Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

Unitat 1. Introducció

1. Les formes d’actuació de les administracions públiques locals

Per norma general, les formes d’actuació de les administracions públiques —i entre aquestes les administracions locals— es classifiquen a efectes d’estudi i d’anàlisi en quatre grans apartats:

Aquesta compartició és la que segueix de manera molt aproximada, per exemple, el Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya, aprovat pel Decret 179/1995, de 13 de juny, que té per objecte l’ordenació de l’acció administrativa que realitzen els ens locals. Així, dedica els apartats i continguts següents:

Apartat Contingut
Títol 1 Obres locals
Títol 2 Activitat local d’ordenació i intervenció administrativa.
Títol 3 Activitat de foment i promoció d’activitats socials i econòmiques.
Títols 5 i 6 Serveis públics locals i formes de gestió d’aquests.

En aquest text ens adreçarem sovint al Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya, que a partir d’ara denominarem ROAS.

Consultar el ROAS

1.1. Les obres

L’Administració executa habitualment obres necessàries per a la prestació de serveis de la seva competència i per a la creació i el manteniment d’infraestructures, sovint relacionades amb aquests serveis. Les obres poden ser:

  • De nova planta.
  • De reforma o reparació.
  • De conservació o manteniment.

Exemple

La construcció d’una escola bressol municipal, la reforma d’una antiga escola de primària per transformar-la en biblioteca pública o la urbanització d’un carrer que encara estava sense pavimentar.

1.2. La intervenció administrativa

Mitjançant l’activitat d’intervenció administrativa, també anomenada tradicionalment activitat “de policia”, l’Administració pública controla, supervisa o regula algunes activitats privades dels particulars, en especial les que es desenvolupen en l’espai públic o que, tot i tenir lloc en l’espai privat, poden generar afectacions a altres parts.

L’article 84.1 de la Llei reguladora de les bases del règim local (LRBRL) disposa que les entitats locals poden intervenir l’activitat de la ciutadania a través dels mitjans següents:

  • L’aprovació d’ordenances per part del Ple i l’emissió de bans de l’alcaldia que poden regular o donar instruccions en relació amb l’activitat.
  • El sotmetiment de l’activitat de què es tracti a l’obtenció d’una llicència prèvia i a altres actes de control preventiu.
  • El sotmetiment de l’activitat a una comunicació prèvia o a una declaració responsable adreçada a l’Administració.
  • El sotmetiment de l’activitat a controls posteriors a la seva posada en marxa, per tal de verificar el compliment de la normativa que la regula.
  • El dictat d’ordres individuals amb caràcter de manament per a l’execució d’un acte o la prohibició d’aquest.

La intervenció administrativa es fonamenta, en primer lloc, en la potestat d’ordenació que té l’Administració, per la qual pot dictar ordenances i reglaments, dins l’àmbit de competències que li atorga la llei, per regular activitats de particulars en benefici de l’interès públic. Prenent com a base aquestes normes, l’Administració pot exercir controls i, en virtut de la seva potestat sancionadora, imposar sancions en els casos d’incompliment.

Exemple

Són exemples d’aquesta línia d’actuació de l’Administració l’obligació d’obtenir llicències per a l’inici de determinades activitats econòmiques o per a la realització d’obres. També ho és, amb el desenvolupament de la competència sobre regulació del trànsit de vehicles en els nuclis urbans, l’elaboració, aprovació i aplicació d’una ordenança específica a tal efecte, la vigilància del seu compliment per part de les policies locals i, quan es correspongui, l’establiment de sancions per a les infraccions que es detectin.

Aquest tipus d’activitat es veu limitada pel principi de protecció del dret fonamental a la llibertat (de circulació, d’empresa…), per la qual cosa el seu exercici ha de ser emparat per una norma amb rang de llei, i s’ha d’ajustar als principis d’igualtat de tracte, necessitat i proporcionalitat.

1.3. L’activitat de foment

En el cas de les activitats de foment, l’Administració actua per afavorir activitats dels particulars que es consideren que són d’interès general, estimular comportaments ajustats a la normativa o dissuadir d’altres comportaments lesius o contraris a aquesta.

