Salta al contingut principal

1.Comunicació

4. LA COMPETÈNCIA EN L'ACTUAL MERCAT DE TREBALL

4.1 PER QUÈ ÉS IMPORTANT?

La comunicació és necessària en la majoria d’ocupacions existents tot i que en diferents nivells.

Garanteix a les empreses aspectes com l’entesa entre els/les diferents membres dels equips i la fluïdesa en la gestió i resolució de possibles conflictes i incidències.

Permet l’establiment de relacions positives entre els/les membres dels equips de treball contribuint així a la generació d’un bon clima laboral que facilita el benestar i l’assoliment dels objectius preestablerts.

Hi ha moltes ocupacions en què la comunicació és l’eina i el recurs més important del que disposa el/la treballador/a per desplegar les funcions assignades.

4.2 CINC OCUPACIONS que demanen la COMPETÈNCIA

Ocupacions que requereixen la competència de COMUNICACIÓ en un nivell alt i exemples de situacions laborals on posar-la en joc

Exemple de situacions laboral: L’auxiliar d’infermeria dona informació entenedora i estableix una relació propera i empàtica amb el/la pacient i el seu entorn familiar a través del desplegament dels diferents recursos comunicatius dels que disposa.

Exemple de situacions laborals: El/la treballador/a que té cura de les persones a domicili estableix una bona relació amb la persona atesa, la seva família i l’equip professional del servei i la comunicació que utilitza és el mitjà que té per aconseguir-ho.

Exemple de situacions laborals: Un/a venedor/a de botigues i magatzems es comunica de forma educada i pacient amb la clientela per gestionar tot el procés de venda (escolta la seva demanda, ofereix productes i/o serveis a mida, resol dubtes, aplica tècniques de persuasió, etc.).

Exemple de situacions laborals: Un/a entrenador/a, instructor/a i àrbitre d’activitats esportives dona consignes clares sobre els exercicis a realitzar i les pautes a seguir per dur-los a terme de manera adient i per tal de que la persona no es lesioni.

Exemple de situacions laborals: Un/a docent de formació no reglada transmet coneixements concrets i conceptes clau al seu alumnat. Per fer-ho, combina el desplegament de diferents recursos comunicatius: presentacions visuals, explicacions teòriques, llenguatge no verbal, lectura de textos, etc.

4.3 TIPS PER LA RECERCA DE FEINA

És important preparar-se per demostrar un bon domini de la competència en qualsevol procés de selecció!

4.3.1. ALGUNS EXEMPLES PER DEMOSTRAR LA COMPETÈNCIA EN EL CV

Sempre que vulguis posar en valor que disposes d’aquesta competència al CV pots incloure, dins l’apartat de funcions i tasques desenvolupades, evidències concretes relacionades amb cada experiència laboral.

Te’n mostrem alguns exemples!

  • “Treballant com a formadora havia de preparar i impartir classes magistrals sobre diverses assignatures. Havia d’explicar el contingut teòric i assegurar-me que l’alumnat entenia i incorporava els coneixements requerits en cada cas”.
  • “Treballant com director/a comercial havia de transmetre a l'equip els objectius i els arguments de venda definits per l’empresa de manera que la resta de professionals els entenguessin i se’ls fessin seus”.
  • “Treballant com a mestre d’educació infantil, havia de parlar amb pares-mares-tutors/es dels infants per comunicar-los com evolucionaven les seves filles o fills i donar pautes comuns d’actuació”.
  • “Treballant com a auxiliar administratiu/va a l'OAC transmetia informació als ciutadans/es i m'assegurava que el missatge que rebien era el que jo pretenia donar demanant que em fessin un feedback en relació a què havien entès de la meva explicació”.
  • “Treballant com a cambrer/a adaptava sempre el llenguatge als comensals que atenia. M’assegurava fer les preguntes pertinents per a poder conèixer les seves preferències i practicava l’escolta activa quan m’explicaven què volien consumir”.

També pots mostrar que disposes d’aquesta competència incloent al currículum, evidències d’altres situacions on l’has posat en joc (dins l’àmbit formatiu, en unes pràctiques, fent voluntariat o en entorns quotidians del teu dia a dia). Te’n mostrem alguns exemples!

