Establiment i modificació de la forma de gestió dels serveis públics locals

Unitat 3. Les formes de gestió dels serveis públics locals

1. Formes de gestió dels serveis públics locals

El fet que un ens local exerceixi la competència que permet l’establiment d’un servei, o fins i tot que sigui titular d’un servei ja en funcionament, no predetermina en cap cas quina ha de ser la fórmula de gestió d’aquest, és a dir, si ha de ser prestat de manera directa per la pròpia entitat (per ella mateixa o mitjançant ens dependents), o bé si ho ha de ser de manera indirecta per part d’un ens privat (normalment, una empresa) seleccionat mitjançant les fórmules previstes en la legislació de contractes del sector públic.

Així doncs, sempre que un ens local vol establir un nou servei o modificar algun dels aspectes essencials d’un servei existent, ha de pronunciar-se sobre la forma de gestió que consideri més adequada des de la perspectiva de l’interès públic.

Segons l’article 85.2 de la Llei 7/1985 reguladora de les bases de règim local (LRBRL), els serveis públics locals poden gestionar-se en alguna de les formes següents:

  1. Gestió directa, amb l’adopció d’alguna d’aquestes variants:

    a) Gestió per part de la mateixa entitat local.

    b) Per un organisme autònom local.

    c) Per una entitat pública empresarial local.

    d) Per una societat mercantil local, el capital social de la qual sigui de titularitat pública.

  2. Gestió indirecta, mitjançant una de les formes previstes a la Llei de contractes del sector públic, fonamentalment, el contracte de concessió de serveis, o bé a través de la creació de societats mixtes.

Tot seguit es repassen les diferents formes de gestió dels serveis locals i llurs característiques principals.

2. La gestió directa de serveis públics locals

Les formes de gestió directa dels serveis públics es caracteritzen perquè la responsabilitat de l’exercici de la competència municipal recau únicament en mans públiques, inclosos els riscos associats a l’exercici de l’activitat, en tant que és l’ens local el que assumeix i centralitza el servei, i exerceix de manera exclusiva les potestats de direcció, programació, supervisió, operació i control de la prestació.

Aquestes formes de gestió directa s’agrupen en dos models:

  • Quan la prestació del servei és realitzada directament per la mateixa administració amb la seva pròpia estructura tècnica i administrativa.
  • Quan es crea un ens diferenciat amb personalitat jurídica pròpia i amb l’objecte determinat de prestar un o més serveis públics.

Sabies que…

La utilització d’ens personificats per part de les entitats locals ha estat molt habitual a tot l’Estat i va assolir els seus màxims a començament de la dècada de 2010. L’impacte de la crisi econòmica i més rigor en la política econòmica del sector públic n’ha fet disminuir el nombre, però, d’acord amb l’inventari d’ens públics del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, el 30 de juny de 2021, a la província de Barcelona hi havia 215 d’aquests ens dependents d’un municipi.

La forma més emprada és la de les societats mercantils (65%), seguida dels organismes autònoms (28%). Les entitats públiques empresarials locals només són l’instrument escollit en el 7% dels casos.

2.1. Gestió directa per la mateixa entitat local

La gestió directa d’un servei per part de la mateixa entitat local es pot realitzar, al seu torn, segons dues modalitats: per la mateixa organització indiferenciada de l’ens local o per mitjà d’una organització especial sense personalitat jurídica pròpia.

D’acord amb el que s’indica en el ROAS (Reglament d’obres, activitats i serveis dels ens locals de Catalunya), en la gestió directa per part de la mateixa organització indiferenciada de l’ens local, aquest assumeix i centralitza el servei i el risc derivat de la seva gestió, exerceix de forma exclusiva les potestats de direcció i de gestió sobre aquest i utilitza el personal directament dependent de la mateixa corporació. Per tant:

  • Els mitjans personals i materials del servei s’adscriuen i s’integren en el pressupost de l’ens local.
  • La gestió econòmica dels serveis gestionats de manera centralitzada resta subjecta a la funció d’intervenció i de control intern financer i d’eficàcia.
  • La direcció superior dels serveis correspon a l’alcaldia o al membre de la corporació en qui delegui, o en qui es desconcentri mitjançant una disposició general a proposta d’aquell, sense perjudici de la direcció tècnica que correspongui al cap del servei respectiu.