La forma més clàssica d’aquesta línia d’actuació és la concessió de subvencions, activitat mitjançant la qual les administracions transfereixen recursos dineraris a uns beneficiaris, sense contraprestació directa per part d’aquests i per aconseguir el compliment d’un determinat objectiu, l’execució d’un projecte, la realització d’una activitat, l’adopció d’un comportament singular o la concurrència d’una situació, d’utilitat pública o interès social.

Però també s’inclouen dins d’aquest bloc la realització de campanyes o l’elaboració i implantació de plans d’impuls de determinades activitats, i l’elaboració dels estudis necessaris.

Exemple

Exemples d’aquest darrer tipus d’accions de foment:

  • La confecció d’un pla d’igualtat LGTBI per al municipi.
  • L’impuls d’un pla de coeducació en els centres educatius locals.
  • La realització d’una campanya a favor de la vacunació contra la covid-19.

Seguint amb la competència abans esmentada sobre regulació del trànsit, un altre exemple d’acció de foment pot ser el desenvolupament d’una campanya de conscienciació als instituts d’educació secundària del municipi sobre el bon ús dels patinets elèctrics.

En aquest cas, l’activitat de l’Administració és condicionada pel respecte al principi d’igualtat, que comporta que les accions de foment no poden perjudicar cap interessat; d’això se’n deriva, per exemple, la necessitat de la publicitat en les convocatòries de subvencions o de facilitar el dret a la interposició de recursos.

1.4. La prestació de serveis

Finalment, l’Administració presta directament serveis a la ciutadania. Des d’inicis del segle XX i, sobretot, a partir de la Segona Guerra Mundial, els estats van passar de tenir una actitud abstencionista davant dels serveis a la població a adoptar una posició activa amb la finalitat de garantir la prestació de serveis que es consideraven essencials.

Aquest fenomen es va produir en tots els nivells de l’Administració i també en l’Administració local, en què ja existien alguns precedents que venien de l’edat moderna i fins i tot d’èpoques anteriors.

Exemple

En l’àmbit local hi ha exemples des dels serveis urbans, com l’abastament d’aigua potable, el clavegueram o l’enllumenat públic, fins als serveis socials i els educatius, passant pels mercats o la vigilància i el socorrisme a les platges.

Pel que fa a la mobilitat, un exemple típic és el de la prestació del servei de transport col·lectiu de viatgers en el terme municipal, servei que té caràcter obligatori per als municipis de més de 50.000 habitants.

En termes generals, l’Administració es veu impulsada a oferir serveis a la ciutadania per dos motius:

  • Assegurar un accés universal i equitatiu, tant pel que fa al territori com als diferents grups socials, als serveis que es defineixen essencials.
  • Compensar dèficits de serveis que no són coberts per la iniciativa privada.

L’Administració, des del punt de vista de subjecte actiu que és, pot prestar el servei directament amb recursos propis o mitjançant recursos externs; en aquest darrer cas, la forma més freqüent és la de les concessions.

I pel que fa al règim jurídic, es poden considerar els aspectes següents:

  • Alguns serveis es poden prestar en règim de monopoli, com a manera de garantir una prestació sostinguda en el temps i equitativa. En l’àmbit local, un exemple és el de l’abastament d’aigua potable.
  • En qualsevol cas, l’interès públic ha de ser sempre la raó bàsica que justifiqui l’assumpció del servei des de l’àmbit públic. Així ho expressa, per exemple, l’article 6 del ROAS, quan indica: «Els ens locals presten els serveis públics que tenen per objecte la consecució dels fins assenyalats com de la seva competència per tal de satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat local.»
  • I els serveis sempre s’han de prestar respectant els principis d’igualtat (ROAS, art. 7), participació (ROAS, art. 154), adequació a la normativa aplicable (ROAS, art. 161.1) i continuïtat i regularitat (ROAS, art. 161.2).

Com en els casos anteriors, l’exercici de l’activitat de prestació de serveis per l’Administració es veu limitada o condicionada per la garantia del dret d’accés en condicions d’igualtat.

L’Administració pot aplicar a la prestació de serveis públics algunes tècniques específiques, entre les quals destaquen la de reglamentació (derivada de la potestat de regulació) i la d’establir una contraprestació econòmica per l’ús del servei en forma de taxa o de preu públic (potestat tarifària).

En aquest taller s’examinaran amb detall els aspectes més importants relacionats amb l’establiment de serveis públics locals.

