La regidoria d'activitats

3. Suport DIBA

L’Oficina d’Activitats ofereix, en matèria d’activitats, els recursos següents:

Guies de suport

Guia de Tramitació d'expedients d'activitats i establiments

Consultar pdf

Guia de formularis de tramitació d'expedients d'activitats

Consultar pdf

Guia d'elaboració de plans de verificació d'activitats comunicades

Consultar pdf

Gestor d’informació d’activitats

El GIA és l’aplicació informàtica de la Diputació de Barcelona que facilita als ajuntaments la gestió de les activitats i establiments dels seus municipis.

Tríptic informatiu

El GIA és una base de dades de cens d’activitats en la qual s’inclouen les activitats i establiments que hi ha al terme municipal. Les activitats del GIA estan georeferenciades i per tant es poden publicar al SITMUN i a qualsevol eina SIG municipal. També es publiquen al portal de dades obertes de la Diputació de Barcelona. A més, les dades es poden incorporar al portal de dades obertes de l’ajuntament.

El GIA és una eina visualment molt clara i intuïtiva i s'actualitza quan hi ha canvis legislatius que afecten les activitats.

L’aplicació permet:

  • Agilitar la gestió de la informació de les activitats i dels expedients associats. Unificar la informació relativa a les activitats del municipi.
  • Assolir la transversalitat de la informació i el treball coordinat de totes les àrees de l'ajuntament que gestionen diferents aspectes de les activitats (informació accessible a tots els usuaris de l'ajuntament amb diferents perfils d'ús).
  • Coordinar les diferents intervencions sectorials sobre les activitats.
  • Fer el seguiment i la planificació dels controls, revisions i caducitat de les activitats.
  • Extreure les dades necessàries per a elaborar els plans de verificació de les activitats comunicades a què obliga la Llei 16/2015.
  • Extreure dades de les activitats i d'expedients.

    El GIA es pot connectar als tramitadors electrònics dels ajuntaments.

  • Obtenir informes predefinits de gestió d'activitats i d'expedients.
  • Crear documents de la fusió de les dades de les activitats i plantilles.
  • Emmagatzemar documents.
  • Relacionar cada activitat amb els seus expedients.

Censos d’activitats

Gestionar les activitats implantades en un municipi requereix informació actualitzada, georeferenciada i fàcilment explotable. Amb l'objectiu de fer possible la gestió de les activitats implantades al municipi de manera eficient i eficaç, l’Oficina d’Activitats elabora censos de les activitats i establiments dels municipis els ajuntaments del quals ho sol·liciten.

Un cens d’activitats és una base de dades que s’elabora amb l’aplicació GIA, la qual en permet l’actualització i gestió posterior.

El cens d’activitats conté les dades següents:

  • Dades generals: titular, notificació i establiment. Georeferenciació: ref. cadastral i UTM
  • Dades de classificació: activitat principal, annex i codi.
  • Dades de situació administrativa: data de llicència, comunicació, controls, revisions i inspeccions.
  • Dades tècniques: superfícies, horaris, capacitat de producció i etc..
  • Dades sectorials: activitats recreatives, comercials, salut, establiments alimentaris, incendis i plans d'autoprotecció.

A més s’hi incorpora la llicència, comunicació o declaració responsable escanejada i una fotografia de l’establiment.

Per saber-ne més

Podeu visitar la web de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats sobre censos d'activitats.

Plans de verificació d’activitats comunicades

La Llei 16/2015, de 21 de juliol, de simplificació administrativa estableix que els ajuntaments han de redactar plans i programes de verificació de les activitats subjectes als règims de comunicació prèvia i declaració responsable.



No existeix cap norma que reguli com s’han de fer aquests plans i programes de manera que cada ajuntament pot fer-lo segons els criteris que consideri adients sempre que siguin objectius.

Els plans de verificació s’han de publicar al portal de transparència de l’ajuntament.

L’Oficina d’Activitats redacta, a petició dels ajuntaments, plans i programes de verificació en base a la metodologia i criteris fixats a la Guia per a l’elaboració de plans de verificació d’activitats comunicades. Aquesta metodologia es basa en prioritzar les activitats que s’han de verificar en funció de la seva incidència ambiental i el seu risc d’incendi. A més, els ajuntaments poden afegir altres criteris de priorització com l’antiguitat o l’emplaçament en una determinada ubicació.

Per saber-ne més

Podeu visitar la web de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats sobre Elaboració de plans de verificació d'activitats comunicades.

Finançament del servei d’inspecció i verificació d’activitats

L’obligatorietat d’aprovar plans de verificació de les activitats comunicades implica que els ajuntaments han de destinar recursos humans i econòmics a l’execució d’aquests plans.

Les actuacions d’inspecció les ha de dur a terme personal tècnic funcionari o bé entitats col·laboradores de l’Administració.

Amb aquest recurs es pretén contribuir a què els ajuntaments es puguin dotar dels recursos suficients per dur a terme aquestes tasques ja sigui amb personal propi o bé mitjançant entitats col·laboradores.

Per saber-ne més

Podeu visitar la web de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats sobre Finançament del servei d’inspecció i verificació d’activitats.

Estudis en matèria d’activitats i establiments

L’Oficina d’activitats emet, a petició dels ajuntaments, informes de contingut tècnic o jurídic relatius a procediments d’activitats especialment complexos o a situacions conflictives referents a activitats i establiments.

Així mateix, s’ofereix suport al personal de nova incorporació als departaments que gestionen activitats. Aquest suport consisteix en sessions formatives personalitzades, en la resolució de dubtes que sorgeixin i en la supervisió de documents.

Per saber-ne més

Podeu visitar la web de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats sobre Estudis en matèria d’activitats i establiments: redacció d’informes de contingut tècnic o jurídic i suport a personal de nova incorporació.

Formació

L’Oficina d’Activitats ofereix formació dirigida al personal tècnic i administratiu dels ajuntaments amb l’objectiu de capacitar-lo per a la gestió dels procediments d’activitats.

Alhora, es forma tots els usuaris del GIA al mateix ajuntament per garantir el manteniment de les dades dels censos d’activitats.

A més, cada any es celebra una jornada per als usuaris del GIA en què es presenten les darreres novetats de l’aplicació i es comparteixen experiències.

Servei de consultes

La Gerència posa a disposició dels ens locals un servei de consultes puntuals per atendre de manera àgil i rigorosa aquells dubtes de caire tècnic o jurídic que es plantegen en la pràctica diària de l'Administració local.

El servei s'adreça al personal tècnic d'ens locals, o càrrecs electes, que necessitin respostes ràpides sobre qüestions puntuals relacionades amb la gestió local de l’habitatge, el lloguer i la rehabilitació; la redacció i tramitació d’instruments de planejament urbanístic; la gestió, intervenció i protecció legalitat; la gestió i intervenció administrativa de les activitats i establiments i la redacció de plans de protecció civil i, en general, tots aquells propis de l’àmbit de treball d'aquesta gerència.

Per saber-ne més

Podeu visitar la web de la Gerència de Serveis d'Habitatge, Urbanisme i Activitats sobre Consultes GSHUA.

Pujar