Modalitats de formació i estratègies d’aprenentatge

1. Presentació

El recurs que presentem té el seu origen en el desenvolupament, mitjançant un conveni de col·laboració amb la Universitat de Barcelona, dels programes d’expert/a en “Disseny i gestió de la formació a les Administracions públiques”, adreçats a promotors de formació de les àrees de la Diputació de Barcelona, i en “Disseny i impartició de la formació contínua”, adreçats a docents interns de la corporació. En aquest marc va sorgir un debat entorn de conceptes relacionats amb la formació que sovint emprem de manera indistinta (curs, taller, seminari, jornada…), sense atendre consideracions importants com la finalitat principal, el perfil dels/de les destinataris/àries o la seva durada.

Amb l’objectiu de descriure amb major precisió aquests conceptes, es va crear un grup de treball format per promotors de formació i tècnics de la Direcció de Serveis de Formació.

El treball resultant ha estat la base per al desenvolupament d’aquest recurs, que aporta una visió organitzativa i el contextualitza a la nostra corporació. Per a la seva elaboració, als coneixements i a l’experiència dels membres del grup de treball, cal afegir-hi la consulta de materials de referència facilitats pels/per les docents dels programes d’expert als quals fèiem esment (veure l’apartat de bibliografia), llibres i articles imprescindibles en la matèria i documentació interna de la corporació.

El resultat d’aquest treball té diferents usos i utilitats. Un d’ells, potser el més important des d’un punt de vista corporatiu, és la seva extensió a les eines que conformen el model formatiu de la Diputació de Barcelona, com veurem.

Amb la publicació d’aquest recurs, la corporació també es dota d’un llenguatge propi en matèria formativa que té efectes sobre l’àmplia oferta d’accions i de recursos que projecta al món local. Val a dir, però, que la inclusió en aquest instrument de les diferents modalitats formatives i estratègies d’aprenentatge abasten més enllà del model de gestió corporatiu en tant que es pretén incloure també d’altres que donin sortida a necessitats de formació imprevistes i específiques que es poden donar en qualsevol organització. En tot cas, la circular sobre el model formatiu de la Diputació de Barcelona incorpora totes aquelles que són aplicables al nostre entorn.

Amb caràcter previ, i amb l’objectiu de contextualitzar el recurs en el model formatiu de la Diputació de Barcelona, hem inclòs un repàs històric de la formació en la nostra organització i una breu descripció dels elements bàsics del model.

Les modalitats i estratègies resultants són tretze, però podrien ser-ne més: s’han inclòs, en aquesta versió, aquelles que estan més presents en el nostre dia a dia. Val a dir també que les possibilitats que ens atorga la virtualitat del recurs fan compatible la seva actualització permanent i la seva millora a partir dels suggeriments i de les aportacions de tots els seus destinataris. Es convida des d’aquestes línies a fer-nos arribar aquelles aportacions que millorarien el recurs mitjançant el correu electrònic ds.formacio@diba.cat

Esperem i desitgem que us sigui de molta utilitat.

Pujar