Indicadors i transparència a l’àmbit municipal

2. Indicadors i open data

2.1. Concepte d’open data

Aa

L’open data és una filosofia i una pràctica que requereix que certes dades, entre les quals hi ha els indicadors de control del seguiment de l’acció pública, siguin de lliure accés per a tothom, sense limitacions tècniques o legals.

En el sector públic, tenir accés a les dades de l’Administració garanteix la transparència, l’eficiència i la igualtat d’oportunitats a l'hora de crear valor. Si volem oferir a la ciutadania informació transparent sobre els nostres sistemes de gestió, un bon punt de partida és tenir sistematitzada la informació sobre els diferents serveis basant-se en sistemes de control i indicadors organitzats en quadres de comandament.

2.2. Arguments a favor de l’open data

Podem revisar alguns dels principals arguments i beneficis, a favor de tal obertura:

Allò que és públic, pagat amb impostos públics, ha d’estar a l’abast del públic.

Un(a) ciutadà/ana amb més coneixement sobre el seu entorn és un(a) ciutadà/ana que pot tenir més criteri i que pot participar amb més qualitat a l’esfera pública.

Major eficàcia i eficiència, entre les Administracions públiques.

Increment exponencial de la generació de coneixement sobre el territori i la població.

L’obertura de les dades genera nous sectors. És un accelerador de l’economia del coneixement.

Creus útil la perspectiva de l’open data? Quins perills polítics creus que poden presentar-se davant la possibilitat d’apostar per la transparència en les dades? Compensa el que es guanya?

Pujar