El ROAS també preveu la possibilitat d’efectuar la gestió directa per la mateixa entitat, però per mitjà d’una organització especial, tot i que sense personalitat jurídica. Aquesta organització especial disposaria d’un consell d’administració i d’una gerència (tot i que, atesa la naturalesa del servei, es pot adoptar una altra forma d’organització mitjançant la creació d’altres òrgans complementaris), i exerciria funcions desconcentrades.

L’acord pel qual s’estableix que un servei el gestiona directament l’ens local mitjançant una organització especial, ha d’incloure els aspectes orgànics i de funcionament i, si s’escau, la desconcentració de funcions, d’acord amb la reglamentació del mateix servei.

  • El consell d’administració: és nomenat pel Ple de l’ens local entre persones professionalment qualificades i ha de comptar amb una representació de les persones usuàries.
    • La presidència del consell ha de correspondre a un membre de l’ens local. Exerceix la secretaria del consell qui ho sigui de la corporació, sens perjudici de les delegacions que pugui realitzar legalment.
    • Correspon al consell d’administració el govern i la direcció superior del servei, tot i que ha d’actuar sota les directrius del Ple corporatiu i, en general, sota les orientacions dels òrgans locals de govern dins de les competències respectives.
    • Les funcions del consell seran les que li atribueixi l’acord d’establiment de l’organització especial o el reglament del servei i, en general, aquelles que de manera expressa no siguin atribuïdes a un altre òrgan.
    • Els actes del consell d’administració poden ser impugnats mitjançant el recurs ordinari davant l’òrgan corresponent de l’ens local, llevat que l’acord de creació disposi un altre règim.
  • La gerència: és designada per la presidència de l’ens local, a proposta del consell d’administració. La relació d’aquest lloc de treball amb l’ens local es regula pel que disposa la legislació sobre el personal al servei dels ens locals. Són funcions d’aquesta gerència:
    • Executar i fer complir els acords del consell d’administració.
    • Gestionar, dirigir de manera immediata i inspeccionar el servei.
    • I altres que li siguin assignades per les normes reguladores del servei i de l’organització especial o que li encarregui el consell d’administració.
  • La contractació d’obres i subministraments segueix el que preveu la legislació de contractació aplicable als ens locals, tenint en compte les característiques derivades del reglament d’organització del servei i de l’acord de creació d’aquest.
  • El personal adscrit a l’organització especial que gestiona el servei és el propi de l’ens local, sigui funcionari o laboral, i manté la relació de dependència amb la corporació.
  • Els béns adscrits a l’organització especial no constitueixen patrimoni propi i els béns que adquireixi amb motiu de la gestió del servei s’incorporen al patrimoni general de l’ens local.
  • L’organització especial del servei ha de comptar amb una secció pròpia en el pressupost de l’ens local i amb una comptabilitat especial. El consell d’administració ha de retre anualment una memòria i un compte de la gestió del servei, sens perjudici del que estableix la legislació d’hisendes locals. La funció interventora, de control financer i d’eficàcia del servei s’ha d’exercir d’acord amb el que estableix així mateix la legislació aplicable d’hisendes locals.

2.2. Gestió directa per mitjà d’un ens diferenciat amb personalitat jurídica pròpia

La gestió directa de serveis locals es pot exercir també mitjançant ens diferenciats amb personalitat jurídica pròpia. Com s’ha assenyalat anteriorment, d’acord amb la LRBRL, les opcions són tres:

  • Organisme autònom local (OAL).
  • Entitat pública empresarial local (EPEL)
  • Societat mercantil local (SML).

Les diferències entre cadascuna d’aquestes alternatives es basen en dos criteris:

  • La naturalesa de les activitats.
  • El dret al qual se sotmeten.

Els organismes autònoms es regeixen pel dret administratiu i se’ls encomana, en règim de descentralització funcional i en execució de programes específics de l’activitat de l’ajuntament, la realització d’activitats de foment, de prestació o de gestió de serveis públics.

