La regidoria de medi ambient

3. No ho podem fer sols: la corresponsabilització

El concepte de corresponsabilització fa referència a la responsabilitat compartida i pren especial rellevància a l’hora d’avançar cap a models de pobles i ciutats més sostenibles. Tal i com ja s’ha comentat, els reptes ambientals a abordar són complexes i, per tant, cal defugir d’enfocaments unilaterals i apostar perquè els diferents actors que juguen un paper important (organismes públics, món privat i ciutadania, principalment) assumeixin la responsabilitat que, d’una manera equilibrada i equitativa, els pertoca.

En aquest escenari de responsabilitats compartides, des de l’ajuntament cal tenir en compte quatre pilars bàsics:

3.1 Rol exemplificador de l’ajuntament

És important que les administracions públiques, entre les quals els ens locals, internalitzin la responsabilitat ambiental i social en el sí de la seva gestió i funcionament, com a mecanisme clau per promoure i catalitzar determinats canvis en d’altres agents i per esdevenir una referència per a la ciutadania o el sector privat. Així mateix, reforça la imatge ciutadana de l’organització municipal.

Per coherència amb les accions impulsades, cal reflexionar internament per tal que l’ajuntament esdevingui un referent en sostenibilitat, liderant el canvi que es vol promoure amb el propi exemple.

En aquest sentit, s’ha d’afavorir l’ambientalització de l’administració local, que significa incorporar criteris ambientals i socials en l’activitat municipal, incloent:

  • Espais, com ara oficines, equipaments públics,…
  • Esdeveniments, tant els que organitza l’ajuntament per sí mateix com aquells que s’organitzen amb col·laboració d’altres entitats del municipi.
  • Compra de productes i/o materials.
  • Contractacions públiques, sota l’empara de la Llei de Contractes del Sector Públic, incorporant clàusules ambientals i/o socials en les licitacions o d’altres procediments de contractació o externalització de serveis.

A nivell intern, la comunicació i la formació són dos eixos cabdals pel desplegament de l’ambientalització pública, en tant que es requereix de la conscienciació i implicació de totes les persones treballadores municipals així com dels responsables polítics.

A banda, cal destacar l’efecte accelerador que suposa aquesta ambientalització sobre agents externs a l’administració (com ara les empreses proveïdores de determinats productes o serveis), encoratjant la incorporació de bones pràctiques ambientals.

3.2 Transparència i participació

La vocació principal d’un govern local és la d’estar al servei de les necessitats de la ciutadania i la de construir un territori obert a tothom i que ofereixi les millors condicions ambientals, socials i econòmiques per a les persones que hi viuen.

Per tal de tenir territoris cohesionats i dinàmics és important apoderar la ciutadania per a que participi en el procés de presa de decisions i tingui un paper actiu en la contribució per a la millora de les polítiques públiques municipals.

Per articular aquest paper actiu de la ciutadania, s’ha d’establir un canal de comunicació amb el govern local transparent i obert. La política de govern obert situa la ciutadania al centre i posa a la seva disposició l’ús de dades i informació que li permeten col·laborar en la millora del funcionament de l’administració local.

De forma coordinada amb l’àrea de participació ciutadana, si s’escau, cal establir les vies necessàries per poder canalitzar aquesta participació i implicació de tota la ciutadania.

Establint protocols de participació
Existeixen diferents maneres de fomentar la participació de la ciutadania i és recomanable disposar de personal dins l’ajuntament que es dediquin a impulsar la comunicació amb la ciutadania, definint un programa de participació i disposant de recursos. La Diputació de Barcelona posa al servei dels ens locals la plataforma DECIDIM de programari lliure per a l’elaboració de processos participatius.
Pressupostos participatius
Participació directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos públics municipals i en el seguiment de l’execució d’aquests un cop aprovats.
Portal de transparència
Espai on poder consultar tota la informació disponible de l’administració local: plans i programes realitzats, contractacions, dades econòmiques, òrgans de participació, indicadors,…
Dades obertes
Conjunt de dades generades per diferents organismes públics de diferents temàtiques: ambientals, hàbits de consum, instal·lacions, censos, indicadors socioeconòmics,.. que són d’accés lliure per a la ciutadania a través d’internet. Amb aquestes dades es poden destinar a diferents usos, no estan tractades, però tenen una estructura tipus per poder ser analitzades.


3.3 Educació ambiental

En línia amb els punts anteriors, i amb l’accent posat en el rol que juguen les accions individuals, pren importància l’educació per la sostenibilitat, incloent accions de sensibilització, divulgació, etc.

En el camí cap a la sostenibilitat cal que la ciutadania comprengui la naturalesa i la magnitud dels problemes i els reptes ambientals i, a més a més, cal que comptin amb un pensament crític per poder participar amb coneixement de causa en la formulació de solucions i en la seva aplicació.

L’educació ambiental conforma una eina imprescindible per aconseguir canvis d’actituds de la societat, en pro d’aquells comportaments més sostenibles i responsables ambientalment i, alhora, per permetre una major efectivitat d’altres polítiques.

A més a més, cal tenir en compte que l’important ventall de competències que la normativa sectorial atribueix als municipis fa que l’educació ambiental també pugui funcionar pròpiament com a mecanisme de gestió ambiental amb caràcter transversal.

Així doncs, algunes de les accions a impulsar des de l’ajuntament per tal d’impulsar el procés de canvi d’hàbits de comportament ambiental individual i social són:

Campanyes de comunicació i sensibilització ciutadana

Activitats i tallers relacionats amb temàtiques ambientals

Esdeveniments relacionats amb temàtiques ambientals

Promoció i treball conjunt amb organitzacions ambientals i plataformes

Ajuntaments han d’assignar partides pressupostàries per a accions d’educació ambiental

Pujar