2. Competències i serveis locals. El marc normatiu bàsic

Un municipi pot promoure activitats i prestar serveis públics que contribueixin a satisfer les necessitats i aspiracions de la comunitat veïnal en els termes que preveu la legislació vigent i, en concret, la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de la LRBRL.

Entre d’altres molts aspectes regulats, aquesta darrera norma legal pretén —sobretot a partir de la reforma que va suposar la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local— clarificar les competències municipals per evitar duplicitats amb altres administracions.

Per competència s’entén l’atribució, potestat o facultat d’actuació de què gaudeix una administració local. Les competències de les entitats locals són pròpies o atribuïdes per delegació.

  • Les competències pròpies són aquelles atribucions conferides per una llei formal a una entitat local territorial i que aquesta exerceix en règim d’autonomia i sota la mateixa responsabilitat, tot i que atenen a la coordinació de la seva programació i execució amb les de la resta d’administracions públiques [LRBRL, art. 7.2].
  • Al seu torn, l’Estat i les comunitats autònomes poden delegar a les entitats locals l’exercici de les seves competències respectives. Aquestes competències delegades s’exerceixen en els termes establerts a la disposició o a l’acord de delegació, segons correspongui, amb subjecció a la regulació que s’estableix a l’article 27 de la LRBRL i amb previsió de tècniques de direcció i control d’oportunitat i eficiència [LRBRL, art. 7.3].

Finalment, les entitats locals poden desenvolupar competències diferents de les pròpies i de les delegades —de vegades anomenades “competències voluntàries”—, és a dir, atribucions que resulten de l’exercici d’iniciatives municipals per satisfer necessitats o aspiracions de la col·lectivitat corresponent, sempre que no posin en risc la sostenibilitat financera de la seva hisenda, ni es generi la duplicitat d’un servei d’una altra administració pública.

En aquests casos és necessari i vinculant un informe de l’administració competent en la matèria de què es tracti en el qual es verifiqui la inexistència de duplicitats, i un altre de l’administració que tingui atribuïda la tutela sobre la sostenibilitat financera de les noves competències. En qualsevol cas, l’exercici d’aquestes competències s’ha de fer en els termes que preveu la legislació de l’Estat i de la comunitat autònoma [LRBRL, art. 7.4].

Així, la implantació de qualsevol servei local s’ha de fer en virtut del desenvolupament d’alguna competència, sigui aquesta pròpia o delegada, o bé amb l’assentiment de l’administració que tingui com a pròpia la competència i el de l’administració que tingui atribuïda la tutela financera de l’ens local.

A més, la implantació s’ha de fer d’acord amb els principis de descentralització, eficiència, estabilitat i sostenibilitat financera [LRBRL, art. 25.3].

La verificació de l’existència d’una competència que habiliti per a la prestació del servei és, per tant, una de les primeres accions que cal fer quan un ens local vol posar en marxa un servei públic.

3. Serveis obligatoris i serveis essencials reservats

D’altra banda, hi ha tot un seguit de serveis que els municipis han de prestar amb caràcter obligatori, en funció del seu nombre d’habitants, d’acord amb l’article 26 de la LRBRL.

La taula següent sintetitza quins són aquests serveis obligatoris:

Servei Prestació obligatòria
En tots els municipis Més de 5.000 habitants Més de 20.000 habitants Més de 50.000 habitants
Enllumenat públic ×
Cementiri ×
Recollida de residus ×
Neteja viària ×
Abastament domiciliari d’aigua potable ×
Clavegueram ×
Accés als nuclis de població i pavimentació de les vies públiques ×
Parc públic ×
Biblioteca pública ×
Tractament de residus ×
Protecció civil ×
Avaluació i informació de situacions de necessitat social i atenció immediata a persones en situació o risc d’exclusió social ×
Prevenció i extinció d’incendis ×
Instal·lacions esportives d’ús públic ×
Transport col·lectiu urbà de viatgers ×
Medi ambient urbà ×
Enllumenat públic ×

Amb tot el que s’ha exposat, es poden definir els serveis públics locals com aquells que presten les entitats locals en l’àmbit de les seves competències. Aquesta és la noció, força genèrica, que ofereix l’article 85.1 de la LRBRL i que ha requerit un esforç interpretatiu en seu doctrinal i jurisprudencial.