Aquests organismes es regeixen per el que es disposa als articles del 98 al 102 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic. Al seu torn, el ROAS, en els articles del 199 al 210 estableix també disposicions en relació amb aquests tipus d’organismes.

Es tracta d’entitats de dret públic, amb personalitat jurídica, tresoreria i patrimoni propis. Compten amb autonomia en la seva gestió i desenvolupen activitats pròpies de l’Administració pública (de foment, de prestació o de gestió de serveis públics o de producció de béns d’interès públic, susceptibles de contraprestació), en qualitat d’organitzacions instrumentals diferenciades.

Amb independència de la seva denominació, quan un organisme públic tingui la naturalesa jurídica d’organisme autònom, haurà de figurar en la seva denominació la indicació “organisme autònom” o la seva abreviatura OA.

Els organismes autònoms depenen d’una administració local a la qual correspon la seva direcció estratègica, l’avaluació dels resultats de la seva activitat i el control d’eficàcia.

Es regeixen pel que es disposa a la normativa vigent en matèria de règim jurídic del sector públic, de procediment administratiu comú, de contractes del sector públic, de patrimoni de les administracions públiques, i la resta de les normes de dret administratiu general i especial que li siguin aplicables. A falta de norma administrativa, se’ls aplica el dret comú.

El personal al servei dels organismes autònoms pot ser funcionari o laboral (i es regeix pel que es preveu al Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d’octubre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic i per la normativa laboral).

  • El nomenament dels titulars dels òrgans dels organismes autònoms es regeix per les normes aplicables a l’Administració.
  • El titular del màxim òrgan de direcció de l’organisme té atribuïdes, en matèria de gestió de recursos humans, les facultats que li assigna la legislació específica.
  • L’organisme autònom és obligat a aplicar les instruccions sobre recursos humans dictades pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i a comunicar-li a aquest departament els acords o resolucions que adopti en aplicació del règim específic de personal establert en el seu acord de creació o en els seus estatuts.

Els organismes autònoms tenen, per al compliment dels seus fins, un patrimoni propi, diferent del de l’Administració pública, integrat pel conjunt de béns i drets dels quals siguin titulars. La gestió i administració dels seus béns i drets propis, així com d’aquells del patrimoni de l’ens local que se’ls puguin adscriure, serà exercit d’acord amb el que s’estableix per als organismes autònoms en la Llei 33/2003, de 3 de novembre, del patrimoni de les administracions públiques.

Els recursos econòmics dels organismes autònoms poden provenir de les fonts següents:

  • Béns i valors que constitueixen el seu patrimoni.
  • Productes i rendes d’aquest patrimoni.
  • Consignacions específiques assignades en els pressupostos de l’administració local.
  • Transferències corrents o de capital que procedeixin d’altres administracions o entitats públiques.
  • Donacions, llegats, patrocinis i altres aportacions d’entitats privades i de particulars.
  • Qualsevol altre recurs que estiguin autoritzats a percebre, segons les disposicions per les quals es regeixin o que poguessin ser-los atribuïts.

Els organismes autònoms han d’aplicar el règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat i de control establert per la Llei 47/2003, de 26 de novembre, de la Llei general pressupostària.

Les entitats públiques empresarials locals duen a terme activitats de prestació de serveis o producció de béns susceptibles de contraprestació econòmica.

En la seva denominació ha de figurar la indicació “entitat pública empresarial local” o la seva abreviatura EPEL.

Els seus comptes s’han de retre formant part del compte general de l’ajuntament, però se sotmeten al règim comptable privat i el seu pressupost no és limitatiu.

A les entitats empresarials locals se’ls aplica el que es disposa als articles del 103 al 108 de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic.

Es regeixen pel dret privat, excepte en la formació de la voluntat dels seus òrgans, en l’exercici de les potestats administratives que tinguin atribuïdes i en els aspectes específics regulats en la legislació, en l’acord de creació, en els seus estatuts i en la resta de les normes de dret administratiu general i especial que li siguin aplicables.

Les potestats administratives atribuïdes a les entitats públiques empresarials només poden ser exercides pels òrgans d’aquestes si els estatuts els assignen expressament aquesta facultat.

