Menu

Conceptes bàsics del procediment administratiu

Unitat 2. Les principals novetats en matèria de procediment administratiu

Unitat 2. Les principals novetats en matèria de procediment administratiu

Introducció

En aquesta unitat s’examinen els conceptes clau derivats del canvi produït en el funcionament de l’Administració pública a conseqüència de l’entrada en vigor de les Lleis 39/2015 i 40/2015. Es posa l’èmfasi en tot allò que està relacionat amb el funcionament electrònic. Amb aquest nou marc normatiu, la relació entre el ciutadà i l’Administració pública ha canviat en un triple aspecte:

Nous drets

Neixen nous drets per facilitar la relació entre la ciutadania i l’Administració.

Canal electrònic

Es potencia el canal electrònic com a mitjà de relació i comunicació preferent.

Noves eines tecnològiques

S’incorporen noves eines tecnològiques per fer possible el funcionament electrònic de l’Administració pública.

Per saber-ne més

Les relacions entre la ciutadania i l’Administració pública ara són més fàcils perquè, per exemple, es reconeix a les persones el dret a relacionar-se amb l’Administració a través d’un punt d’accés general electrònic (PAGE).

El PAGE permet que el ciutadà disposi d'un sol punt d'entrada per accedir a tota la informació necessària per iniciar i tramitar els seus procediments administratius, complir amb les seves obligacions i conèixer els seus drets. D’aquesta manera es posa fi a la dispersió d’informació existent en portals i pàgines web, que generava confusions i grans dificultats al ciutadà a l’hora d’accedir als serveis administratius.

Podeu entrar a visitar el PAGE de l’Administració general de l’Estat.

A Catalunya, el Consorci AOC està treballant per posar a disposició del sector públic català un PAGE que aglutini totes les seus electròniques catalanes i que, a la vegada, estigui connectat amb el PAGE de l’Estat.

1. La relació entre les persones i l’Administració pública

La primera aposta cap a l’administració electrònica es produí l’any 2007. Es va fixar per llei el dret dels ciutadans a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques (Llei 11/2007, de 22 juliol, actualment derogada) i es va regular la utilització de les tecnologies de la informació en el sector públic administratiu. No obstant, aquest procés de transformació digital s’inicià sense una estratègia clara i ben definida, per això va derivar en un clar fracàs, a conseqüència del grau d’implicació desigual que les diferents administracions varen tenir en el desenvolupament del projecte.

Aquestes dues lleis s’apliquen al sector públic, que comprèn:

  • L’Administració general de l’Estat.
  • Les administracions de les comunitats autònomes.
  • Les entitats que integren l’Administració local.
  • El sector públic institucional.

L’aprovació de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic (d’ara endavant Lleis 39/2015 i 40/2015), supera aquesta realitat i reforça l’aposta cap a un model d’administració electrònica.

En efecte, amb l’entrada en vigor de les Lleis 39/2015 i 40/2015 s’ha produït un veritable impuls a l'administració electrònica i s’han introduït novetats importants en relació a l’atenció a la ciutadania en aspectes molt variats.

Exemple

A títol d’exemple podem citar:

  • Registres electrònics.
  • Assistència en l'ús de mitjans electrònics.
  • Dret i obligació de relacionar-se electrònicament amb les administracions.
  • Emissió de documents en format electrònic.
  • Pràctica de notificacions electròniques.
  • La Seu electrònica.
  • Possibilitat d’identificar-se i signar electrònicament (en lloc de signatura manuscrita).
  • Realització de tràmits automàtics sense intervenció de cap funcionari.
  • Interoperabilitat i sistemes d’informació connectats entre si.
  • Arxiu electrònic de documents.
  • Transmissió de dades entre administracions públiques.
  • Esquema Nacional d'Interoperabilitat i Esquema Nacional de Seguretat.
  • Transferència de tecnologia entre administracions.

1.1. Relació a través de mitjans electrònics

Una de les principals novetats que imposa la nova llei de procediment administratiu és que determinats col·lectius s’han de relacionar obligatòriament a través de mitjans electrònics amb l’administració pública.

Obligatori
Persones jurídiques
Els col·lectius que s’han de relacionar obligatòriament a través de mitjans electrònics amb l’Administració pública són: persones jurídiques, entitats sense personalitat jurídica, notaris, registradors de la propietat i registradors mercantils, professionals de col·legiació obligatòria, representants d’un interessat també obligat i, fins i tot, els mateixos empleats públics.
Opcional
Persones físiques
Poden optar entre relacionar-se a través de mitjans electrònics o fer-ho amb els mitjans tradicionals (presencial, oficines de Correus, etc.).