Si es fa un pas més enllà, un cop recollits els pronunciaments principals, es pot establir que les característiques essencials d’una activitat de servei públic local serien les següents:

  • En l’àmbit subjectiu, és desenvolupada per una entitat local, per ella mateixa o per mitjà d’un gestor vinculat a l’entitat local mitjançant una relació jurídica determinada.
  • Objectivament, no consisteix en qualsevol activitat econòmica, sinó que està constituïda per un seguit de prestacions tècniques i configurada d’acord amb els criteris de generalitat i d’igualtat, i en unes condicions de continuïtat i regularitat.
  • Finalment, és una activitat que ha de ser assumida com a servei públic local per l’entitat, en l’àmbit de llurs competències i de conformitat amb el procediment administratiu establert, o bé que ha de ser declarada com a tal per la legislació.

Aquest darrer punt és determinant: per això, el servei públic local exigeix una decisió solemne i pública (publicatio), per la qual l’entitat local assumeix la titularitat del servei i garanteix, per mitjà d’intensos poders d’ordenació i control, els elements clau de la seva regularitat i continuïtat. Aquesta decisió correspon sempre al Ple de l’entitat local i precedeix l’elecció de la forma de gestió, tot i que ambdues decisions es poden articular en un procediment conjunt i adoptar-se en la mateixa sessió.

D’altra banda, l’article 86.2 de la LRBRL declara la reserva a favor de les entitats locals d’un seguit d’activitats o serveis essencials:

  • L’abastament domiciliari i la depuració d’aigües.
  • La recollida, tractament i aprofitament de residus.
  • El transport públic de viatgers, de conformitat amb el que preveu la legislació sectorial aplicable.

Indica, a més, que l’Estat i les comunitats autònomes, en l’àmbit de les respectives competències, poden establir, mitjançant una llei, idèntica reserva per a altres activitats i serveis.


L’efectiva execució d’aquestes activitats en règim de monopoli requereix, a més de l’acord d’aprovació del Ple de la corporació local corresponent, l’aprovació per part de l’òrgan competent de la comunitat autònoma.

En aquest curs es tracten detalladament els aspectes més importants quant a la decisió d’una entitat local d’establir un servei públic.

4. El debat sobre la forma de gestió dels serveis públics locals

Ha perviscut històricament a l’Estat espanyol una important tendència, en l’Administració local, a la utilització d’ens instrumentals personificats i a la gestió indirecta mitjançant concessions per a la prestació de serveis públics. En alguns casos, com el de l’aigua, la gestió indirecta per concessió té una llarga tradició.

Des de començament de segle XXI ençà, es produeix un doble fenomen que ha posat en crisi algunes de les tendències tradicionals, tot i que en bona part de manera contradictòria.

La crisi econòmica de 2007-2008 va posar de manifest les dificultats de l’estat del benestar en molts països occidentals per mantenir uns nivells de despesa pública proporcionals a la voluntat de prestar serveis públics de qualitat i, en general, respondre a les necessitats de la població, sobretot de la més desfavorida (en una època en què s’amplia l’escletxa entre sectors privilegiats i persones vulnerables).

La resposta més immediata, pel que fa a l’Administració local de l’Estat espanyol, ha estat:

  • Posar límits a la capacitat d’actuació dels governs locals, especialment mitjançant la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (la ja cèlebre LRSAL).
  • Solidificar els principis de l’estabilitat i la sostenibilitat pressupostàries per mitjà de la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.
  • Limitar el creixement de les plantilles i, en general, de la despesa.
  • Posar entrebancs a la internalització de serveis (per exemple, el fet que cal un procés complex per revertir una concessió, però no per establir-la).

Paral·lelament, en canvi, des de no pocs sectors polítics i socials s’ha respost a les crisis amb una demanda de major protagonisme del sector públic en l’activitat econòmica i, particularment, en la prestació de serveis.

Dins d’aquesta segona perspectiva s’emmarquen els moviments que reclamen la municipalització de serveis que es presten des del sector privat, que proposen una nova onada d’assumpció de serveis per part dels ens locals equiparable a la que es va produir els anys 80 i 90 del segle passat, és a dir, la “remunicipalització” de serveis que es gestionen de manera indirecta amb la participació d’empreses privades. En aquests casos s’argumenta que cal tornar al control públic directe dels serveis per garantir que aquests prioritzen l’interès públic general i no la generació de beneficis per a les empreses privades implicades.

