1. Formació: Coneix els perfils professionals!
-
Participa de totes les accions que ofereix el teu
Servei Local d’Ocupació relacionades amb el
coneixement d’ocupacions i l’experimentació en viu de diferents llocs de feina i veuràs com, més enllà de les funcions i tasques assignades, cada empresa té una manera concreta i diferents de treballar i un valors determinats.
-
Les accions de tast d’oficis, pràctiques a l’empresa i voluntariat, poden ajudar-te molt a conèixer a fons les ocupacions i obtenir la informació necessària per poder ajustar al màxim el nostre nivell de compromís amb les organitzacions. Sabent el que s’espera de nosaltres és molt més senzill poder-nos ajustar i donar la resposta més adequada a cada moment.
Pregunta també Servei Local d’Ocupació més proper si tenen planificada alguna acció o càpsula específica per treballar aquesta competència. En aquestes sessions es duran a terme role playings que et permetran experimentar situacions concretes, posar en joc la competència en directe, i portar a la pràctica tota la teoria que has treballat en relació a les diferents actituds que l’empresa espera de la seva plantilla de professionals.
2. Analitza diferents tipologies d’empreses!
En relació al perfil professional corresponent al teu objectiu laboral:
-
Identifica el teu Perfil professional/Lloc de feina en dues empreses grans:
-
Empresa 1:
-
-
De les dues empreses que has seleccionat, intenta donar resposta a les següents qüestions:
-
Quins creus que són els objectius generals que persegueix?
-
Quins són els seus trets distintius? Allò que la diferencia d’altres empreses del sector?
-
Coneixes professionals que hi treballin? En cas que sí, quan parlen de l’empresa, quina imatge projecten?
-
Creus que encaixaries al seu equip de treball? Per què?
-
Després de respondre a aquestes qüestions, analitza en cada cas, quin creus que seria el teu nivell de compromís amb cadascuna d’aquestes empreses en el cas que et seleccionessin per treballar-hi així com els motius.
Fes aquest exercici cada vegada que et presentis a una oferta de feina i, sempre que puguis, de manera prèvia a l’entrevista personal. D’aquesta manera, encara que no t’ho demanin de manera explícita, podràs transmetre el teu grau de compromís amb els seus valors i la seva manera de treballar i organitzar-se.
3. Prepara’t l’entrevista de feina!
Abans d’anar a l’entrevista de feina, coneix a fons l’empresa en la qual podries acabar treballant. Fes recerca per Internet i intenta donar resposta a les següents qüestions:
-
Com s’organitza l’empresa?
-
Quina és la seva estructura?
-
Quina és la seva missió?
-
I els seus valors?
-
On s’ubica?
-
Quin creus que seria el teu encàrrec dins aquest organigrama?
-
Com et sents davant tota aquesta informació?
Reflexiona a partir d’aquí, si creus que pots sentir-te còmode i identificat/da amb la manera de fer i de treballar de l’empresa i amb els seus valors . Identifica quin creus que pot ser el teu nivell de compromís vers l’organització en el cas que siguis seleccionat/da i intenta transmetre’l durant el procés de selecció.
4. En els primers dies de feina, busca informació!
Quan entris a treballar en un lloc nou, dedica els primers dies a buscar tota aquella informació que necessitis per demostrar després en el teu dia a dia, un bon nivell de compromís amb l’organització. Necessites saber:
-
Qui són els/les teus/ves caps directes?
-
A qui preguntar quan hi ha dubtes o incidències?
-
Qui supervisa la teva feina?
-
A qui has de reportar la feina feta?
-
Quins són els valors de l’empresa?
-
Hi ha algun codi “no escrit” en relació al que s’espera dels/les treballadors/es?
-
Com es gestionen les incidències?
-
I com es duu a terme el tracta amb la clientela?
-
Quins són els protocols de qualitat?
-
Quins són els principals processos i procediments?
Segurament els primers dies disposaràs de moments concrets amb el/la teu/va responsable per fer aquest tipus de preguntes. Aprofita’ls i no et quedis amb les ganes de saber res! Tota aquesta informació et servirà molt per ajustar el teu nivell de compromís amb l’empresa i saber el que s’espera de tu més enllà de la producció i els resultats a assolir.
5. Analitza la següent situació:
“En un supermercat, un client fa una queixa al/la caixer/a molt enfadat/da. La cua és plena i altres clients estan mirant i escoltant tot allò que passa”.
Identifica, a partir d’aquí, quina creus que hauria de ser la resposta del/a professional de la Caixa que està gestionant la situació:
-
Disculpar-se i disculpar l’empresa tingui o no tingui la raó.
-
Escoltar i, si està d’acord amb el que diu, donar-li la raó al client, i disculpar-se.
-
Escoltar i, si s’està d’acord amb el que diu, donar-li la raó al client i criticar el producte i l’empresa.
-
Escoltar i, si no està d’acord amb el client, fer-li saber i argumentar els motius del no acord discutint l’estona que faci falta.
Davant aquestes 4 possibles respostes,
-
Quina creus que és la que l’empresa espera del/la treballador/a?
-
Quina creus que seria la teva?
-
Ordena-les segons el nivell de Compromís vers l’Organització que representen, de menys a més.
Fixa’t amb la resposta que has seleccionat com a resposta més ajustada i identifica-la com a estratègia a incorporar en la teva manera de treballar i en el dia a dia de la teva feina.