Actualització de dret processal penal. La declaració en judicis

Introducció

El món i la societat en què vivim estan plens de situacions, experiències i controvèrsies que poden portar a qualsevol persona a prendre part en l’àmbit judicial en un moment donat, perquè estem inevitablement exposats a les relacions socials, professionals i comercials, entre altres. Precisament el col·lectiu de la policia, per la seva idiosincràsia professional i la seva proximitat al teixit de la comunitat, es veu constantment exposat a prendre part en processos judicials a conseqüència de les seves intervencions, que per norma general estan subjectes a conflictes de diferent índole. En conseqüència, qualsevol agent, arran d’una actuació policial o del desenvolupament de la seva tasca professional, podrà ser citat a comparèixer davant l’autoritat judicial com a expert (donada la condició del càrrec), testimoni essencial o de referència, perjudicat o investigat per un delicte, la qual cosa determinarà fermament la nostra experiència i perspectiva del món judicial (Martí, P., 2016, p. 1-3).

Declarar en un jutjat no és una tasca fàcil, ja que parlar davant diverses persones i l’autoritat judicial pot resultar incòmode si no tenim adquirides habilitats que ens orientin sobre com ens hem de comportar, expressar i comunicar durant l’acte de declaració.

Paral·lelament, els jutjats en general exigeixen, cada vegada més, implicació, presència i decòrum en les compareixences i declaracions (1) per part del col·lectiu policial.

Aquest manual pretén donar unes eines bàsiques, senzilles i entenedores de com funciona l’escenari judicial quan els agents de policia han de comparèixer a declarar en un judici, sigui amb el rol que sigui (testimoni, imputat, perit, etc.).

D’aquesta forma, en aquest document, veurem com opera la nostra memòria a l’hora de recuperar la informació que haurem d’exposar en la declaració, com ha de ser el comportament correcte en una seu judicial, com hem d’analitzar més profundament el desenvolupament de les citacions judicials que ens arriben a les comissaries i com s’organitza l’escenari judicial i els òrgans que el componen.

Així mateix, s’exposarà com és d’important la necessitat d’entrenar les habilitats comunicatives per millorar la nostra capacitat de convenciment envers els òrgans judicials, la nostra capacitat de transmetre seguretat i serenitat i la nostra comunicació no verbal, per tal de fixar el nostre autocontrol i detectar els possibles indicadors de l’engany que es poden mostrar de forma involuntària en la comunicació no verbal. Totes aquestes habilitats que cal aprendre han estat extretes d’experiències de professionals i consultes de continguts científics en aquesta matèria, que de ben segur podrem incorporar a les nostres experiències personals i professionals.

Veurem també de forma succinta els trets bàsics del dret processal, que ens ajudaran a entendre millor com funciona la gestió entre els jutjats i la policia.

Per finalitzar, analitzarem la importància de preparar l’abans, el durant i el després d’un judici, i més quan ens trobem davant la denúncia d’un agent, situació en la qual s’exigeix una exhaustiva preparació de la declaració davant l’autoritat judicial.

D’aquesta forma, el manual s’estructura en tres parts:

  1. La psicologia del testimoni: En aquesta part es parlarà dels mecanismes de retenció de la informació en el nostre cervell i la recuperació del record en la nostra memòria. També es parlarà sobre la tendència errònia d’associació entre confiança i exactitud de la declaració en l’àmbit judicial. Finalment, observarem la importància que té en la tasca policial el treball de camp previ mitjançant la constància de les dades i els fets en les actes, minutes, declaracions i fulls de camp per a la posterior recuperació de la informació en la preparació de l’interrogatori del procés judicial.
  2. Elements que avaluen la credibilitat en la declaració: En aquest apartat es planteja la importància de la presència i la imatge personal quan es compareix a declarar davant els diferents operadors judicials. En efecte, es donarà tota una sèrie de recomanacions molt útils per a la preparació de l’interrogatori. Per tant, també repassarem els objectius dels operadors jurídics i les categories processals, i els criteris legals i jurisprudencials que valoren la prova i que posteriorment determinen el contingut de la sentència.
  3. Estratègies bàsiques en la preparació d’un judici: Finalment, la tercera part se centra en la preparació del l’interrogatori mitjançant el maneig de les actituds personals i les habilitats comunicatives, les quals han de desenvolupar-se mitjançant un pla estratègic que treballi tres etapes: l’abans, el durant i el després de l’interrogatori. En aquest apartat també s’ha dedicat una part a l’observació de les diferents sales de vistes com a part essencial de la preparació del judici.
Pujar