No obstant això, els òrgans de les entitats públiques empresarials no són assimilables pel que fa al seu rang administratiu als òrgans de l’administració de l’entitat local, llevat de les excepcions que, a efectes determinats es fixin en els seus estatuts.

La seva creació, modificació, refosa i supressió correspon al Ple de l’entitat local, que ha d’aprovar-ne els estatuts. Han de quedar adscrites a una regidoria, àrea, organisme autònom o òrgan equivalent de l’entitat local. Excepcionalment, poden existir entitats públiques empresarials els estatuts de les quals els assignin la funció de dirigir o coordinar altres ens de la mateixa o diferent naturalesa.

Han de comptar amb un consell d’administració, la composició del qual es determina en els seus estatuts. La secretaria d’aquest consell d’administració ha de ser exercida per personal funcionari, al qual s’exigeix per al seu ingrés una titulació superior; les seves funcions comprenen la fe pública i l’assessorament legal dels òrgans unipersonals i col·legiats de l’entitat.

Els estatuts han de ser aprovats i publicats amb caràcter previ a l’entrada en funcionament efectiu de l’organisme públic corresponent.

El personal de les entitats públiques empresarials es regeix pel dret laboral, amb algunes especificacions i amb les excepcions relatives als funcionaris públics, que es regiran per la legislació sobre funció pública que els sigui aplicable.

L’entitat és sotmesa a controls específics sobre l’evolució de les despeses de personal i de la gestió dels seus recursos humans per part de les corresponents regidories, àrees o òrgans equivalents de l’entitat local. L’acord de creació de cada entitat pública empresarial haurà de determinar les condicions segons les quals els funcionaris de l’ens local poden cobrir destinacions en la referida entitat, i establirà, així mateix, les competències que alhora corresponguin a aquest personal que, en tot cas, seran les que tinguin legalment atribuïdes els organismes autònoms.

Quant al patrimoni, el seu inventari de béns i drets s’ha de remetre anualment a la regidoria, àrea o òrgan equivalent de l’entitat local.

La contractació de les entitats públiques empresarials es regeix per les previsions contingudes al respecte en la legislació de contractes de les administracions públiques. Serà necessària l’autorització de la regidoria, àrea o òrgan equivalent de l’entitat local a la qual es troben adscrits, per subscriure contractes de quantia superior a les quantitats prèviament fixades.

El seu règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat, d’intervenció i de control financer és el que estableix la Llei general pressupostària. A més, les entitats públiques empresarials estan sotmeses a un control d’eficàcia per part de la regidoria, àrea o òrgan equivalent de l’entitat local a la qual estiguin adscrits.

La creació de societats mercantils de propietat íntegrament local és una altra possible forma de gestió directa dels serveis públics locals. Es regulen al ROAS (articles del 211 al 227) i, supletòriament, a la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (articles del 111 al 117).

En la denominació de les societats mercantils que tinguin la condició de locals, haurà de figurar necessàriament la indicació “societat mercantil local” o la seva abreviatura SML.

La societat ha d’adoptar una de les formes previstes en el Text refós de la Llei de societats de capital aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, i en l’escriptura de constitució ha de constar el capital que haurà de ser aportat per les administracions públiques o per les entitats del sector públic que en depenen i que els correspongui la seva titularitat.

Les societats mercantils locals es regeixen íntegrament, sigui quina sigui la seva forma jurídica (societat anònima, societat limitada), per l’ordenament jurídic privat, llevat de les matèries en què els sigui aplicable la normativa pressupostària, comptable, de personal, de control economicofinancer i d’eficàcia i de contractació.

En cap cas poden disposar de facultats que impliquin l’exercici de l’autoritat pública, sense perjudici que excepcionalment la llei pugui atribuir-los l’exercici de potestats administratives.

Les societats mercantils locals aplicaran el règim pressupostari, economicofinancer, de comptabilitat i de control establert per la Llei 47/2003, de 26 de novembre, de la Llei general pressupostària. D’acord amb aquesta llei, aquestes societats mercantils elaboraran un pressupost d’explotació que detallarà els recursos i dotacions anuals corresponents. Així mateix, formaran un pressupost de capital amb el mateix detall. Els pressupostos d’explotació i de capital s’integraran en els pressupostos de l’Administració.

