Salta al contingut principal

El Programa Treball, Talent i Tecnologia

1. Antecedents del programa Treball, Talent i Tecnologia

El programa específic Treball Talent i Tecnologia (TTT) neix l’any 2021 conformant un dels 22 projectes transformadors del mandat 2020-2023. El seu desplegament coincideix amb l’etapa post covid-19, fortament marcada per la crisi econòmica derivada de la pandèmia sanitària, constituint una de les iniciatives emmarcades dins del Pla de Xoc per a la Reactivació Econòmica i la Promoció de l’Ocupació impulsat per la Diputació de Barcelona.

Amb aquesta triple connotació, el TTT ha donat resposta a una multiplicitat d’objectius prioritaris en l’acció pública local tot i que, una vegada finalitzada la seva execució, es mantenen vigents i esdevenen també estratègics en el context actual.

La primera edició del TTT (2021-2023 ) es va fonamentar en l’impuls de la tecnologia i en l’acompanyament a la transició tecnològica de persones, empreses i institucions cap un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, solidari i igualitari. Es pretenia abordar les oportunitats d’ocupació que comporta l’evolució i la transició tecnològica en el mercat de treball i que encara s’havien posat més de manifest donades les circumstàncies resultants dels efectes de la covid-19.

La conceptualització del TTT va partir de manera intrínseca d’uns elements transformadors que han impregnat la implementació del programa, tant a nivell corporatiu com a nivell territorial, modificant la visió amb què s’aborda les polítiques de promoció econòmica en general i les d’ocupació en particular:

  • La visió d'ecosistema per abordar accions

Per primera vegada, s’han abordat les polítiques de foment de l’ocupació des d’una perspectiva holística, integrant tot l’ecosistema implicat: la força laboral, el teixit empresarial, l’administració local i els agents especialitzats.

  • La tecnologia com a eix vertebrador i transversal

Es focalitza en un àmbit tan complex i multifactorial com és la transformació tecnològica de manera inclusiva, amb la intenció de minimitzar la bretxa tecnològica de persones, empreses i territoris.

  • La col·laboració publicoprivada com a palanca de canvi en les relacions entre agents

Transforma des de l’àmbit local les dinàmiques relacionals entre els agents públics i privats, convertint la col·laboració publicoprivada en una palanca d'innovació de les polítiques de mercat de treball i de creació de valor públic i privat.

  • La cadena de valor de negocis com a font de diagnosi i anàlisi prèvia a la definició d’accions

Entesa com a conjunt d’empreses i agents interconnectats entre si, amb relacions de client/proveïdor, que donen servei a un mateix tipus de client i tenen reptes comuns de negoci. Utilitza una metodologia innovadora i pionera, consistent en la definició de reptes i accions a partir del mapeig de la cadena de valor de negocis preferent en un àmbit territorial determinat.

Per què cal continuar amb una nova edició del TTT ?

  • Estem transformant mentalitats: La transformació tecnològica, comporta un canvi de cultura de l’organització i de la mentalitat de les persones que la lideren que supera els dos anys
  • Cal acabar els projectes: Es necessita més temps per donar resposta als reptes identificats i a les actuacions derivades de la diagnosi de les cadenes de valor de negocis que s’han dut a terme
  • Demanda insistent de continuïtat: Per part de les entitats locals
  • Tenim bons resultats: Tant a nivell quantitatiu, com qualitatiu i es constaten els primers efectes transformadors del projecte
  • Cal consolidar aliances creades: Mantenir i enfortir les dinàmiques de col·laboració publicoprivada, publicopública i de concertació territorials

Principals resultats del TTT 2020-2023

S’han generat uns resultats exitosos tant a nivell quantitatiu com qualitatiu. A mode de resum:

  • Pel que fa a la participació: 296 municipis (95% del territori provincial), 6.582 persones (79% pertanyents a col·lectius en situació de vulnerabilitat i 61% dones), 4.852 empreses i 654 agents (centres de formació, universitats, centres tecnològics, clústers, cambres de comerç, organitzacions empresarials, agents socials, col·legis professionals, centres hospitalaris, entre d’altres).
  • Pel que fa als projectes territorials: S’han configurat 60 projectes territorials (48% d’àmbit supramunicipal) i s’han identificat i mapificat 8 cadenes de valor de negocis preferents (salut i benestar, economia Silver, alimentació saludable, mobilitat sostenible, tèxtil moda, logística 4.0, construcció tecno sostenible, Packaging).
  • Pel que fa a la inserció laboral i la digitalització:S’han efectuat 1.983 contractes laborals, dels quals el 30% han estat indefinits. El 56% de les persones i el 45% de les empreses participants, han millorat el seu nivell de digitalització.

A aquests resultats convé afegir-ne d’altres igualment importants que, tot i no podent-se quantificar rigorosament, exemplifiquen l’impacte del projecte i fan visible l’efecte transformador que ha produït. A tall d’exemple citem els més rellevants:

  • L'increment de la concertació territorial que ha reforçat l’acció supramunicipal en generar nombrosos projectes territorials d’alt impacte.
  • La superació de l’enfocament tradicional de les polítiques actives d’ocupació (PAO), a l’incloure com a potencials persones beneficiàries del programa el conjunt de la força de treball (talent), és a dir, població en situació d’atur, ocupada i inactiva.
  • La definició d'un nou model de governança en la implementació de les polítiques públiques locals on la transversalitat ha permès passar d'una estructura orgànica de gestió vertical a una més horitzontal.
  • Afinar la selecció del canal idoni de captació en funció del públic objectiu (xarxes socials, plataformes digitals) per arribar a un major nombre de persones i empreses .
  • La Diputació de Barcelona ha actuat com a entitat tractora i anivelladora de desequilibris territorials oferint 18 recursos ad hoc no econòmics de suport als ens locals; més de 40 accions formatives amb 439 hores que han capacitat a 1.580 professionals tècnics d'aquests ens per a prestar el millor servei al públic destinatari del programa.