Avaluació intermèdia del Pla local de joventut

Com rebre suport addicional?

Mitjançant el Portal de Tràmits (PMT) i en el marc de la convocatòria anual del Catàleg de Serveis de la Xarxa de Governs Locals de la Diputació de Barcelona, els ens locals de la demarcació poden sol.licitar suport per a diferents fases dels plans locals de joventut.

El suport consisteix en l’acompanyament a personal tècnic dels ens locals que siguin beneficiaris del recurs DIAGNOSI, DISSENY I AVALUACIÓ INTERMÈDIA DE PLANS LOCALS DE JOVENTUT, prestat amb el format de taller en línia. Es pretén que, en acabar l'acompanyament, cada professional hagi pogut redactar la diagnosi, el disseny o l'avaluació intermèdia del seu pla local de joventut, segons la tipologia de recurs sol·licitada.

El taller d’Avaluació intermèdia del PLJ, ofert en col.laboració amb la Direcció de Serveis de Formació dins de l’Aula Virtual Formadiba, comparteix material amb el present recurs formatiu pel que fa a les càpsules d’autoaprenentatge, els exercicis proposats i demés metodologia pràctica. Addicionalment, el taller ofereix 13 sessions de videoformació (entre els mesos de setembre i novembre, amb un total d’11 hores lectives) per a consolidar els aprenentatges adquirits amb les càpsules, així com compartir i resoldre els dubtes sorgits en els exercicis pràctics, amb la posterior correcció individual de cadascun d’ells. Per acabar, amb l’objectiu de garantir uns paràmetres de qualitat i rigor metodològic, l’equip docent també realitza la revisió dels documents d’Avaluació intermèdia elaborats per l’alumnat.


Per a dubtes sobre la utilització dels materials presentats en aquest recurs formatiu, o bé dubtes sobre la demanda de suport a l’Avaluació intermèdia del PLJ mitjançant el Catàleg de Serveis de la XGL, us podeu adreçar a opj.suportplj@diba.cat fent constar el vostre nom i ens local de la demarcació de Barcelona pel qual formuleu la consulta, així com un telèfon directe i horari de contacte en previsió que sigui necessària conversa telefònica per respondre millor la vostra consulta.

FAQS

Malgrat no existeix l’obligatorietat de realitzar-la, l’avaluació intermèdia és molt recomanable per tal d’introduir les correccions necessàries abans de finalitzar la implementació dels plans, contribuïnt així a l’assoliment dels objectius.

A diferència de les avaluacions finals d’impacte o de resultats, el període òptim per abordar l’avaluació intermèdia és a partir de la finalització de la primera anualitat de vigència del PLJ i no més tard de la penúltima anualitat.

Els exercicis que es proposen són fruit d’un esforç per sintetitzar, de manera totalment orientada a la pràctica, el procés per fer una avaluació intermèdia. Òbviament hi ha altres formes d’abordar un procés com aquest però creiem que la metodologia aquí proposada és una bona eina per seqüenciar la seva elaboració, alhora que contribueix a l’apoderament del personal local de joventut, mitjançant la capacitació en matèria de planificació estratègica i el lideratge efectiu de tot el procés.

Tot i que el present recurs formatiu està dissenyat per ajudar els professionals de joventut a elaborar l'avaluació intermèdia de forma autònoma, els ens locals poden presentar sol.licitud paral.lelament, en el marc de la convocatòria anual del Catàleg de Serveis de la XGL, per ampliar el suport mitjançant el Taller d’Avaluació intermèdia del PLJ que té els següents requisits de concessió:

  • l’ens local ha de disposar d'un mínim d'una persona professional dedicada total o parcialment a les polítiques locals de joventut
  • en el moment d’iniciar el taller (setembre), l’ens local ha de trobar-se en el primer, segon o tercer any de vigència del PLJ.

Amb una capacitat màxima de vint-i-quatre ens locals, el taller s’inicia al setembre i el programa preveu que l’alumnat hagi elaborat un esborrany d’avaluació intermèdia abans de finalitzar el mes de novembre. Durant el desembre, amb l’objectiu de garantir uns paràmetres de qualitat i rigor metodològic, l’equip docent realitzarà la revisió dels documents elaborats per l’alumnat.

Avançar l’inici del procés d’avaluació intermèdia, amb l’ajuda del present recurs formatiu, permet aprofitar millor el suport ofert per l’equip docent del taller i seguir més facilment els terminis que s’hi proposen per cada etapa del procés, o fins i tot anticipar-se.

Entenent que la fase de Disseny cal abordar-la durant la darrera anualitat de vigència del PLJ i que la fase de Diagnosi ha d’estar finalitzada abans de l’inici del Disseny, els ens locals que no puguin desenvolupar ambdues fases en la darrera anualitat, poden tenir una coincidència temporal entre l’Avaluació intermèdia i la Diagnosi sense que això suposi cap impediment per sol.licitar el suport a la Diagnosi del PLJ en el marc del Catàleg de serveis de la XGL. Cal tenir en compte, però, la conveniència de planificar de manera coordinada les tasques associades a ambdós processos (diagnosi i avaluació intermèdia) per tal de no duplicar accions coincidents com, per exemple, algunes tècniques del treball de camp, i sempre amb l’objectiu d’aprofitar millor els recursos esmerçats.

No. El recurs DIAGNOSI, DISSENY I AVALUACIÓ INTERMÈDIA DE PLANS LOCALS DE JOVENTUT del Catàleg de serveis de la XGL només admet una sol.licitud per ens local, la qual ha de correspondre a una única tipologia de les tres que integren el recurs.

El termini de sol.licitud per als diferents recursos es fixa a partir de l’aprovació de cada convocatòria de Catàleg i del seu règim regulador per part de l’òrgan competent de la Diputació de Barcelona, habitualment a la seva darrera sessió anual.

Pujar