A diferència del que succeeix amb les persones jurídiques, el legislador no ha imposat a les persones físiques l’obligació de relacionar-se electrònicament amb l’Administració pública perquè és conscient de l’anomenada bretxa digital, és a dir, la dificultat que algunes persones encara tenen a l’hora d’accedir amb normalitat a les noves tecnologies i utilitzar-les.

1.2. L’atenció a la ciutadania

Les persones físiques que optin per seguir utilitzant els canals clàssics també es veuran afectades per les novetats introduïdes en l’atenció presencial. A partir de la reforma, les oficines en matèria de registre (les conegudes OAC) passen a ser oficines d'assistència en matèria de registre i compten amb noves funcions.

És destacable l’incís relatiu a l’assistència, perquè una de les novetats recau en la funció d'assistència en l'ús de mitjans electrònics que a partir de la reforma ha de prestar l'Administració pública a través d’aquestes oficines, un deure que a la pràctica consisteix en l’obligació d’assistir els interessats (persones físiques) en tot allò relacionat amb:

  • Identificació.
  • Signatura electrònica.
  • Presentació de sol·licituds a través del registre electrònic general.
  • Obtenció de còpies autèntiques.

A part d’aquesta funció, les oficines d’assistència també han de realitzar altres tasques relacionades amb el funcionament electrònic de l’Administració pública:

  • Digitalització de documents.
  • Recepció de documents dirigits a altres administracions.
  • Expedició de còpies autèntiques.
  • Pràctica de notificacions i apoderaments per a compareixença.

En aquesta nova configuració de l’atenció a la ciutadania, les oficines d’assistència en matèria de registre incorporen una nova figura: el funcionari habilitat que s’ocupa de realitzar actuacions a compte d’aquells ciutadans que no disposen dels mitjans electrònics suficients per a la seva identificació i la signatura electrònica en alguns dels tràmits del procediment administratiu.

Només cal que el ciutadà s'identifiqui davant el funcionari i doni el consentiment exprés perquè aquest realitzi el tràmit en nom seu.

Les oficines d’atenció ciutadana, per tant, deixen de ser aquelles oficines que s’ocupen de portar el registre d’entrada per transformar-se en veritables oficines d’assistència en l’àmbit electrònic entre el ciutadà i l’Administració pública.

2. El registre: la porta d’entrada a l’Administració

Juntament amb les oficines d’assistència en matèria de registres, també s’impulsen noves eines i mecanismes per fer possible el funcionament electrònic de l’Administració, com per exemple, els registres electrònics i la interconnexió entre registres.

A dia d’avui, totes les administracions han de disposar d‘un registre electrònic general per realitzar els assentaments relatius als documents presentats o rebuts (registre d’entrada) i les anotacions relatives a la sortida de documents (registre de sortida). En essència, les Lleis 39/2015 i 40/2015 converteixen els tradicionals registres d’entrada i sortida de cada administració pública en autèntiques finestretes úniques que permeten al ciutadà presentar un document al registre de qualsevol administració pública.

Exemple

El Sr. Calafell ha de presentar un recurs administratiu perquè l’Ajuntament del seu municipi l’ha exclòs injustament d’un procediment de selecció de personal per cobrir la plaça de tècnic de l’Àrea de Promoció Econòmica. El recurs li ha preparat el seu cunyat, un bon advocat administrativista, i avui és el darrer dia del termini hàbil per presentar-lo, però no es pot desplaçar fins a l’Ajuntament perquè per motius de feina és a Madrid.

El Sr. Calafell té dues opcions. Pot presentar el recurs:

  • a través del registre general de qualsevol administració pública que tingui al seu abast (ajuntament, ministeri, universitat, etc.) o
  • a través del registre electrònic del seu propi Ajuntament.

Tots els registres de les administracions públiques han de ser interoperables i han d’estar interconnectats entre si per permetre que els ciutadans puguin presentar els seus documents a través de qualsevol registre.

El concepte de la interoperabilitat és essencial en el model d’administració electrònica sustentat amb les TIC, i del tot imprescindible en el nou marc de relació entre ciutadà i Administració, fins al punt que sense interoperabilitat no es pot parlar d’administració electrònica.

