La regidoria de govern obert

4. Dades obertes

Les dades obertes són una filosofia que té per objectiu que les dades estiguin publicades sense restriccions, copyright ni patents.

Què és un conjunt de dades (dataset)? El terme dataset, procedent de l’anglès, es refereix a un fitxer de dades estructurades i desagregades (en brut) que es publiquen en catàlegs de dades obertes organitzats per categories i formats. Al portal de Dades obertes de la Diputació de Barcelona podeu trobar diferents conjunts de dades referents als municipis.

Què és un format reutilitzable? Un format reutilitzable són fitxers que es troben en formats oberts (no tenen propietaris, ja que qualsevol aplicació els pot tractar sense cap programa específic).

En l’àmbit públic les dades obertes es materialitzen en la reutilització de dades del sector públic: consisteix a publicar (obrir) dades que es troben en els sistemes d’informació de les administracions. Aquestes dades són dades “en brut” (sense processar), estructurades i en formats que en permetin la reutilització.

Què volem dir amb això? Que les dades que l’administració pública genera amb inversió pública han de retornar a la societat perquè les facin servir (ús comercial i no comercial) amb l’objectiu de facilitar i impulsar la promoció econòmica, la transparència de l’activitat de l’administració i la innovació pública.

Normativa


La reutilització de dades està regulada en els àmbits europeu i estatal:


D’acord amb la normativa, les dades que genera l’administració s’han de publicar per defecte, independentment de la mida d’ens. Però hi ha limitacions a la publicació, com són:

  • Protecció de dades de caràcter personal
  • Protecció de drets particulars

(Per exemple: no es publiquen (obren) dades que puguin identificar una persona –DNI, nom i cognoms, entre d’altres–, o projectes que impactin en drets de la propietat intel·lectual.)

En l’àmbit català, totes les dades de l’administració pública es poden publicar en el portal de dades obertes del Consorci AOC i també en portal de dades obertes específic per a cada ens que el mateix Consorci AOC ofereix, democratitzant així l’accés a la tecnologia, cosa que permet donar compliment a la normativa.

Publicar dades obertes en els portals de dades obertes permet automatitzar informació del portal de transparència de l’ens.

En l’àmbit europeu, s’han identificat dades d’un valor elevat que l’administració pública està obligada a publicar.

Sabies que…

Actualment tenim una estratègia europea de dades.

Des del Gabinet d’Innovació Digital de la Diputació de Barcelona oferim formació específica referent al portal de transparència.

A la Comunitat Virtual de Transparència i Govern Obert t’informem i oferim recursos perquè puguis treballar les dades obertes en el teu ens.

Els principis de les dades obertes

La implantació de les dades obertes es basa en sis principis que són els següents i et compartim en aquesta infografia.

  • Dades obertes per defecte
  • Actualitzades i comprensibles
  • Accessibles i fàcils d’utilitzar
  • Comparables i interoperables
  • Per a la millora de la governança i la participació ciutadana
  • Per a la innovació i el desenvolupament inclusiu


Els beneficis d’utilitzar les dades obertes

Per a la ciutadania
  • Possibilita que els agents socials (associacions, entitats, investigadors…) desenvolupin serveis i aplicacions per donar resposta a necessitats de la ciutadania.
  • Promou una participació democràtica i activa de la ciutadania.
Per a les empreses i els emprenedors
  • Activa nous serveis i sectors econòmics i permet generar noves aplicacions web a partir de les dades lliures.
Per a les administracions
  • El fet de disposar d’aquestes dades permet prendre decisions d’una manera eficaç, eficient, basades en dades reals.
  • Facilita el retiment de comptes de tota l’activitat i millora la confiança de la ciutadania.

Exemple d’ús de dades i els seus beneficis:


Amb la informació de la publicació de les llicències d’obres, les empreses de rehabilitació poden identificar els edificis susceptibles de rehabilitació per fer propostes de treballs.


Per saber-ne més

4.1 Els portals de dades obertes

Els portals de dades obertes són una part fonamental en el procés d’obertura de dades. Són eines digitals que faciliten l’accés a les dades que generem com a administració.

Encara que no n’hi ha un model únic, els portals més complets disposen d’algunes seccions concretes. Hi ha informació i eines per treballar amb les dades publicades, aplicacions que s’han desenvolupat amb aquestes dades, històries construïdes a partir de les bases de dades i notícies i esdeveniments importants.

A l’hora de posar en marxa una iniciativa de dades obertes, hi ha moltes qüestions que convé tenir en compte: quines dades inclourem, quina infraestructura tècnica ens cal, quin serà el model de governança, com es desenvoluparà el monitoratge… i entre tots aquests passos també hi ha el disseny i desenvolupament del portal que ha de permetre als usuaris interactuar amb les dades publicades.

En l’àmbit català, totes les dades de l’administració pública es poden publicar en el portal de dades obertes del Consorci AOC i també en portal de dades obertes específic per a cada ens que el mateix Consorci AOC ofereix, democratitzant així l’accés a la tecnologia que permet donar compliment a la normativa.

I per on començo?

Per poder aplicar una estratègia de dades obertes al teu ens, inicialment cal impulsar i treballar per:

  • Facilitar la capacitació dels treballadors públics en l’àmbit de l’obertura de dades.
  • Elaborar un pla d’obertura de dades.
  • Decidir el conjunt de dades mínimes a publicar.
Pujar