Conceptes bàsics del procediment administratiu
Unitat 3. Les disposicions sobre el procediment administratiu comú
Unitat 3. Les disposicions sobre el procediment administratiu comú
1. Definició de ‘procediment’
Tècnicament, el procediment es refereix a la successió de tràmits que condueixen a una declaració de voluntat administrativa (o resolució) en la qual s'aplica una norma al cas concret. Durant la formació d’aquesta voluntat, cal:
-
Assegurar que la decisió finalment adoptada sigui la més ajustada a la norma.
-
Garantir que els ciutadans que resultin afectats per la decisió administrativa (les denominades persones interessades en el procediment) tinguin l’oportunitat de fer sentir la seva veu a través de mecanismes que permetin defensar els seus drets i interessos legítims.
Concepte de persones interessades
El procediment es configura com una eina essencial per garantir els drets individuals dels ciutadans, i representa al mateix temps una garantia d'ordre i de justícia i encert de les resolucions administratives.
L’execució i la revisió dels actes en via administrativa (recursos) també es consideren conceptes integrats en la definició de procediment, malgrat que no siguin objecte d’estudi en aquest curs. Tampoc ho seran les singularitats que s’han de tenir presents per als procediments sancionadors i de responsabilitat patrimonial.
2. La manca d’un procediment comú
No existeix un procediment comú per a tots els procediments que l’Administració pública tramita en execució de les seves competències. La Llei 39/2015 no conté una regulació seqüencial del procediment ni estableix els tràmits concrets que s’han de seguir per dictar les resolucions administratives en tots els casos. La Llei 39/2015 únicament fixa una sèrie de regles generals d’actuació que han de ser observades per l'Administració pública a l'hora d'adoptar les seves decisions. En definitiva, un conjunt de pautes que s’ofereixen als operadors jurídics per poder tramitar un procediment que no disposa d’una regulació procedimental específica.
L’essència del procediment administratiu comú és proporcionar als administrats un mateix tractament davant de les administracions. En aquest sentit, l'adjectiu comú fa referència a la competència exclusiva que té l'Estat a l’hora de fixar els principis o les normes que defineixen l'estructura general de l’iter procedimental que les administracions han de seguir a l’hora de realitzar la seva activitat jurídica.
L’activitat jurídica de l’Administració pública es materialitza mitjançant centenars o milers de procediments diferents, per la qual cosa seria gairebé impossible dissenyar un llit procedimental que servís per adoptar multitud de decisions de naturalesa tan diferent. Per això hi ha camps específics que en queden exclosos, sigui perquè ho diu la mateixa Llei 39/2015 (asil, estrangeria, tributs, etc.) o bé perquè existeixen procediments especials que estan ajustats a cada branca de l’activitat administrativa per raó de la matèria (contractació pública, urbanisme, etc.). En tots ells l’aplicació de la Llei 39/2015 és merament supletòria.
Exemple
L’Ajuntament de Liliana necessita contractar una empresa de serveis que s’ocupi de mantenir els parcs i jardins del municipi. Per tramitar aquest contracte públic haurà de seguir el procediment que fixa la Llei de contractes del sector públic, i només si aquesta Llei no preveu alguna situació concreta, resultaran d’aplicació, de manera supletòria, les disposicions contingudes a la Llei 39/2015.
Aquestes regles generals d’actuació que incorpora la Llei 39/2015 se separen en fases diferents:
Cadascuna d’aquestes fases les veurem a continuació de forma detallada.
3. Fase prèvia a l’inici del procediment
Amb anterioritat a l’inici del procediment, l’òrgan competent pot realitzar alguna actuació prèvia. En concret, pot:
4. Fase d’iniciació del procediment
L’inici del procediment es pot produir de dues formes: d’ofici o a petició de la persona interessada.
4.1. D’ofici
Per acord de l’òrgan competent, per iniciativa pròpia o com a conseqüència d’una ordre superior, a petició raonada d’altres òrgans o per denúncia. Solen ser procediments desfavorables per al ciutadà perquè s’incoen a conseqüència d’exercitar la potestat administrativa d’intervenció (sancions, expropiacions, revocació de subvencions, etc.).
