Avaluació intermèdia del Pla local de joventut

Tips per a les fonts d'informació

Sistema de seguiment

Els sistemes de seguiment són elements tècnics que faciliten la verificació i l’anàlisi del compliment dels objectius i l’execució de l’operativa prevista en un pla o programa. Ens trobem davant un sistema de seguiment si tenim establerts, a més d’un conjunt d’indicadors, la temporalització per a la recollida de les dades, les persones responsables d’aquesta recollida, l’emissió d’un informe de resultats i la derivació d’aquest informe als òrgans decisors.


Si no es disposa d’un sistema de seguiment, és aconsellable elaborar un document que unifiqui les dades més rellevants de la realització de cada actuació o projecte i els indicadors que s’hagin planificat, així com la freqüència i les persones responsables de la recollida de la informació.



Registres i indicadors del PLJ

L’existència de registres de recollida de dades sobre el desenvolupament del pla, permet fer el càlcul d’indicadors. Els indicadors són unitats de mesura que permeten fer un seguiment i una valoració periòdica de les variables clau del pla per comparació amb referents interns i externs.



✔Els indicadors han de ser només la representació sintètica d’un fenomen: en són una mesura.

✔Els indicadors han de ser rellevants, inequívocs, sensibles, precisos i accessibles.



Reunió politicotècnica

La realització d’una sessió de treball de l’equip de joventut, amb la participació dels responsables polítics de l’àmbit, és un bon instrument per visibilitzar el compromís mutu durant la implementació del PLJ. Per aprofitar al màxim aquesta trobada, cal elaborar un bon guió, ja que se’n pot extreure informació molt valuosa. Amb aquesta font d’informació es poden completar els exercicis 1, 2 i 3. Per tant, és aconsellable portar els enunciats d’aquests exercicis com a guió, tenint en compte que després caldrà completar-los a escala tècnica.



Treball de camp

El treball de camp consisteix a executar els instruments d’obtenció de la informació –principalment de caràcter qualitatiu– que no s’obté amb un sistema de seguiment, registres o indicadors del PLJ.


Bàsicament consisteix en l'elaboració d'alguna de les tècniques següents:

ENTREVISTA


Tècnica de recollida de discursos mitjançant un diàleg entre l’entrevistador i l’entrevistat. És important seleccionar bé les persones que s’entrevistaran, segons uns perfils determinats.






TÈCNIQUES GRUPALS

Són eines que permeten recollir col.laborativament les subjectivitats d’un col.lectiu. Existeixen diverses tècniques grupals, però el grup de discussió (GD) és una de les més utilitzades. En aquest àmbit, cal que els GD estiguin enfocats directament a extreure la informació que sigui objecte de l’avaluació intermèdia i que comptin amb la participació de joves i/o professionals, en funció de la temàtica d’estudi.

QÜESTIONARI


Aquesta eina permet ser distribuïda per canals telemàtics, arribant així a més destinataris. Cal fer un bon disseny de les preguntes que s’hi inclouran, tenint en compte la utilitat que donarem a la informació obtinguda, i cal procurar que la redacció sigui de lectura fàcil i no provoqui biaixos.



Reunió de contrast

Abordar l’etapa de conclusions mitjançant la realització d’una reunió de contrast de l’equip de joventut, preferentment amb participació política, permet posar en comú la interpretació de les dades obtingudes al llarg del procés i respondre així les preguntes de l’avaluació intermèdia. No es tracta d’assenyalar errades o culpabilitats, sinó de posar en valor allò que funciona i acordar els aspectes concrets que cal millorar, sempre des d’un posicionament realista. Per a aquesta reunió és necessari revisar la informació de l’exercici 6 i reflexionar conjuntament per construir l’exercici 7.

Pujar