1. Quines són les lleis estatals i catalanes en aquesta matèria?
Llei autonòmica
Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials. L’article 3.1 de la Llei 12/2007 defineix la finalitat dels serveis socials com la d’assegurar el dret de les persones a viure dignament durant totes les etapes de la vida mitjançant la cobertura de les necessitats personals bàsiques i de les necessitats socials, en el marc de la justícia social i del benestar de les persones.
Llei estatal
Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. La LAPAD, també coneguda com Llei de dependència, preveu atendre les necessitats de totes les persones que es troben en una situació de dependència i especial vulnerabilitat, que requereixen suport per al desenvolupament de les activitats bàsiques de la vida diària i per arribar a una major autonomia personal.
Per determinar el nivell de dependència de la persona, s’elabora una puntuació comuna per a tots els possibles beneficiaris de l’Estat espanyol, inclosos criteris objectius per a la valoració.
Important
En funció de la situació de dependència de la persona valorada, aquesta té accés a uns recursos, uns serveis o unes prestacions.
El nivell de dependència de la persona es classifica en tres graus:
-
Moderada
-
Severa
-
Gran dependència
Per saber-ne més
Aquesta informació ha estat extreta de la cartera de serveis inclosa en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
2. Quina és la normativa local en matèria de serveis socials bàsics?
Les lleis locals de serveis socials són:
Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic.
-
Aquesta Llei pretén crear prestacions de caràcter econòmic per a la protecció dels més desafavorits i normes per establir les que es puguin crear en el futur en funció del finançament disponible.
-
Constitueix un instrument més per afegir a altres sistemes, com el de la Seguretat Social, el sanitari, el de l'ensenyament o el dels serveis socials, els quals configuren l'estat social i de dret i permeten avançar en la construcció d'una societat més justa i equitativa.
-
L’article 66 atribueix les competències municipals i locals, entre les quals hi ha la prestació dels serveis socials i la promoció i la reinserció socials.
-
L’article 67 estableix la necessitat d’uns serveis mínims en municipis amb una població superior als vint mil habitants, entre els quals hi ha la prestació de serveis socials.