Ara ja tenim una visió de com s’estructura el sistema de protecció civil a Catalunya però com sé quins són els riscos del meu municipi i els aspectes que haig de tenir en compte com a màxima autoritat de protecció civil?
Plans territorials (art. 17.2) Els municipis amb una població superior als vint mil habitants i els que, sense arribar a aquesta població, tenen la consideració de turístics o els que són considerats de risc especial per llur situació geogràfica o llur activitat industrial, segons la Comissió de Protecció Civil de Catalunya, han d'elaborar i aprovar plans bàsics d'emergència municipal que garanteixin la coordinació i l'aplicació correctes en llur territori del Pla de protecció civil de Catalunya
Plans especials (art. 18.4) Les corporacions municipals en el territori de les quals s'apliquen els plans especials són obligades a incorporar en llurs plans d'actuació municipal les previsions derivades del pla especial en allò que els afecti…
Tal com hem vist en l’apartat Eines per la gestió d’emergències hauríem de mirar quins riscos estableix el Pla d’emergència superior (Generalitat de Catalunya) sobre els riscos mínims als quals es troba exposat el meu municipi i dels quals tinc l’obligació o recomanació d’elaborar el meu Pla d’Actuació Municipal (PAM) per la gestió de les emergències que es puguin manifestar en el meu territori.
Avui dia això és molt més fàcil i àgil, només cal accedir al portal de dades obertes de la Generalitat de Catalunya on podreu consultar quin és l’estat de la planificació del vostre municipi.
També ho podeu consultar gràficament al Mapa de Protecció Civil de Catalunya i amb més detall al SITMUN.
Ara només queda redactar el nostre Pla de protecció civil municipal que ha d’incloure:
El procés d’homologació dels Plans de protecció civil municipal és un procés que s’inicia un cop s’ha analitzat què pot passar al meu municipi, he decidit com ens organitzarem per donar resposta, què farem quan els diferents perills es manifestin i amb quins recursos podré dur a terme les accions definides. En definitiva, un cop tinguem l’eina de treball que és el Pla de protecció civil municipal.
Els principals passos a realitzar són:
La Direcció General de Protecció Civil ha establert uns formularis per dur a terme la tramitació.
L’Oficina d’Activitats Regulades i Programes en Protecció Civil va redactar una guia metodològica per a la redacció, l’homologació i la implantació que podeu consultar per ampliar la informació.
Ajuntament
Els ajuntaments que per llei estan obligats a adoptar plans de protecció civil han de crear i mantenir centres de coordinació operativa que han d'actuar en coordinació amb el CECAT.
Alcalde/essa. Rol en l’emergència: Director del Pla municipal
La Comissió Municipal de Protecció Civil
Els Plens municipals