comunitats autònomes i amb l'Estat.
  3. Correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de salvament marítim, en els termes que determini la legislació de l'Estat.
  4. La Generalitat participa en l'execució en matèria de seguretat nuclear, en els termes que siguin acordats en els convenis subscrits a aquest efecte i, si s'escau, en les lleis.

Les normes marc que caldrà tenir en compte per saber com es coordinen aquestes competències són les següents:

A mode resum, aquest marc legal estableix que els municipis:

  • De més de 20.000 habitants han d’elaborar els plans de protecció civil municipal, bàsics i especials ( article 67 del Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril). En aquest punt, l’article 17.2 de la Llei 4/1997, de 20 de maig, ho amplia als que tenen la consideració de turístics o els que estan considerats de risc especial per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.

Per saber quina obligació teniu en la redacció de Plans de protecció civil municipal consulteu el portal de dades obertes de la Generalitat.

Autoritats de protecció civil

Les autoritats de protecció civil a Catalunya són els directors/es dels plans d’emergència dels diferents àmbits territorials:

  • L’alcalde/essa en el municipi
  • El Conseller/a d’Interior (Conselleria qui tingui en cada moment les competències en a matèria)

Aquest fet implica que qualsevol decisió ha de ser presa o informada per aquestes autoritats. En el cas de l’Alcalde/essa del municipi implicarà que ha d’assumir les següents responsabilitats:

  • Exercir la direcció superior del centre de coordinació operativa municipal (CECOPAL)
  • Declarar l’activació dels plans de protecció civil d’àmbit municipal davant qualsevol situació de risc greu i col·lectiu. També un cop s’ha recuperat la normalitat, declarar la seva desactivació al seu homòleg, Conseller d’Interior, mitjançant els respectius centres de coordinació (CECOPAL – CECAT)
  • Exercir la direcció i el comandament superior i la coordinació i la inspecció de tots els serveis i els recursos assignats al pla municipal activat, així com de les actuacions que es facin

L’Alcalde/essa no està sol davant d’aquesta presa de decisions, per això, dins dels plans d’emergència municipals es defineix un Comitè Municipal de l’Emergència que té per objectiu assessorar l’Alcalde/essa en la presa de decisions.

La Direcció General de Protecció Civil ha elaborat unes Guies Municipals que es poden consultar aquí per ampliar la informació.