Salta al contingut principal

Protecció Civil

Eines per la gestió de les emergències

En aquest apartat veurem de quines eines disposem per poder gestionar el risc quan un perill es manifesta i per poder assolir la fita de reduir al màxim el seu impacte sobre la societat.

La gestió del risc. Risc. Perill. Vulnerabilitat

Els conceptes bàsics de la protecció civil són: Risc – Perill – Exposició – Vulnerabilitat. En el Glossari podreu consultar la definició formal però l’essència dels conceptes es troben en el següent triangle de les emergències.

És important remarcar que, en general, l’exposició es pot arribar a incloure dins el concepte de vulnerabilitat ja que una major exposició a un perill ens fa més vulnerables; són variables que es troben directament relacionades.

Plans de protecció civil

Els plans de protecció civil són eines que ens permeten definir, en cas d’emergència greu, com es coordinen els recursos propis i les mesures a adoptar per fer front a l’emergència d’una manera coordinada i integrada.

Pla de protecció civil És el conjunt de línies d’actuació que defineixen mecanismes de mobilització de recursos, humans i materials, necessaris per fer front a les conseqüències d’un risc i necessaris per la protecció de les persones, els béns i el medi ambient

La Norma Básica de Protección Civil (Real Decreto 407/1992, de 24 de abril) i la Llei 4/1997, de 20 de maig diferencien dos tipus de plans, els territorials i els especials.

Pla Territorial Els plans territorials preveuen amb caràcter general les emergències que es poden produir en l'àmbit territorial respectiu. Els nivells bàsics de planificació són el conjunt de Catalunya i els municipis.

Els plans especials estableixen les emergències generades per riscs concrets la naturalesa dels quals requereix uns mètodes tècnics i científics adequats per a avaluar-los i tractar-los. Exemples: risc d’inundacions, sísmics, químics, …

Els plans d'autoprotecció preveuen, per a determinats centres, empreses i instal·lacions, les emergències que es poden produir com a conseqüència de la seva activitat (generador de risc) i les mesures de resposta davant situacions de risc, de catàstrofes i de calamitats públiques que els poden afectar (vulnerable)

Exemple: activitat industrial amb productes químics, càmping, …

El plans tenen una estructura definida per assegurar la seva coordinació i integració territorial, en base a les diferents competències que inclouen la següent informació.

Centres de coordinació

Els centres de coordinació existents són aquells associats als tres nivells de competències i àmbit territorial. Anem a veure’ls.

Centres de coordinació: CENEM – CECAT – CECOPAL – CCA

CENEM. Centro Nacional de Emergencias

El CENEM és el centre de coordinació del sistema Nacional de Protecció Civil. És l’encarregat d’activar la mobilització de la Unitat Militar d’Emergències (UME) i és l’interlocutor natural amb el Mecanisme de Protecció Civil de la Unió Europea per la coordinació de mitjans i recursos internacional.  

CECAT. Centre de Coordinació Operativa de Catalunya

El CECAT és el centre superior de coordinació i d'informació de l'estructura de protecció civil de Catalunya. Vetlla per la bona gestió de les emergències a través de la coordinació dels diferents cossos operatius, organismes i institucions involucrades en la resolució de situacions en què calgui l'activació d'un pla d'emergències.

El seu àmbit és supramunicipal i assumeix el suport directe a la direcció del pla de la Generalitat que estigui activat.

CECAT

  • Visió global i de conjunt sobre l’emergència
  • Seu de la Direcció del Pla GENCAT
  • Gestió de la informació i de l’aplicació de mesures d’autoprotecció de la població

CECOPAL. Centre de Coordinació Municipal

El CECOPAL és el centre de coordinació i informació de l'estructura municipal de protecció civil, el seu màxim responsable és l'alcalde del municipi. El CECOPAL es pot entendre com l'equivalent del CECAT al municipi. És, per tant, el centre de direcció i coordinació del pla de protecció civil municipal.

CECOPAL el CECAT municipal

El CECOPAL se situa al municipi afectat i s'hi coordinen les actuacions que el municipi fa per minimitzar els efectes del sinistre sobre la població i el medi ambient. Aquest centre ha d'estar en contacte amb el CECAT perquè totes les actuacions siguin coordinades.

