Menu

Disset consideracions sobre la contribució de l'ESS a la localització de l'Agenda 2030

4. El comerç just

4. El comerç just

El comerç just és una altra eina clau per contribuir als ODS, tant pel que fa a l’impuls de projectes de producció responsable i comerç just com, sobretot, pel gran paper que ha de complir en la denúncia de la realitat perversa i nociva (laboral, ambiental i econòmica) de les relacions comercials actuals, que afavoreixen unes relacions econòmiques que ens allunyen dels ODS. Sense la denúncia de les regles comercials actuals i la lluita per un comerç basat en uns estàndards laborals, ambientals i econòmics justos i sostenibles, i sense un canvi en els nostres hàbits de consum per fer-los més responsables i sostenibles, no assolirem els ODS.

A Catalunya, el comerç just és organitzat i impulsat per la Coordinadora pel Comerç Just i les Finances Ètiques (LaCoordi), que treballa per la transformació social construint relacions comercials més equitatives. Constitueix també una gran eina d’empoderament de les dones, a les quals brinda oportunitats de lideratge i proporciona una remuneració justa i idèntica als homes per un mateix treball, a més de trencar amb molts estereotips i convencions sexistes.

Tant la cooperació descentralitzada com el comerç just mantenen forts vincles amb l’àmbit de l’ESS. Comparteixen aproximació i àrees de treball, aposten igualment per l’educació per la transformació global i impulsen la participació activa i la corresponsabilitat ciutadana. Així mateix, molts projectes de cooperació descentralitzada i de comerç just contribueixen a la creació de cooperatives.

puja a dalt de la pàgina Pujar