La interoperabilitat es caracteritza per:

  • La compatibilitat informàtica.
  • La interconnexió entre registres.
  • La transmissió telemàtica de documents i assentaments registrals.
  • L’intercanvi de dades.
  • La posada en comú d’informació.

Tots aquests elements intrínsecs a la interoperabilitat comporten indubtables beneficis per als ciutadans: reducció de càrregues administratives, tramitació més àgil, reducció dels terminis d’espera, etc. D’aquí neix precisament l’obligació d’operar a través de canals administratius interconnectats.

El registre ha introduït altres aspectes que afecten la ciutadania i estan relacionats amb l’anhelada simplificació administrativa i la reducció de càrregues per al ciutadà:

  • L’obligació de digitalitzar els documents presentats presencialment. Els documents que el ciutadà presenta presencialment al registre han de ser escanejats, convertits en format electrònic i retornats al ciutadà (única manera d’aconseguir que la tramitació dels procediments s’efectuï exclusivament per mitjans electrònics).
  • La possibilitat que el ciutadà es relacioni amb l’Administració pública durant les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any (el registre electrònic elimina les barreres horàries que caracteritzen les oficines de registre presencials).
  • El dret dels ciutadans a no lliurar documents originals o compulsats “llevat que amb caràcter excepcional la normativa reguladora aplicable estableixi el contrari”. Aquest dret lliga amb el deure de l’Administració de recaptar els documents electrònicament a través de les seves xarxes corporatives, o mitjançant consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes electrònics habilitats a aquest efecte.

Sabies que…

Aquestes mesures estan relaciones amb el principi d'una sola vegada recollit a la Declaració de Tallin sobre administració electrònica de 2017, que preveu que “es garantirà que els ciutadans i les empreses subministrin la mateixa informació només una vegada a les administracions públiques. Les oficines de l'Administració pública adoptaran mesures per a la reutilització interna d'aquestes dades, d'acord amb el que està permès i respectant les normes de protecció de dades, amb la finalitat d'evitar que recaiguin càrregues addicionals sobre els ciutadans i les empreses”.

3. L’arxiu: la conservació i ordenació dels documents administratius

Una altra eina per articular el funcionament electrònic de les administracions públiques és l’arxiu electrònic. Cada administració pública ha de mantenir un arxiu electrònic únic dels documents electrònics que pertanyin a procediments finalitzats.

Les administracions s’han de relacionar entre elles a través de mitjans electrònics, i per tant, també s’han de dotar d’un sistema d’arxiu que s’adeqüi al funcionament electrònic. Només així es pot aconseguir l’anhelada Administració sense paper i un funcionament íntegrament electrònic, més eficient i àgil.

Els mitjans o suports en què s’emmagatzemin documents electrònics han de complir els requisits següents:

  • Han de disposar de mesures de seguretat que garanteixin la integritat, autenticitat, confidencialitat, qualitat, protecció i conservació dels documents emmagatzemats.
  • Han de permetre la identificació dels usuaris, el control d’accessos i el compliment de les garanties que preveu la legislació de protecció de dades.
  • Han d’assegurar la possibilitat de traslladar les dades a altres formats i suports que garanteixin l’accés des de diferents aplicacions.

En tot cas, l’eliminació dels documents electrònics ha de ser autoritzada d’acord amb el que disposa la normativa sectorial aplicable (arxivística).

Des d’aquesta perspectiva, l’arxiu electrònic no es configura com un simple magatzem on guardar els documents, o com una solució tecnològica pensada per actuar com un mer repositori digital. És molt més que això.

L’arxiu electrònic forma part d’un sistema de gestió de la informació integral que ha de permetre la recerca de la informació d’una manera fàcil i ràpida.

Per assolir el seu objectiu, l’arxiu electrònic ha de cobrir tot el cicle documental: de la gestió fins a la conservació dels documents. Per fer-ho:

  • S’ha de dotar de les eines tecnològiques adients: model de metadades, catàleg de formats, eines de migració, documents de seguretat, sistemes de control d’accés, auditories i còpies de seguretat, etcètera.
  • Ha de partir d’un model de gestió documental que permeti tractar correctament els documents.

4. La notificació dels actes dictats per les administracions

La notificació administrativa és l’acte a través del qual una administració trasllada a una tercera persona (interessat/ada) el contingut íntegre d’una resolució o una decisió administrativa per tal que aquesta en tingui coneixement.