  • Lloc en zona segura, normalment, a la seu de l’Ajuntament o de la policia local
  • Ha de disposar d’espai suficient de reunió per tots el membres del Comitè d’Emergències
  • Ha de disposar d’eines de comunicació (telèfon, internet, xarxa Rescat, …)
  • Ha de disposar de la còpia del Pla municipal homologat (DUPROCIM) que inclou els procediments i la cartografia del municipi on es troben identificats els riscos i els elements vulnerables
  • Es dirigeixen les accions que són responsabilitat del municipi i es troben definides al seu Pla
  • Es vetlla per la bona coordinació dels mitjans i recursos municipals
  • S'activen els plans d'emergència municipals i es notifiquen a CECAT
  • En cas d'activació d'un pla autonòmic, des del nivell municipal, es dona suport i es coordinen les accions determinades pel director del pla autonòmic
  • Estar en contacte directe i continu amb CECAT per una bona coordinació
  • Alcalde (Director del Pla municipal)
  • El Gabinet d’informació del municipi
  • El Coordinador d’emergències
  • Els caps dels grups d’actuació locals

CCA. Centre de Comandament Avançat

El CCA se situa a prop de la zona del sinistre i s'hi coordinen les actuacions que estan fent els grups actuants in situ per combatre l'emergència. Aquest centre està en contacte amb el CECAT perquè totes les actuacions siguin coordinades. En una situació ideal, el municipi enviarà una persona d’enllaç qui aportarà la informació específica del territori.

Serveis de Protecció Civil. El tècnic de protecció civil

Tal com ja hem vist, segons el Decret Legislatiu 2/2003, de règim local de Catalunya, tots els municipis tenen competències en matèria de protecció civil i és un servei que han de prestar obligatòriament els municipis de més de vint mil habitants.

Per altra banda, segons la Llei 4/1997, els municipis amb:

  • Més de cinquanta mil habitants
  • Els que, sense arribar a aquesta població, tenen activitats obligades a disposar de plans d'autoprotecció
  • Caràcter especial (article 17.2) han de crear una Comissió Municipal de Protecció Civil.

Actualment, no existeix una normativa que reguli el dimensionament dels Serveis de Protecció Civil ni la figura del tècnic de protecció civil però sí que regula les obligacions que el municipi i, en última instància, l’alcalde, com a màxima autoritat de protecció civil tenen en termes de protecció civil.

En base als àmbits de treball de la protecció civil, les funcions del tècnic de protecció civil es poden englobar en:

  • Ser el responsable tècnic de la redacció i implantació del Pla de protecció civil municipal. En aquest supòsit serà necessària la col·laboració de la resta de serveis municipals en base a les seves competències.
  • Emetre informes per l’adequació del plans d’autoprotecció a la norma.
  • Mantenir el registre de plans d’autoprotecció municipal.
  • Elaborar el programa d’implantació dels Plans i les campanyes de sensibilització a la població.
  • Donar suport, en cas d’emergència, al Director del Pla de protecció civil municipal i al Comitè d’Emergències.
  • Assessorar tècnicament a la Comissió Local de Protecció Civil.
  • Definir la integració de la participació ciutadana en els plans de protecció civil municipal (voluntaris).

Voluntaris de Protecció civil

El voluntariat s’ha d’entendre com el conjunt d’activitats d’interès general que es desenvolupen per particulars sempre sota els següents criteris:

  • Han de ser de caràcter solidari
  • Realització lliure sense obligació o deure jurídic
  • Sense contraprestació econòmica, a banda de les despeses reemborsables per al desenvolupament de la seva tasca
  • Han de realitzar-se per mitjà d’entitats de voluntariat

Les associacions de voluntariat de protecció civil a Catalunya han d’estar inscrites en el registre especial de la Direcció General de Protecció Civil.

L'àmbit d'actuació de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya és el terme municipal corresponent i poden col·laborar amb altres municipis a petició d'una altra autoritat de protecció civil.