  • “Vaig ser durant 8 anys president/a de la comunitat de veïns/es. A cada reunió, era la persona encarregada de donar a conèixer l’estat dels comptes, les incidències, que calia fer per assegurar la provisió de fons, etc. Havia de gestionar els torns de paraula i respondre els dubtes, les consultes i preguntes que es formulaven”.
  • “Vaig haver de defensar el Projecte Final de Cicle a l’auditori de l’institut davant de 80 persones. Durant l’exposició vaig mantenir un discurs clar, ordenat i entenedor. El meu to de veu era tranquil i pausat. Al finalitzar moltes persones van apropar-se i em van felicitar.”

ARA ET TOCA A TU!

Prepara la competència al teu CV . Intenta redactar com mostraries que l’has posat en joc de manera exitosa al llarg de la teva trajectòria professional.

4.3.2 PREGUNTES QUE ENS PODEN FER PER IDENTIFICAR EL NIVELL DE LA COMPETÈNCIA EN UNA ENTREVISTA DE FEINA

PREGUNTES QUE ENS PODEN FER PER IDENTIFICAR EL NIVELL DE LA COMPETÈNCIA EN UNA ENTREVISTA DE FEINA

  • Pensa en una situació en la que haguessis de dur a terme una presentació oral. Descriu com la vas preparar, quines estratègies vas utilitzar? Vas aconseguir mantenir l’atenció i l’interès del públic? Quina va ser la valoració de la teva intervenció?
  • Descriu una situació on hagis hagut de transmetre una idea difícil/complexa davant un grup de persones. Com ho vas fer? Quin va ser el resultat? Van entendre el teu missatge?
  • Explica quins són els teus punts forts en la comunicació? I els teus punts febles? Justifica la teva explicació.
  • Pensa en una situació en la qual s’hagi interpretat malament el teu missatge. Què va passar? Per què? Com te’n vas adonar? Com ho vas resoldre?

4.3.3 ARA ET TOCA A TU!

Estàs en una entrevista de selecció. Com respondries?

  • Prepara't les respostes a exemples de preguntes que trobaràs a la pestanya «Com respondries?. Anota les teves respostes».
  • Intenta que l’explicació sigui clara, senzilla i ordenada.
  • Aporta exemples concrets de situacions viscudes i que puguin ser ben valorades tenint en compte l’ocupació a la que vols dirigir la teva recerca de feina.

Com es demostra? Exemples de situacions d'èxit

4.4 OFERTES DE FEINA QUE LA DEMANEN

Exemples d’ofertes de feina que demanen de manera explícita aquesta competència

Borses generalistes

Lloc de treball: Promotor/a

Font: Infojobs

Què busquem? Persones extravertides, amb ganes de treballar i créixer dins d’una gran organització, amb afany de superació i autonomia, amb capacitat de treball en equip i alta capacitat comunicativa. Persones amb energia que busquin compatibilitzar la seva vida personal amb l’ajuda humanitària i l’acció social.

Requisits : Batxillerat o equivalent. No és necessari tenir experiència prèvia com a promotor/a o captador/a de socis per ONG, però valorarem experiència en feines de cara al públic, ventes i màrqueting.

Exemples d’ofertes de feina WEB OFERTES XALOC

TELEOPERADOR/A CALL CENTER

Número d'oferta: 310184

Ocupació: 4424 – Teleoperadors

Tasques específiques:Emissió de trucades per a la gestió d'impagats.

Capacitats requerides:Persona amb capacitat de gestionar situacions d'estrès, comunicació, orientació al client i l'assoliment, negociació.

Requisits:

Obligatoris::

  • Nivell acadèmic: ESO
  • Experiència en l'ocupació (mesos): 12
  • Llengua: Castellà - Nivell Experimentat C1. Català - Nivell Experimentat C1

S’han mostrat un seguit d’exemples d’ofertes de feina que en algun moment han estat gestionades al Web d’Ofertes Xaloc
Si el que vols és consultar ofertes en actiu pots fer-ho a través del següent enllaç

Web d'ofertes Xaloc