D’altra banda, formularan anualment un programa d’actuació plurianual que inclourà un pla d’actuació anual que servirà de base per al control d’eficàcia de la societat.

Les societats mercantils locals han de formular i retre els seus comptes d’acord amb els principis i normes de comptabilitat recollits en el Codi de Comerç i el Pla General de Comptabilitat i les disposicions que el desenvolupen.

Sense perjudici de les competències atribuïdes al Tribunal de Comptes i a la Sindicatura de Comptes, la gestió economicofinancera de les societats mercantils locals estarà sotmesa al control de la Intervenció.

El personal d’aquestes societats, també el que tingui condició de directiu, es regeix pel dret laboral, així com per les normes que li siguin aplicables en funció de la seva adscripció al sector públic, incloent-hi sempre entre aquestes la normativa pressupostària, especialment allò que s’estableixi en les lleis de pressupostos.

Els estatuts han de determinar la forma de designació i el funcionament de la junta general i del consell d’administració, així com els màxims òrgans de direcció d’aquests.

3. La gestió indirecta de serveis públics locals

Pel que fa a la gestió indirecta de serveis públics, es poden observar tres grans modalitats:

  • La gestió contractual a través d’un contracte de concessió de serveis públics.
  • La creació de societats d’economia mixta.
  • La gestió no contractual, mitjançant mecanismes regulats en la legislació autonòmica, com el concert social, la gestió delegada o altres modalitats.


No es poden prestar per mitjà de gestió indirecta els serveis públics que impliquin exercici d’autoritat.

A aquestes tres grans modalitats bàsiques cal afegir-hi els contractes de serveis que comportin prestacions directes a favor de la ciutadania, regulats a l’article 312 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic.

3.1. Gestió indirecta mitjançant contracte de concessió de serveis

La gestió indirecta contractual es deriva, bàsicament, del contracte de concessió de serveis, modalitat que implica una transferència del risc operacional des de l’administració al concessionari i que es regula en els articles 15, 29 i del 284 al 297 de la Llei 9/2017, de 8 de novembre, de contractes del sector públic (LCSP).

Amb aquesta norma es va efectuar un canvi rellevant, que consisteix en la desaparició del contracte de gestió de serveis públics, en les diverses modalitats que eren previstes en la normativa anterior. Aquest canvi afecta els ens locals, atès que l’article 85.2 LRBRL, en concret la seva lletra B, es refereix a la gestió indirecta mitjançant les diferents formes previstes per al contracte de gestió de serveis públics en el text refós de la TRLCSP.

A l’article 15 de la LCSP, el contracte de concessió de serveis es defineix com:

“(…) aquell en virtut del qual un o diversos poders adjudicadors encomanen a títol onerós a una o diverses persones, naturals o jurídiques, la gestió d’un servei la prestació del qual sigui de la seva titularitat o competència, i la contrapartida del qual vingui constituïda bé pel dret a explotar els serveis objecte del contracte, bé per l’esmentat dret acompanyat del de percebre un preu.”

El dret d’explotació dels serveis implicarà la transferència al concessionari del risc operacional, concepte sobre el qual es tractarà més endavant i que es troba íntimament lligat a la naturalesa explotable del servei objecte del contracte de concessió.

D’altra banda, la LCSP, més endavant, a l’article 284, indica que l’Administració pot gestionar indirectament aquests serveis si es poden explotar econòmicament per particulars. En cap cas es poden prestar, per concessió de serveis, els serveis que impliquin exercici de l’autoritat inherent als poders públics. A més, aquest contracte ha de determinar l’abast de les prestacions; ha de regular-ne el caràcter jurídic, econòmic i administratiu, i ha d’expressar amb claredat l’àmbit de la concessió, tant en l’ordre funcional com en el territorial.

Alguns aspectes importants per destacar d’aquest tipus de contracte:

Els contractes de concessió de serveis han de tenir una durada limitada, que es calcularà en funció dels serveis que constitueixin el seu objecte i que s’ha de fer constar en el plec de clàusules administratives particulars.