No és objecte d’aquest text entrar en profunditat en aquest debat, però sí que és interessant exposar algunes reflexions que cal tenir en compte per la influència que poden exercir en els processos d’establiment de nous serveis o de licitació de concessions de serveis, durant els quals, amb tota probabilitat, se suscitarà un debat sobre la forma de gestió.

En primer lloc, i per tal de ser rigorosos amb els conceptes i la terminologia, s’ha de qüestionar el terme “municipalització” aplicat als processos en què un servei és prestat per un ens locals amb formes de gestió indirecta, generalment, la concessió de serveis.

Com ja s’ha esmentat, en aquests casos la titularitat del servei ja és municipal. Una altra qüestió és si aquesta titularitat s’ha materialitzat en un control real del servei des de l’àmbit públic. Així doncs, quan es tracta de revertir concessions –o altres formes menys freqüents de gestió indirecta– és més correcte parlar d’“internalització” dels serveis.

I, en segon lloc, en tant que la nostra aproximació a la qüestió és eminentment tècnica, posarem l’èmfasi en la necessitat d’introduir elements d’objectivació dels debats i de les anàlisis, basats en dades i fets contrastables i no en prejudicis que apuntin en una o direcció o altra.

Així, sempre que s’abordi la qüestió de la forma de gestió de serveis locals de nou establiment, o sobre els que volen introduir modificacions, poden haver-hi arguments a favor o en contra de la gestió directa –o de la indirecta. La intenció és aportar pautes i criteris per estudiar independentment cadascun dels casos que es puguin presentar i ajudar a una presa de decisions sòlida i fonamentada.

En el quadre següent es presenta una síntesi d’arguments a favor i en contra de la gestió directa de serveis:

Arguments a favor de la gestió directa de serveis Objeccions a la gestió directa de serveis
Evita la transferència de recursos públics, escassos, a agents privats en la forma de beneficis.

Suposa l’estalvi de costos com l’impost sobre societats i els esmentats beneficis empresarials.

Ben exercida, suposa la implantació de mecanismes addicionals de control dels serveis que no poden ser necessaris en el cas de la gestió directa.

És més pròxima a la ciutadania, evita intermediaris i afavoreix la prestació de serveis de major qualitat.

Permet l’aplicació de millors condicions al personal dels serveis, la qual cosa redunda en més motivació i més qualitat.

Manté la capacitat de control íntegrament en mans de l’Administració local i permet una major flexibilitat per adaptar-se a necessitats de canvis que són més difícils d’implementar quan hi ha un contracte vigent amb un privat.
Comporta que l’Administració hagi d’assumir uns costos fixos, despeses indirectes i despeses d’estructura que possiblement no seran prou rendibles, especialment quan es tracta de municipis petits.

Implica també assumir els costos financers de la gestió del servei, que d’altra forma es poden transferir a un concessionari que pot obtenir avantatges per la seva especialització i dimensió.

Genera una sobrecàrrega dels òrgans tècnics i dels centres de decisió política i directiva que molts ens locals no poden assumir, la qual cosa pot conduir a una degradació de la qualitat del servei.

Comporta l’aplicació de procediments burocràtics en molts vessants de la gestió, com, per exemple, la del personal (substitucions, reforços, etc.).


Bibliografia bàsica

AA.DD. (2011). Guía de actuación. Gestión de servicios mediante sociedad mercantil pública. FEMP.

AA.DD. (2017). “La remunicipalización de los servicios públicos locales”. Cuadernos de Derecho Local, núm. 43 (número monogràfic).

AA.DD. (2019). Manual de remunicipalización de los servicios públicos de agua. Sevilla: Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento.

BALLINA, D. (2015). Las sociedades mercantiles de capital íntegramente municipal. Instrumentos públicos entre el Derecho Público y el Derecho Privado. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP).

CASTILLO, F. (2017). La reinternalització de serveis públics: aspectes administratius i laborals. Barcelona: Diputació de Barcelona. Estudis de relacions laborals, 12.

MARTÍNEZ ALONSO, J. L. (2018). “Els debats sobre els serveis públics locals: Estat de la qüestió”. Revista Catalana de Dret Públic, (57), 72-96.

PAREJO, L. (2015). Lecciones de derecho administrativo. Orden económico y sectores de referencia. Madrid: Tirant lo Blanch. 6a edició.

Pujar