La regidoria de govern obert

1. Què cal saber sobre el Govern Obert?

1.1 Què és el govern obert

Clica la imatge per ampliar-la

En els darrers anys, les institucions públiques han incorporat a les seves agendes públiques els temes de bon govern, transparència i reutilització de la informació pública. Aquesta incorporació ve motivada per diferents factors:

  • Ciutadania: amb molta més sensibilització i exigència d’informació i més transparència.
  • Canvis tecnològics: faciliten l’accés, la difusió i la reutilització de la informació. Alhora, han crescut les iniciatives Open Data que busquen arreu per retornar a la societat les dades generades pel sector públic, i que donen una forta empenta a les estratègies de reutilització.
  • Nous sectors econòmics: que reutilitzen dades públiques per oferir serveis a la ciutadania.

Tots aquests factors fan que puguem confondre el govern obert amb d’altres conceptes (transparència, per exemple). Però segons la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, el govern obert es defineix de la manera següent:

Un sistema d’actuació i gestió dels afers públics que fa possible un diàleg permanent entre l’Administració i els ciutadans, així com la seva participació i col·laboració en la definició de les polítiques públiques i una millor transparència en la rendició de comptes i l’exigència de responsabilitats

El govern obert permet donar a conèixer la gestió dels afers públics i fer-ne partícips els ciutadans: d’una banda tenen molt més coneixement, informació i control sobre les actuacions dels polítics i gestors públics i, de l’altra, poden col·laborar i participar en la gestió, recuperant així la proximitat entre la gestió pública i els ciutadans.

Les polítiques de govern obert persegueixen una comunicació entre l’Administració i la ciutadania que sigui:

  • Bidireccional
  • Permanent
  • Transparent

Recorda

Un govern obert és aquell que entaula una constant conversa amb els ciutadans per tal d’escoltar el que diuen i sol·liciten, que pren decisions basades en les seves necessitats i preferències, que facilita la col·laboració dels ciutadans i funcionaris en el desenvolupament dels serveis que presten i que comunica tot el que decideix i fa de forma oberta i transparent.

Clica la imatge per ampliar-la

El govern obert uneix la transparència, juntament amb la participació i la col·laboració pública i privada, amb l’objectiu de posar a disposició dels ciutadans dades públiques per a l’ús i la consulta de qualsevol entitat, i establir així un enfortiment democràtic superior.

Aquests són els tres eixos que integren el govern obert, entès com una forma d’interacció sociopolítica, que actua sota els principis de l’ètica pública, la rendició de comptes i l’eficiència en la gestió dels recursos públics, i que instaura una manera de governar més dialogant, amb més equilibri entre el poder dels governs i els governats, alhora que reconeix a la ciutadania un paper de corresponsabilitat.

Per saber-ne més

El govern obert és una cultura de governança que promou els principis de transparència, integritat, rendició de comptes i participació de les parts interessades en suport de la democràcia i el creixement inclusiu (definició recollida en la Recomanació del Consell de l’OCDE sobre govern obert de 14/12/2017).

El govern obert esdevindrà un sistema integral d’interacció entre ciutadania, govern i institucions en pro de la corresponsabilitat en l’acció pública, basat en tres pilars la definició dels quals, segons el Memoràndum sobre transparència i govern obert (Barack Obama, 2009) és:

Transparència
Un govern transparent fomenta i promou la rendició de comptes de l’administració davant la ciutadania i proporciona informació sobre allò que està realitzant i sobre els seus plans d’actuació. L’ajuntament (i qualsevol altra administració) ha de permetre l’accés a aquesta informació pública de manera senzilla i clara, de manera que permet que els ciutadans puguin realitzar un control de l’acció de govern, així com crear valor econòmic o social a partir de les dades públiques que l’administració ofereix lliurement.
Col·laboració
Un govern col·laboratiu implica i compromet els ciutadans i altres agents en el propi treball de l’administració. La col·laboració comporta la cooperació no sols amb la ciutadania sinó també amb les empreses, les associacions i altres agents, i permet el treball conjunt dins la pròpia administració entre els seus empleats i amb altres administracions.
Participació
Un govern participatiu afavoreix el dret de la ciutadania a participar activament en la conformació de les polítiques públiques i anima l’administració a beneficiar-se del coneixement i experiència de la ciutadania. Per tant, impulsa accions i orienta actuacions que fan augmentar el protagonisme i la implicació dels ciutadans en els assumptes públics i compromet amb més intensitat a les forces polítiques amb els conciutadans.

La informació referent a participació ciutadana no es desenvolupa en aquest recurs. Podeu ampliar la informació referent a la Participació en el recurs La Regidoria de Participació Ciutadana

Una simbiosi adequada d’aquests tres eixos contribueix a fer institucions fortes, que funcionin adequadament i que responguin al mandat de la societat a la qual serveixen, alhora que s’empodera la ciutadania a participar en els afers públics i en els processos de decisió amb una opinió qualificada a partir d’una informació correcta i adequada que faci possible la millora de la deliberació pública.


Exemple


Memoràndum Obama



Aspirem a una ciutadania activa que utilitzi la informació no només com a mecanisme de control i d’avaluació dels qui prenen les decisions, sinó també amb la finalitat de participar-hi i contribuir a millorar les polítiques públiques.

La finalitat que es persegueix amb el govern obert és la millora de la presa de decisions i la implicació dels ciutadans en la gestió dels serveis públics, a través de l’augment del coneixement i la posada en marxa de la innovació pública (Alberto Ortíz de Zárate, 2014).

1.2.Quins beneficis aporta el govern obert

  • Potencia la consciència i el control de la ciutadania en els afers públics.
  • Amplia la capacitat de la influència en la presa de decisions polítiques.
  • Facilita l’intercanvi d’experiències, opinions i coneixements mitjançant l’ús de xarxes socials digitals.
  • Millora la col·laboració entre la societat i l’Administració per mitjà de l’intercanvi de coneixements.
  • Facilita la inclusió de temes en l’agenda pública.
  • Fomenta actituds més participatives en les accions del govern i de l’administració pública
  • Atorga més qualitat a la democràcia.
  • Facilita la rendició de comptes.
  • Promou la participació i la col·laboració ciutadana.
  • Obre les portes de les administracions públiques a partir de la implantació de mesures de transparència.
  • Retorna la confiança de la ciutadania en les institucions democràtiques.
  • Millora l’eficiència de l’administració pública.
  • La corrupció, en qualsevol àmbit del sector públic, esdevé molt més complicada.
  • Elimina les asimetries d’informació entre els governants i els governats, fet que contribueix a acostar la ciutadania a l’administració pública.
  • S’incentiven les conductes responsables i es limiten les actituds i les actuacions incorrectes.
  • Incrementa la seguretat jurídica i, consegüentment, s’estimulen les inversions.

1.3. Com s'organitza i impulsa el govern obert en el món, a Espanya i a Catalunya


Organització de les Nacions Unides i els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Aliança per al Govern Obert (OGP)


Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE)

El govern obert a Espanya


El govern obert a Catalunya

1.4. Quina normativa aplica al govern obert

Normativa


Quan parlem de la normativa que afecta el govern obert, no estem parlant d’una sola llei, sinó que estem parlant del conjunt de diferents lleis, decrets i acords que afecten directament els diferents eixos del govern obert: transparència, reutilització de dades, bon govern i participació. Us fem un recull de la normativa bàsica:


Pujar