1. Per què la clau de les polítiques de joventut és als municipis?

Considerem els següents factors que justifiquen aquest enfocament:

  • Totes les mesures que s’adrecen específicament a les persones joves, fins i tot les que s’impulsen des del Govern, com les ocupacionals o les d’habitatge, es concreten a través del contacte directe i personalitzat i fan necessària una xarxa de serveis que treballi des de l’entorn proper.
  • El món juvenil s’organitza a través de les relacions personals i grupals que es produeixen en la comunitat en què viuen, i pràcticament totes les accions que els adrecem passen per l’acceptació del grup d’iguals.
  • La presa de decisions de les persones joves passa en bona mesura per la confiança en els seus interlocutors, que s’aconsegueix només amb el contacte directe i continuat amb professionals especialistes.
  • La majoria dels espais de relació i trobada, en els quals es desenvolupen gairebé totes les dimensions de la vida de les persones joves, són a l’entorn més proper: el carrer, el barri, l’associació, la plaça, el bar, la biblioteca…
  • Els processos d’aprenentatge de les persones joves requereixen temps, empatia i orientació, i aquest acompanyament només es pot oferir des de la proximitat.

2. Per què hi ha regidories especialitzades en joventut?

Entendre la raó d'existir de les regidories especialitzades en joventut és crucial per a una gestió municipal efectiva. A continuació, es detallen diversos aspectes que ressalten la importància d'aquestes estructures:

  • Les condicions de vida de les persones joves, el seu comportament i el seu estil de vida tenen unes característiques diferenciades que han de ser conegudes i explorades pels i les professionals que les atenen.
  • Els serveis sectorials dels ajuntaments (ocupació, habitatge, salut, cultura) que atenen el conjunt de la població no disposen de coneixement suficient sobre les característiques dels joves i no coneixen les tècniques d’intervenció que són necessàries per atendre’ls fora dels espais formals.
  • L’acompanyament, el suport, l’orientació i l’assessorament a les persones joves requereixen l’existència de professionals especialitzats que els destinin tota la seva dedicació.
  • Les persones joves han de ser ateses per les àrees de cultura, treball, serveis socials i moltes altres, i difícilment aquestes ho faran si no hi ha una unitat tècnica de joventut que faci d’enllaç entre els seus serveis i les persones joves.
  • Hi ha serveis i programacions que només es desenvolupen des d’una àrea de joventut, com els serveis d’informació, orientació i assessorament, les programacions d’activitats, la promoció de la participació juvenil o el suport a iniciatives juvenils, que no necessàriament han de reeixir però que són necessàries per als seus aprenentatges.

3. Quins serveis poden oferir els ajuntaments al jovent?

Les polítiques locals de joventut s’han consolidat durant els darrers anys i és habitual trobar serveis que s’adapten a les singularitats de cada municipi o territori.


Important

Els ajuntaments han de poder adaptar-se per atendre les persones joves de manera especialitzada, amb serveis i programacions que s’hi adrecen específicament.


La diversitat geogràfica dels ajuntaments de la província de Barcelona fa que cada territori disposi de diferents suports en funció dels recursos. En aquest sentit, es presenten una sèrie de recursos representatius que podrien oferir-se des dels ens locals:

  • Un espai de referència. De vegades en diuen equipament de serveis a la joventut; tot sovint són casals de joves, però també poden ser serveis d’informació juvenil o sales especialitzades de centres cívics, hotels d’entitats o equipaments culturals. Es tracta, en termes general, d’un punt centralitzat d’atenció a les persones joves, un indret en el qual trobaran professionals per atendre-les en qualsevol àmbit del seu interès i en diversitat d’ofertes comunitàries, lúdiques, formatives i culturals.
  • Un servei d’informació juvenil. És un espai especialitzat a recollir, administrar i difondre informació d’interès per a les persones joves. De vegades inclou espais de treball i tot sovint disposa de recursos especialitzats, amb orientació i assessorament en temàtiques diverses (ocupació, habitatge, associacionisme, salut, sexualitat, mobilitat, etc.).
  • Un òrgan de participació. Sempre hi ha algun mecanisme per facilitar o promoure la participació de joves al municipi. De vegades és un consell de joves, però pot ser una comissió de festes, una coordinadora d’entitats juvenils, un consell consultiu per al casal de joves o entitats ad hoc per a l’organització d’esdeveniments concrets.
  • Una programació d’activitats. Normalment, és la part més visible de les polítiques de joventut. Es tracta de programacions d’activitats de diferent naturalesa, que inclouen cursos i tallers, cicles culturals, projeccions audiovisuals, festes i celebracions, xerrades, assemblees i trobades juvenils, tornejos esportius, concursos artístics, sortides i viatges, etc. Sovint estan organitzades temporalment, per cicles estacionals, i en ocasions són temàtiques.
  • Oci alternatiu. La denominació pot ser diversa, però es tracta de programacions d’activitats nocturnes o de cap de setmana que intenten oferir alternatives a l’oci de consum, amb continguts educatius o culturals o, simplement, amb pràctiques saludables.
  • Subvencions i beques. Recursos pressupostaris per subvencionar entitats juvenils i projectes de col·lectius juvenils, i beques i ajuts per a la producció i el desenvolupament de projectes emprenedors.
  • Programes ocupacionals. Programes que poden oferir assessorament laboral o programes d’acompanyament a col·lectius concrets de joves per facilitar el procés de cerca de feina, amb formacions per millorar les seves competències, pràctiques en empreses, tastos d’oficis per descobrir vocacions, etc. Aquests programes es desenvolupen normalment en coordinació amb àrees de promoció econòmica o de treball.
  • Prevenció. Tota política de joventut és, en termes generals, preventiva, perquè promou hàbits i aprenentatges que orienten les persones joves cap a projectes de futur profitosos. Pràcticament sempre hi ha programes per prevenir comportaments o pràctiques de risc, així com la caiguda en dinàmiques socials d’exclusió: prevenció de consums i d’assetjament, educació sexoafectiva, trastorns alimentaris i accidentalitat amb vehicles, entre altres.
  • Promocions d’habitatge. S’adrecen a persones joves, ja sigui a través del lloguer o de la compra. Aquestes iniciatives rarament les assumeix una àrea de joventut en solitari i normalment són compartides amb urbanisme.
  • Cogestió. Quan la promoció de la participació juvenil es consolida, apareixen amb freqüència propostes de cogestió d’espais o equipaments, de serveis o de programacions, en les quals l’Administració local comparteix amb col·lectius o entitats juvenils la responsabilitat d’impulsar propostes adreçades al conjunt de la població jove.
  • Pressupostos participatius. L’origen dels pressupostos participatius van ser les iniciatives impulsades per les polítiques de joventut. Les persones joves trien en quins projectes es gastaran dotacions pressupostàries que l’ajuntament posa a la seva disposició, i els mateixos col·lectius són els encarregats d’executar-los. El jovent aprèn a elaborar projectes i prototips, a defensar-los davant dels seus iguals, a participar democràticament per triar els més rellevants i a dur-los a la pràctica amb les pròpies habilitats i competències.
  • Programes de suport a la criança. Són programes específics per a l’acompanyament i el suport dedicats a promoure les habilitats i competències parentals per a una criança positiva: estils parentals, normes i límits, dinàmiques familiars i relacionals, desenvolupament evolutiu d’infants segons l’edat, autoconcepte i autoestima, violència i criança, assertivitat i escolta activa, resolució de conflictes i negociació, comunicació, hàbits i rutines, ús de les TIC, consum de substàncies i pantalles, educació sexual, etc.

