Avaluació intermèdia del Pla local de joventut

Procés d’elaboració

Si bé existeix material de referència molt complet que els i les professionals de joventut poden consultar a l’hora de dur a terme l’avaluació intermèdia d’un PLJ, aquest recurs formatiu planteja un procés senzill i pràctic per a la seva elaboració, sense necessitat d’experiència prèvia.

El procés s’estructura en tres etapes que suposen la realització d’unes activitats associades a les fonts d’informació, les quals nodreixen els set exercicis que permeten construir el document final.

Les fonts d’informació estan presentades com a tips per ajudar els i les professionals en el seu maneig. Els exercicis, en canvi, són més pautats i la seva realització a partir de la informació recollida, permet estructurar el document d’Avaluació intermèdia del PLJ seguint les recomanacions del capítol “L’informe final”.

L’elaboració de l’Avaluació intermèdia del PLJ és un procés participat i transversal i, per aquest motiu, bona part de les accions cal realitzar-les conjuntament amb agents polítics, tècnics i ciutadania del territori, tot i que no participin directament d’aquesta formació.

En aquesta etapa, mitjançant la realització de quatre exercicis, es definirà el protocol o proposta metodològica de l’avaluació intermèdia. Els primers exercicis són una aproximació al propòsit de l’avaluació i ajuden a focalitzar la recerca. L’etapa inclou la realització d’un pla de treball, i es tanca amb el disseny d’instruments de recollida d’informació que permetran iniciar el treball de camp que es desenvolupa en l’etapa d’anàlisi. Per fer els exercicis, cal dur a terme les activitats associades a les fonts d’informació corresponents: d’una banda, la revisió del sistema de seguiment, els registres i indicadors del PLJ (si en disposem) i, de l’altra, una reunió politicotècnica

Centrada en la recollida i tractament de les DADES QUANTITATIVES I QUALITATIVES, aquesta etapa permet fer la DETECCIÓ de les evidències que ajudaran a respondre les preguntes d’avaluació. A partir de la informació extreta del sistema de seguiment, els registres i indicadors del PLJ, així com la informació obtinguda del treball de camp, es duran a terme els exercicis encaminats a l’explotació de dades i la interpretació de resultats.

La darrera etapa està destinada a donar RESPOSTA a les preguntes d’avaluació. S’articula a partir d’espais de REFLEXIÓ on es poden contrastar la valoració dels resultats i les possibles modificacions del disseny i la implementació del PLJ que se’n desprenen.

Aquesta etapa es caracteritza per ser un moment de reflexió i síntesi. Per això es proposa dur a terme una reunió de contrast que permeti consensuar els punts més significatius que han de conduir a l’elaboració de les conclusions i les propostes de millora.

Temporalitat

Calendari de progressió

Accedeix

Per treure més profit de la formació, és aconsellable tenir en compte el CALENDARI DE PROGRESSIÓ que ajuda a seguir el procés proposat. Es considera que la durada mínima del procés d'avaluació intermèdia són 12 setmanes, però per cada ens local això dependrà del nombre de persones implicades directament en la seva execució i el temps que hi puguin dedicar, així com la facilitat per agendar activitats amb participació de terceres persones.

Aquesta formació s’ha dissenyat dimensionant en 39 hores la dedicació als set exercicis, les activitats relatives a les fonts d’informació i la maquetació del document final, però la dedicació real dependrà de l’abast que es defineixi i el suport amb què es pugui comptar

2 hores
Visionat progressiu de càpsules d'autoaprenentatge
28 hores
PLA DE TREBALL: realització d'exercicis i activitats associades
9 hores
PLA DE TREBALL: maquetació progressiva de l'Informe final
Pujar