Si la concessió de serveis sobrepassa el termini de cinc anys, la seva durada màxima no pot excedir el temps que es calculi raonable perquè el concessionari recuperi les inversions realitzades per a l’explotació dels serveis, juntament amb un rendiment sobre el capital invertit, tenint en compte les inversions necessàries per assolir els objectius contractuals específics.

En qualsevol cas, la durada dels contractes de concessió de serveis no pot excedir, incloses les possibles pròrrogues, de:

  • Quaranta anys per als contractes de concessió de serveis que comprenguin l’execució d’obres i l’explotació de servei.
  • Vint anys en els contractes de concessió de serveis que comprenguin l’explotació d’un servei no relacionat amb la prestació de serveis sanitaris.
  • Deu anys en els contractes de concessió de serveis que comprenguin l’explotació d’un servei l’objecte del qual consisteixi en la prestació de serveis sanitaris sempre que no contemplin l’execució d’obres.

El concessionari resta obligat a organitzar i prestar el servei amb subjecció estricta a les característiques que estableix el contracte i dins dels terminis que aquest assenyala i, si s’escau, a l’execució de les obres d’acord amb el projecte aprovat per l’òrgan de contractació.

L’Administració conserva els poders de policia necessaris per assegurar la bona marxa dels serveis de què es tracti.

Finalitzat el termini de la concessió, el servei ha de revertir a l’Administració, i el contractista ha de lliurar les obres i instal·lacions a què estigui obligat d’acord amb el contracte i en l’estat de conservació i funcionament adequats.

Durant un període prudencial anterior a la reversió, que s’ha de fixar en el plec, l’òrgan competent de l’Administració ha d’adoptar les disposicions encaminades a garantir que el lliurament dels béns es verifiqui en les condicions convingudes.

Els béns afectes a la concessió que hagin de revertir a l’Administració no poden ser objecte d’embargament.

En el contracte de concessió de serveis, la subcontractació només pot recaure sobre prestacions accessòries, i li és aplicable la regulació que estableixen els articles 215, 216 i 217 de la LCSP.

3.2. Gestió indirecta mitjançant societats d’economia mixta

Addicionalment, la LCSP preveu, a la seva Disposició addicional 22a, que les concessions de serveis es poden adjudicar directament a una societat d’economia mixta en la qual concorri majoritàriament capital públic amb capital privat.

Perquè això sigui possible, és imprescindible que l’elecció del soci privat s’hagi fet de conformitat amb les normes que estableix la mateixa Llei de Contractes per a l’adjudicació del contracte l’execució del qual en constitueixi l’objecte, i sempre que no s’introdueixin modificacions en l’objecte i les condicions del contracte que es van considerar en seleccionar el soci privat.

En el cas que la societat d’economia mixta vulgui accedir com a concessionària a altres contractes diferents dels inicialment previstos, ha de concórrer al procediment de licitació corresponent de conformitat amb el que estableix la Llei de Contractes.

3.3. Gestió indirecta no contractual

També existeix la possibilitat de dur a terme una gestió indirecta de serveis a través de formes no contractuals. Com assenyalen diversos autors:

  • D’acord amb l’article 11.6 de la LCSP, la prestació de serveis per entitats privades s’exclou de l’àmbit d’aplicació d’aquesta llei “sempre que aquesta es dugui a terme sense necessitat de subscriure contractes públics, a través, entre altres mitjans, del simple finançament d’aquests serveis o la concessió de llicències o autoritzacions a totes les entitats que compleixin les condicions que el poder adjudicador hagi fixat prèviament, sense límits ni quotes, i que el sistema esmentat garanteixi una publicitat suficient i s’ajusti als principis de transparència i no-discriminació”.
  • Tal com reconeix la mateixa LCSP en la seva disposició addicional 49a, es tracta d’una modalitat la regulació de la qual correspon a les comunitats autònomes.