Exemple

La notificació succeeix quan el funcionari de Correus ens notifica al nostre domicili una resolució sancionadora de la Direcció General de Trànsit per haver superar el límit de velocitat, o quan l’Ajuntament del nostre poble, a través d’un SMS o un correu electrònic, ens avisa que tenim a la nostra disposició una notificació a la Seu electrònica del consistori i nosaltres hi accedim per conèixer la decisió de l’Ajuntament.

L'ús de mitjans electrònics pretén disminuir els retards en la tramitació d'expedients i la ineficàcia de l'Administració, per tant, la forma de practicar la notificació administrativa també ha estat un dels objectius de la reforma impulsada per les Lleis 39/2015 i 40/2015.

Els elements més rellevants de la notificació són els següents:

  • El mitjà per efectuar les notificacions és preferentment l’electrònic. No obstant, conviuen dos règims diferents: els subjectes que han d’utilitzar-lo necessàriament perquè estan obligats a relacionar-se amb l’Administració per mitjans electrònics, i els subjectes (persones físiques) que poden triar entre utilitzar aquest mitjà de notificació o el tradicional (presencial, Correus, etc.).
  • Les notificacions electròniques es realitzen per compareixença a la Seu electrònica de l'Administració o a través de l'adreça electrònica habilitada única. Si les persones físiques (subjectes no obligats) ho demanen, se’ls pot notificar mitjançant la compareixença a les oficines d'assistència en matèria de registre.
  • La persona interessada pot facilitar un dispositiu electrònic (mòbil) o adreça de correu electrònic perquè se li enviïn els avisos per informar-la sobre la disponibilitat d'una notificació a la Seu electrònica o a l'adreça electrònica habilitada única.
  • S'entenen rebutjades les notificacions electròniques un cop transcorreguts 10 dies naturals des de la disponibilitat de la notificació sense que la persona interessada hagi accedit al seu contingut.

Exemple sobre el funcionament de la notificació electrònica

El Sr. Manlleu és propietari d’un bar i decideix instal·lar una petita terrassa a la vorera. Per això sol·licita una llicència d’ocupació de la zona de domini públic a l’Ajuntament. Prefereix relacionar-s’hi electrònicament, i a aquest efecte comunica el seu número de telèfon i la seva adreça electrònica. En uns dies, l’Ajuntament dicta un Decret d’Alcaldia atorgant al Sr. Manlleu la llicència per ocupar el domini públic i instal·lar la terrassa, però perquè aquest senyor se n’assabenti, cal que la decisió administrativa li sigui notificada.

  1. El Decret municipal es genera amb un gestor d’expedients, el signen electrònicament l’alcalde i el secretari municipal, i un funcionari prepara la notificació electrònica perquè el Decret arribi al coneixement del Sr. Manlleu a través d’eNotum.
  2. S’avisa el Sr. Manlleu que té a la seva disposició la notificació a la Seu electrònica municipal (avís merament informatiu) a través del seu telèfon i la seva adreça electrònica.
  3. Un cop el Sr. Manlleu hagi accedit a la notificació del Decret municipal a través de la Seu electrònica, ja podrà instal·lar la terrassa a la vorera de davant del seu bar.

Preguntes freqüents sobre notificació electrònica

És la notificació efectuada per mitjans electrònics, sigui perquè la persona interessada està obligada a rebre-la en aquest format o perquè ho ha manifestat expressament malgrat no estar obligada a comunicar-se per mitjans electrònics amb l’Administració.

Les persones interessades que no estan obligades a rebre notificacions electròniques poden decidir i comunicar en qualsevol moment a l'Administració que les notificacions successives es practiquin o deixin de practicar-se per mitjans electrònics.

Consisteix en l'accés de la persona interessada, degudament identificada, al contingut d’una actuació administrativa a través de la Seu electrònica o el portal d'accés.

No s’ha de confondre la notificació electrònica amb l’avís electrònic de notificació. Les notificacions per mitjans electrònics es practicaran mitjançant compareixença a la Seu electrònica de l'Administració actuant o a través de l'adreça electrònica habilitada única (o mitjançant tots dos sistemes). El correu electrònic i el servei SMS no són mitjans vàlids de notificació (encaixen en el concepte d'avís complementari a la notificació).

