La regidoria de serveis interns. Padró

4. Documentació que identifica i acredita un domicili i un habitant

4.1. Documentació que acredita un habitant

Les persones que vulguin inscriure’s al padró d’habitants s’hauran d’acreditar amb una determinada documentació en funció de la seva nacionalitat.

Recorda

La documentació que es presenta per empadronar-se ha de ser vigent; si està caducada, ha d’anar acompanyada de la sol·licitud de la seva renovació.

4.2. La representació

Representació d’habitants majors d’edat

La ciutadania major d’edat pot inscriure’s al padró d’habitants o modificar les seves dades personalment o mitjançant representant designat de manera voluntària.

La representació voluntària s’ha d’acreditar:

  • Per qualsevol mitjà vàlid en dret que en deixi constància fefaent, com per exemple:
    • Apoderament efectuat per compareixença personal o electrònica.
    • Acreditació d’inscripció al registre electrònic d’apoderaments de l’administració pública competent.
  • Mitjançant compareixença personal de la persona interessada.


Exercici de la capacitat jurídica en matèria padronal de persones amb discapacitat

No s’ha de fer cap tipus de distinció en matèria d’empadronament de les persones amb discapacitat, per la qual cosa aquestes persones poden realitzar els tràmits padronals en nom propi sense necessitat de representant.

Únicament existiran resolucions judicials que determinen els actes per als que la persona amb discapacitat requereix de recolzament.

Excepció: quan s’hagi designat un representant legal caldrà presentar autorització o resolució judicial.


Representació de menors d’edat

Els menors d’edat no emancipats s’han d’empadronar amb els progenitors que tenen la seva guarda o custòdia, o bé amb els seus representants legals.

Acreditació: llibre de família o certificat de naixement.

La decisió del lloc de residència habitual d’un menor d’edat és una funció de la pàtria potestat pel què només es pot modificar si es disposa del consentiment d’ambdós progenitors o per autorització judicial.

Es pot recollir el consentiment dels dos progenitors en el full padronal o en una autorització per escrit que acompanyi el full.

Els requeriments per empadronar un menor d’edat variaran segons si es tracta d':

En aquest cas cal que ambdós signin el full padronal.

  • Si existeix consentiment d’ambdós o autorització judicial: cal que quedi constància del consentiment o que presentin l'autorització judicial.

Excepció: si un dels dos ha perdut la pàtria potestat no cal el consentiment però us ho ha d’acreditar amb resolució o autorització judicial.

  • No existeix consentiment d’ambdós ni autorització judicial o resolució que determini la guarda i custòdia (separacions de fet, en tràmit, …): el progenitor que ho sol·licita ha de signar la declaració responsable indicant els motius pels què no pot aconseguir el consentiment de l’altre.
  • En cas de guarda i custòdia en exclusiva: el progenitor que ho sol·licita i que té la guarda i custòdia en exclusiva ha de signar la declaració responsable indicant els motius pels què no pot aconseguir el consentiment de l’altre.
  • En cas de guarda i custòdia compartida: si la resolució judicial no fixa el lloc de l’empadronament cal disposar del mutu acord dels progenitors per modificar el domicili del menor.

Si no es pot acreditar el mutu acord, cal exigir la presentació d’una nova resolució judicial que es pronunciï expressament sobre l’empadronament.

No es pot modificar la inscripció d’un menor d’edat si no es disposa d’alguna d’aquestes documentacions.

Cal l'autorització per escrit d'ambdós o d'un d'ells junt amb la declaració responsable en funció dels supòsits següents:

- En cas de guarda i custòdia compartida:

  • Si existeix resolució judicial: cal autorització per escrit d’ambdós o presentació de la resolució judicial.

No és possible l’empadronament amb declaració responsable.

  • Si no existeix resolució judicial (separacions de fet, en tràmit, …): es pot empadronar amb l'autorització per escrit d'un dels dos junt amb la declaració responsable.

- En cas de guarda i custòdia en exclusiva: es pot empadronar amb l'autorització per escrit del progenitor que té la guarda i custòdia en exclusiva junt amb la declaració responsable.

En els supòsits de tutela, acolliment, etc. cal acreditar-lo amb resolució judicial o administrativa.

Es pot empadronar un menor major de 16 anys a un domicili diferent al dels seus pares o tutors sense exigir-li documentació diferent a un major d’edat perquè cal pressuposar que disposa del seu consentiment per a viure independentment.

4.3. Documentació acreditativa de l’habitatge

La ciutadania pot justificar la seva residència habitual en un habitatge mitjançant:

  • Títols de propietat: escriptura de propietat, contracte de compravenda, nota del registre, comprovació de bases de dades municipals en què consti la propietat, etc.
  • Contracte vigent d’arrendament de l’habitatge que ha d’anar acompanyat de l’últim rebut de lloguer.

    El contracte de lloguer no ha d’ajustar-se a un model concret.

  • Altres documents: els ajuntaments poden acceptar altres documents (subministraments de llum, aigua, etc.). Si el personal gestor municipal ho considera convenient, pot comprovar —mitjançant un informe de la policia local, una inspecció del mateix servei, etc.— que el ciutadà resideix en el municipi.
Pujar