Exemple
S’entén que és per iniciativa pròpia quan l’Ajuntament inicia un procediment de disciplina urbanística arran d’una actuació realitzada pels inspectors d’obres que posa de manifest una il·legalitat urbanística.
Si aquesta il·legalitat urbanística és apreciada per inspectors de la Generalitat de Catalunya i aquests traslladen l’acte d’inspecció a l’Ajuntament, el procediment s’entendrà iniciat per petició d’un altre òrgan (que no té competència en aquest àmbit).
S’entén que és per ordre superior quan un òrgan superior jeràrquic de l’òrgan competent sol·licita la incoació.
Finalment, per denúncia, és a dir, quan qualsevol persona posa en coneixement d’un òrgan administratiu l’existència d’un fet determinat que pugui justificar la iniciació d’ofici d’un procediment administratiu.
4.2. Sol·licitud de la persona interessada
S’entén que el procediment s’inicia a sol·licitud de la persona interessada quan un ciutadà demana una llicència d’obres a l’Ajuntament per reformar la cuina o quan l’Associació d’Amics del Teatre presenta una instància en què demana la cessió del Teatre Municipal per poder representar una obra per Nadal, o bé quan una empresa sol·licita a la Generalitat la instal·lació d’un heliport en una finca particular o una llicència per dur a terme una activitat d’impacte mediambiental alt.
La sol·licitud ha de contenir:
-
Nom i cognoms de la persona interessada i, si s’escau, dades de la persona que la representi.
-
Identificació del mitjà electrònic o lloc físic en què vol que es practiqui la notificació.
-
Fets, raons i petició en què es concreti la sol·licitud.
-
Lloc i data.
-
Signatura.
-
Òrgan, centre o unitat administrativa a què s’adreça i el seu codi d’identificació.
La idea de l’administració electrònica és que les administracions tinguin a disposició de la ciutadania (Seu electrònica o oficines d’assistència en matèria de registres) models de sol·licituds que comprovin automàticament la informació amb dades emmagatzemades en sistemes propis o pertanyents a altres administracions, o oferir el formulari de la sol·licitud totalment o parcialment emplenat i que la persona interessada només s’hagi de dedicar a verificar la informació i modificar-la o completar-la.
Mesures provisionals
Un cop iniciat el procediment, l’òrgan competent, per resoldre’l, pot adoptar les mesures provisionals que consideri oportunes per assegurar l’eficàcia de la resolució que es pugui dictar, si hi ha elements de judici suficients.
5. Fase d’instrucció del procediment
El funcionari encarregat (o instructor) del procediment ha de dur a terme els actes d’instrucció necessaris per determinar, conèixer i comprovar els fets en virtut dels quals s’ha de pronunciar la resolució del procediment, respectant el dret de les persones interessades de proposar diverses actuacions quan considerin que la decisió administrativa les pot afectar. Especialment rellevant és el seu dret a formular al·legacions en el decurs del procediment.
Les persones interessades poden formular al·legacions en el procediment en diferents moments:
-
En qualsevol moment abans del tràmit d’audiència (que veurem més endavant).
-
Si es tracta de defectes de tramitació del procediment (paralitzacions injustificades, infracció dels terminis, omissió de tràmits, etc.), en qualsevol moment, fins i tot després del tràmit d’audiència.
La Llei 39/2015 preveu diferents actes d’instrucció:
-
Prova.
-
Informes.
-
Participació de les persones interessades en el procediment.
5.1. Prova
La prova consisteix en actes dirigits a acreditar l’existència (o inexistència) d’uns fets que són rellevants i que l’Administració haurà de tenir en compte per prendre la seva decisió final (resolució). La prova ha de tractar sobre fets, en cap cas sobre aspectes del dret o les normes que s’han d’aplicar a un procediment.
Les principals pautes que cal tenir en compte en matèria de prova són les següents:
-
Mitjans de prova: les persones interessades poden utilitzar qualsevol mitjà de prova admissible en dret (prova documental pública o privada, pericial, testifical, etc.).