Aquestes, amb diferents denominacions (concert social, acció concertada i gestió delegada, entre les més utilitzades), han començat a articular aquest nou vessant de gestió indirecta, en el qual el vincle entre el prestatari (amb un protagonisme especial per a les entitats sense ànim de lucre) i l’administració titular del servei es defineix negativament, és a dir, amb el qualificatiu de no contractual i caracteritzat segons els termes de l’esmentat article 11.6 de la LCSP.

3.4. Gestió indirecta mitjançant contractes de serveis que comportin prestacions directes a favor de la ciutadania

Com s’ha indicat, els contractes establerts d’acord amb l’article 312 de la LCSP són també considerats un vehicle per la gestió indirecta de serveis. D’acord amb la legislació anterior, aquest tipus de contractes haurien estat qualificats com a contractes de gestió de serveis públics.

A diferència del que succeeix amb els contractes de concessió de serveis, es tracta de contractes en què no concorre la nota distintiva de l'assumpció del risc operacional per part d’un concessionari. Tot i que es tracta d’un tema controvertit, la doctrina defensa que aquest contracte es pot qualificar com a forma de gestió indirecta d'un servei públic.

  • En aquest sentit, l’apartat a) de l’esmentat article 312 assenyala que cal que el règim jurídic del servei hagi estat establert prèviament, determinant “els aspectes de caràcter jurídic, econòmic i administratiu relatius a la prestació”.

Per altra banda, és possible que en aquests contractes que comportin prestacions directes a favor de la ciutadania s’estableixi una contraprestació econòmica a percebre per l’adjudicatari directament de les persones usuàries (contraprestacions que no tindrien el caràcter d’ingressos públics).

4. Diferències destacades entre la gestió directa i la indirecta

Tot seguit enumerem les principals diferències existents entre la gestió directa i la gestió indirecta de serveis en relació amb diferents aspectes:

Risc i benefici


Independentment de la forma jurídica que s’adopti, el primer element diferenciador entre la gestió directa i la gestió indirecta d’un servei es troba en el subjecte que assumeix el risc de l’explotació i del servei en general (risc operacional) i, en coherència amb això, té dret al gaudi dels possibles guanys i beneficis que es puguin derivar de l’explotació.

En la gestió directa, tant el risc com els possibles beneficis recauen en l’ens local, directament o a través d’algun organisme personificat.

En la gestió indirecta, en canvi, un agent privat, titular d’un contracte de concessió de serveis o soci (minoritari) d’una societat d’economia mixta, assumeix la part principal d’aquest risc. A canvi, té dret a rebre una retribució econòmica, que normalment es concentra en el concepte de “benefici industrial” que s’inclou en els estudis de costos necessaris per preparar aquests contractes, i que l’ens local es pot estalviar en el cas de la gestió directa.

Direcció del servei


La gestió indirecta comporta que un agent privat participa en una mesura significativa dels processos de direcció i gestió del servei, malgrat que la titularitat i la responsabilitat última resti sempre en mans de l’ens local. De fet, l’ens local es veu obligat a respectar un marge d’autonomia de l’empresa; per exemple, el personal assignat al servei ha de ser dirigit per l’empresari, no per l’ens local.

Contràriament, en totes les formes de gestió directa, el pes de la coordinació, la decisió sobre les inversions i la relació directa amb la ciutadania, a més de les eventualitats que es poden donar en la prestació del servei, presents i futures, recau sobre l’ens local.

Inversions


En el cas de la gestió directa sense la utilització de la forma d’un ens mercantil –i sense la col·laboració d’un tercer a través de contractes de serveis–, implica que la inversió que requereixi el servei ha de ser finançada directament per l’ens local. Això pot suposar en un primer moment, en l’exercici d’implantació de la prestació, un fort impacte en les finances locals, encara que òbviament aquestes es poden rescabalar per mitjà del cobrament de taxes o preus públics i de fórmules de finançament extern.

En canvi, en el cas de les concessions és l’empresa concessionària la que assumeix habitualment la inversió inicial com a pròpia i es fa càrrec del seu finançament sense implicar en cap moment l’Administració. Aquest és un element imprescindible que cal tenir en compte quan s’analitza el model de gestió més adient per a un servei.