Amb independència que la notificació es faci en paper o per mitjans electrònics, les administracions públiques enviaran un avís al dispositiu electrònic i/o a l'adreça de correu electrònic que la persona interessada hagi comunicat per informar-la de la disponibilitat d'una notificació a la Seu electrònica o a l'adreça electrònica habilitada única. La falta de pràctica d'aquest avís no impedirà que la notificació sigui considerada plenament vàlida.

5. La relació electrònica entre administracions

Les Lleis 39/2015 i 40/2015 són com dues cares d’una mateixa moneda:

  • La Llei 39/2015 implementa la tramitació electrònica dels procediments fomentant la relació electrònica entre les persones interessades i l’Administració.
  • La Llei 40/2015 fomenta que les relacions entre diferents administracions públiques es facin electrònicament introduint els elements organitzatius que configuren l’administració digital.

L’aposta que efectua la Llei 40/2015 en aquest sentit és clara, en el benentès que:

  • El criteri general és que la relació entre administracions públiques s’ha d’efectuar electrònicament.
  • Fixa les bases per al funcionament electrònic de l'Administració:
    • Seu electrònica i portal d'Internet.
    • Sistemes d'identificació i signatura.
    • Actuacions administratives automatitzades.
    • Intercanvi electrònic de dades en entorns tancats de comunicació.
    • Assegurament i interoperabilitat de la signatura electrònica.
  • Fixa les bases de les relacions electròniques entre les administracions:
    • Transmissió de dades entre administracions públiques.
    • Esquema Nacional d'Interoperabilitat (ENI) i Esquema Nacional de Seguretat (ENS).
    • Reutilització de sistemes i aplicacions propietat de l'Administració.
    • Transferència de tecnologies.

6. Eines per a la implantació de l’administració electrònica

A conseqüència d’aquest nou entorn presidit per l'eficàcia, l'eficiència i la innovació tecnològica, les Lleis 39/2015 i 40/2015 han introduït grans novetats que només es poden assolir amb un procés autèntic i real de transformació digital de l’Administració.

Les noves lleis obliguen totes les administracions a:

Disposar d’eines i recursos per garantir la relació electrònica
Amb les persones obligades per la llei i amb les persones físiques que optin per aquest canal de comunicació.
Tramitar electrònicament els expedients
I per fer-ho, cal disposar:
  • d’un registre electrònic que sigui interoperable amb els registres electrònics de la resta d’administracions públiques,
  • un sistema d'identificació i signatura electrònica per a l'accés electrònic als tràmits o procediments administratius,
  • un Registre electrònic d'apoderaments,
  • un procés d’adaptació de la tramitació al nou còmput de terminis,
  • una oficina d'assistència en matèria de registres,
  • una carpeta ciutadana per consultar l'estat de la tramitació dels expedients i obtenir còpies dels documents i
  • un sistema de notificació electrònica.
Arxivar electrònicament
Garantir el dret a la informació i a la transparència
I per fer-ho, cal:
  • actualitzar la informació del catàleg de procediments,
  • actualitzar la informació del punt d'accés general,
  • publicar a la Seu electrònica els codis segurs de verificació i
  • mantenir actualitzat el directori geogràfic d'oficines.
Garantir un funcionament electrònic intern
I per fer-ho, cal:
  • crear i regular la Seu electrònica,
  • regular els sistemes d’identificació i signatura electrònica,
  • fixar les condicions i garanties per a l'intercanvi segur de la informació i
  • complir amb l’Esquema Nacional d'Interoperabilitat (ENI) i l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS).
Treballar coordinadament amb la resta d’administracions
Incorporant mesures precises per a la interconnexió de xarxes (interoperabilitat).


Com s’intueix, el procés de digitalització de l’Administració pública és altament complex en la mesura que les obligacions que incorporen les Lleis 39/2015 i 40/2015 són molt àmplies.

L'Administració ha de fer un esforç per adequar-se a tot aquest seguit d’exigències legals i tècniques comentades. Ha de ser capaç d’implementar amb èxit la interoperabilitat administrativa i adaptar, revisar i simplificar els tràmits i els procediments. Malgrat que no sigui una tasca senzilla, aquest procés de transformació digital és l’única via per ser més eficients i eficaços i atendre millor els ciutadans.

Eines i aplicacions tecnològiques que ofereix el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques

puja a dalt de la pàgina Pujar