-
Obertura del període de prova: l’instructor del procediment obrirà el període de prova quan consideri que els fets al·legats per la persona interessada són falsos o quan la naturalesa del procediment ho exigeixi, amb l’objecte de practicar totes les proves que es considerin pertinents. Si l’instructor entén que les proves proposades per la persona interessada són manifestament improcedents o innecessàries, podrà rebutjar-les mitjançant resolució motivada.
-
Pràctica de la prova: l’Administració ha de comunicar a les persones interessades, amb antelació suficient, l’inici de les actuacions necessàries per practicar les proves que hagin estat admeses. En la notificació s’ha de consignar el lloc, la data i l’hora en què s’ha de practicar la prova, amb l’advertència que la persona interessada pot nomenar tècnics perquè l’assisteixin.
En els casos en què, a petició de la persona interessada, s’hagin d’efectuar proves la realització de les quals impliqui despeses que no hagi de suportar l’Administració, aquesta en pot exigir l’avançament com a reserva de la liquidació definitiva que s’efectuarà després de la pràctica unint els comprovants que n’acreditin la realitat i la quantia.
5.2. Informes
Els informes o dictàmens són opinions o manifestacions de judici emeses per òrgans o funcionaris diferents d’aquells a qui correspon dictar la resolució, i serveixen per proporcionar més elements a l’Administració abans de dictar la resolució del procediment. La petició d’informe ha de concretar l’aspecte o els aspectes sobre els quals se sol·licita.
Les principals pautes que cal tenir en compte en aquest apartat són les següents:
-
Classes d’informes:
-
Preceptius: de sol·licitud obligatòria perquè ho preveu una disposició legal.
-
Facultatius: no hi ha cap disposició legal que obligui a sol·licitar-los; per tant, s’ha de justificar les raons i la conveniència de fer-ho.
-
Vinculants: la resolució ha de respectar el contingut de l’informe (el vincula).
-
No vinculants: la resolució pot acordar o decidir de manera diferent al contingut de l’informe (no vincula el sentit de la resolució).
-
-
Principi general: en termes generals, els informes són facultatius i no vinculants, tret que hi hagi una disposició expressa en sentit contrari.
-
Terminis i forma en què s’han d’emetre: l’informe s’ha d’emetre en el termini general de 10 dies. Si no s’emet en aquest termini, es poden prosseguir les actuacions, excepte quan es tracti d’un informe preceptiu (cas en el qual convindrà suspendre el termini per resoldre el procediment).
Exemple
En els procediments de responsabilitat patrimonial, és preceptiu el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya quan la indemnització reclamada sigui igual o superior a 50.000 euros (ho exigeix la Llei 39/2015). En els procediments sancionadors en matèria de civisme, és facultatiu l’informe que sovint s’acostuma a demanar a la Policia Local quan la persona interessada nega els fets exposats a la denúncia (no hi ha cap norma que imposi l’obligació de demanar-lo).
5.3. Participació de les persones interessades en el procediment
Les persones interessades tenen dret a intervenir en la tramitació del procediment quan considerin que la decisió administrativa les pot afectar. Per això es preveu la realització de dos tràmits:
El tràmit d’audiència comporta:
-
El dret d’examinar l’expedient just abans de la resolució.
-
El dret de poder formular al·legacions.
És un tràmit essencial en el procediment en tant que reprodueix el principi general del dret segons el qual “ningú no pot ser condemnat sense que abans hagi estat escoltat” (principi de contradicció).
En aquest tràmit les persones interessades disposen d’un termini no inferior a 10 dies ni superior a 15 per al·legar i presentar els documents i les justificacions que considerin pertinents.
Es pot prescindir del tràmit d’audiència si la persona interessada manifesta la intenció de no fer al·legacions ni aportar nous documents i no es tenen en compte en el procediment fets, proves o al·legacions diferents de les adduïdes per la persona interessada.