La gestió directa per mitjans propis en cas de serveis que requereixen inversions importants, tant de primer establiment com de manteniment, suposa un cost addicional que ha d’afrontar l’entitat local.

En canvi, moltes de les inversions necessàries per a la prestació d’un servei poden formar part de l’estructura d’actius d’un concessionari, que les pot aplicar a diferents concessions i treure’n el benefici addicional d’una major rendibilitat pel fet de les economies d’escala.

Fiscalitat


Com és sabut, les administracions públiques no es poden deduir l’import de l’impost sobre el valor afegit que suporta en l’adquisició de béns, subministraments i serveis. Això penalitza les formes de gestió no empresarial, tant directes com indirectes, que sí que es poden deduir l’IVA suportat per la compra de béns i serveis corresponents a serveis subjectes a l’impost.

En canvi, l’Administració pública no es troba subjecte a l’impost sobre societats i, actualment, les societats mercantils locals tenen una bonificació del 99%, la qual cosa suposa un avantatge per la disminució d’un cost que sí que han d’afrontar les societats privades o mixtes quan tenen beneficis.

Estructura


La gestió directa de serveis comporta que l’ens local compta amb l’estructura tècnica, administrativa i material necessària per al seu funcionament, situació que no sempre es compleix i que, ateses les limitacions existents per a la gestió de plantilles i pressupostos, pot ser difícil de revertir.

La gestió indirecta suposa que aquesta estructura de personal i inversions és aportada pel concessionari, naturalment a canvi d’una retribució.

D’altra banda, en el preu dels contractes de les concessions s’inclou normalment un concepte que agrupa despeses de caràcter general, bàsicament els costos de direcció i gestió del servei. Aquest cost pot ser objecte d’estalvi per l’ens local en el cas de la gestió directa, sempre que disposi dels recursos generals corresponents i aquests puguin assumir les esmentades tasques de direcció i gestió general en les mateixes condicions de qualitat que es demanarien en el cas de la gestió indirecta.

Sabies que…

Hi ha un debat obert sobre la productivitat dels recursos, especialment dels recursos humans: hi ha qui defensa que la relació entre cost i resultats que s’obté quan es tracta de personal del sector públic és generalment inferior al corresponent al personal de l’empresa privada.

Aquesta no pot ser una afirmació sistemàtica i vàlida per a qualsevol ens, servei i moment. Cal analitzar cada cas concret per poder concloure taxativament quin és el grau de productivitat del personal.

Tanmateix, l’administració pública, tot i respectar les condicions legals vigents en cada cas, inclosos els convenis col·lectius que pertoquin, no hauria d’ignorar que en alguns casos la competitivitat de les ofertes que presenten empreses en les licitacions per a la gestió del servei es fonamenten en estrènyer al màxim les condicions retributives i d’altra mena del personal. Això pot suposar un avantatge en el cas d’un servei concret, sempre que no repercuteixi en la qualitat de les feines que s’han de desenvolupar, però té una repercussió indirecta en el conjunt del sistema econòmic.

Bibliografia bàsica

AA.DD. (2011). Guía de actuación. Gestión de servicios mediante sociedad mercantil pública. FEMP.

AA.DD. (2017). “La remunicipalización de los servicios públicos locales”. Cuadernos de Derecho Local, núm. 43 (número monogràfic).

AA.DD. (2019). Manual de remunicipalización de los servicios públicos de agua. Sevilla: Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento.

BALLINA, D. (2015). Las sociedades mercantiles de capital íntegramente municipal. Instrumentos públicos entre el Derecho Público y el Derecho Privado. Madrid: Instituto Nacional de Administración Pública (INAP).

CASTILLO, F. (2017). La reinternalització de serveis públics: aspectes administratius i laborals. Barcelona: Diputació de Barcelona. Estudis de relacions laborals, 12.

MARTÍNEZ ALONSO, J. L. (2018). “Els debats sobre els serveis públics locals: Estat de la qüestió”. Revista Catalana de Dret Públic, (57), 72-96.

PAREJO, L. (2015). Lecciones de derecho administrativo. Orden económico y sectores de referencia. Madrid: Tirant lo Blanch. 6a edició.

Pujar