4. Quins programes juvenils podem prendre com a exemples a imitar?

Les polítiques locals de joventut segueixen, generalment, una pauta comuna i ofereixen programacions i serveis que es poden trobar gairebé en qualsevol lloc.

Per treballar amb persones joves, la proximitat és un element essencial. Per entendre-ho, es detallen a continuació alguns exemples concrets de la riquesa de les polítiques de joventut en aquest sentit:

No hi ha millor manera de conèixer projectes interessants que deixar que ens els expliquin els responsables de dur-los a terme. És el que fa l’Associació Catalana de Professionals de Joventut amb aquesta plataforma. Cada any fan una crida per tal que es presentin projectes interessants, i un grup de professionals, de forma voluntària, els avalua i decideix quins passen a formar part del grup selecte de bones pràctiques. Podeu visitar la seva pàgina web, però reserveu una bona estona per fer-ho, perquè si aneu visitant els diferents projectes, teniu material per no acabar.

Plataforma de bones pràctiques

[ + info ]

Un total de 141 municipis i 11 consells comarcals aprofiten aquest programa del Servei d’Adolescència i Joventut de la Diputació de Barcelona, que els aporta suport tècnic, material i econòmic i un model metodològic. Es destinen professionals de joventut a treballar amb joves de proximitat, en una relació directa i a través de sistemes de participació. Les persones joves expressen les seves dificultats, els seus malestars i els seus dubtes, i es treballa comunitàriament per donar-hi resposta o per acompanyar-les en el procés que faci falta. El programa ha estat extraordinàriament ben valorat tant pels municipis que l’apliquen com per joves que hi participen.

Escolta Jove

[ + info ]

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat organitza des de fa més de disset anys una programació d’activitats pensada, dissenyada i executada per joves del municipi, amb la intenció d’oferir alternatives culturals i saludables a l’oci de consum. El cor d’aquest projecte és la participació de les persones joves.

Insòmnia

[ + info ]

Hi ha molts equipaments de joventut arreu dels municipis catalans, però us proposem l’Espai Jove La Nau, de Vilafranca del Penedès, com a model. Disposa d’espais de trobada i relació, d’aules, de serveis d’acompanyament, de projecte creatiu, d’espais de producció artística, d’una gran sala polivalent per a activitats i, fins tot, d’una zona a l’aire lliure. Feu una ullada al seu web però, si podeu, visiteu-lo.

La Nau

[ + info ]

Un dels grans reptes per a tota política local de joventut és la creació d’un sistema de participació que tingui capacitat real d’atraure un percentatge significatiu del jovent del municipi i que sigui prou àgil i atractiu per no caure en un excés d’institucionalitat i burocràcia. El Servei de Joventut de Santa Eulàlia de Ronçana ho fa des de 2005 amb un èxit notable i un model participatiu exemplar, que comença a l’institut, passa per la posada en pràctica de pressupostos participatius i finalitza amb una programació d’activitats en què les protagonistes són les persones joves.

Assemblea Jove

[ + info ]

Les oficines joves de sis comarques del Pirineu impulsen aquest projecte, que consisteix a becar projectes d’emprenedoria que aportin beneficis socials i comunitaris al seu entorn i que contribueixin a generar activitat econòmica per facilitar que les persones joves consolidin la seva residència en entorns rurals i en risc de despoblament.

Arrela’t

[ + info ]