Exemple
Succeeix, per exemple, quan el fill del Sr. Montseny, d’11 anys d’edat, sol·licita una llicència de pesca acompanyant una fotocòpia del seu DNI a la sol·licitud. La identificació permet comprovar la minoria d’edat; per tant, la resolució denegatòria es pot dictar sense concedir aquest tràmit perquè per resoldre el procediment únicament s’ha tingut en compte el seu DNI.
6. Fase de finalització del procediment
La forma més habitual de finalització del procediment és mitjançant resolució.
Un cop instruït el procediment, l’òrgan competent pot trobar a faltar alguna actuació que consideri necessària per poder dictar la resolució del procediment. Per això la llei admet que en aquests casos es puguin dur a terme les actuacions complementàries que siguin indispensables per resoldre’l, sempre que resultin motivades (el termini per resoldre el procediment queda suspès fins que aquestes acabin).
El contingut de la resolució sempre ha de complir els requisits següents:
-
ha de ser dictada electrònicament.
-
ha de decidir sobre totes les qüestions plantejades per la persona interessada en el procediment i la resta de qüestions que en derivin.
-
ha de ser congruent amb les peticions formulades per la persona interessada sense que es pugui agreujar la situació inicial d’aquesta. O dit en altres paraules, l’Administració no pot decidir sobre una cosa no sol·licitada ni menys encara perjudicar de forma imprevista la situació inicial de la persona interessada.
-
ha d’expressar la decisió i gairebé sempre l’ha de motivar (s’admet com a motivació la incorporació dels informes i dictàmens al cos de la resolució). La motivació consisteix a explicar de forma suficient i raonada el sentit i la causa de la decisió.
Procediments sancionadors i de responsabilitat patrimonial.
-
ha d’expressar els recursos que sigui procedent interposar contra la resolució, l’òrgan administratiu o judicial davant el qual s’haurien de presentar i el termini per fer-ho (l’anomenat peu de recurs).
Altrament existeixen altres formes de finalització menys habituals que també és necessari comentar.
7. Tramitació simplificada del procediment administratiu comú
Hi ha supòsits en què l’interès públic o la falta de complexitat permeten que l’Administració s’aculli a la tramitació simplificada del procediment, més àgil i senzilla.
En aquests casos pot succeir que:
-
Sigui l’Administració qui valori que concorren “les raons d’interès públic o la falta de complexitat” (conceptes jurídics indeterminats). L’Administració haurà de notificar l’acord de tramitació simplificada del procediment a les persones interessades perquè manifestin la seva opinió (la negativa comporta continuar amb la tramitació ordinària).
-
Sigui la persona interessada qui sol·liciti a l’Administració tramitar un procediment d’aquesta manera perquè considera que hi ha “raons d’interès públic o falta de complexitat”. En aquest cas, l’Administració pot acceptar la petició o entendre que no existeixen i seguir amb la tramitació ordinària.
Sigui perquè no s’hi oposa o perquè ho sol·licita expressament, la persona interessada sempre haurà de mostrar-se a favor de la tramitació simplificada.
Exemple
La llei aprecia que existeix aquesta falta de complexitat en els procediments de responsabilitat patrimonial en què es considera inequívoca la relació de causalitat entre el funcionament del servei públic i la lesió, i tampoc hi ha discussió en la valoració del dany i el càlcul de la quantia de la indemnització o en els procediments sancionadors quan la infracció comesa és de caràcter lleu.
Les pautes més importants d’aquest procediment són les següents:
-
S’ha de resoldre en 30 dies a partir del dia següent de la notificació a la persona interessada de l’acord de tramitació simplificada.
-
S’han de realitzar, únicament, els tràmits següents:
-
Inici del procediment (amb esmena de la sol·licitud, si escau).
-
Termini d’al·legacions de 5 dies.
-
Tràmit d’audiència (únicament si la resolució ha de ser desfavorable).
-
Sempre que siguin preceptius, petició de l’informe del servei jurídic, l’informe del Consell General del Poder Judicial o el dictamen del Consell d’Estat o òrgan consultiu equivalent de la comunitat autònoma.
-
Resolució.
-
Si un procediment exigeix efectuar un tràmit diferent dels previstos, caldrà seguir el procediment ordinari.