1. Què és la policia local?

La policia local és el cos amb competències, funcions i serveis relatius a la policia i la seguretat ciutadana que depenen dels municipis. Està regulada a la Llei Orgànica 2/1986, de 13 de març, de Forces i Cossos de Seguretat (LOFCS) i a la Llei 16/1991, de 10 de juliol, de Policies Locals de Catalunya. En l’exercici de les seves funcions, els membres del cos de policia local gaudeixen, a tots els efectes legals, de la condició d’agents de l’autoritat.

Poden disposar de serveis de policia local els municipis amb més de 10.000 habitants. Cal tenir actualitzades les dades personals i professionals dels membres que la componen i s’han d’inscriure en el Registre de les Policies Locals de Catalunya ubicat en el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

La policia local és un institut armat, els seus membres han de dur l’armament reglamentari i han de disposar d’altres mitjans tècnics i operatius necessaris per al compliment de les seves funcions, de naturalesa civil. No és un cos militar i en conseqüència no està sotmès a la normativa militar, però té una estructura i una organització jerarquitzada i, per tant, els seus membres estan subjectes a la subordinació dels seus caps.

La policia local està comandada per l’alcalde, que acostuma a delegar un regidor. El cap del cos de la policia local és el membre de la plantilla de més graduació i correspon a l’alcalde nomenar-lo d’acord amb els principis d’objectivitat, mèrit, capacitat i igualtat d’oportunitats.


Sabies que…

La formació de les policies locals de Catalunya correspon a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (la Diputació de Barcelona coadjuva en la formació de policies locals en determinades matèries, gràcies a un conveni de col·laboració que va signar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya).


Els agents de policia local estan obligats a dur l’uniforme reglamentari, que només pot ser utilitzat per al compliment del servei (l’alcalde pot autoritzar que determinats serveis es prestin sense l’uniforme).

Les seves actuacions es limiten al terme municipal excepte en situacions d’emergència i requeriment de les autoritats competents. A més, el Departament d’Interior pot autoritzar acords de col·laboració de serveis als cossos de policia local fora del terme municipal, per exemple: quan dos o més municipis limítrofs pertanyen a una mateixa comunitat autònoma i no disposen separadament de recursos suficients per a la prestació de servei de policia local, es poden associar per executar les funcions assignades a les policies locals.

2. Quines competències té la policia local?

És competència de la policia local:

  • Protegir les autoritats de les corporacions locals i vigilar o custodiar els seus edificis i instal·lacions.
  • Ordenar, senyalitzar i dirigir el trànsit en el nucli urbà, d’acord amb el que estableixen les normes de circulació.
  • Instruir atestats per accidents de circulació dins del nucli urbà.
  • Fer funcions de policia administrativa, pel que fa a ordenances, bans i altres disposicions municipals dins de l’àmbit de la seva competència.
  • Participar en les funcions de policia judicial, en la forma establerta en l’article 29.2 d’aquesta Llei.
  • Prestació d’auxili en casos d’accident, catàstrofe o calamitat pública, participant, en la forma prevista en les lleis, en l’execució dels plans de protecció civil.
  • Efectuar diligències de prevenció i totes les actuacions que tendeixin a evitar la comissió d’actes delictius en el marc de col·laboració establert en les juntes de seguretat.
  • Vigilar els espais públics i col·laborar amb les forces i cossos de seguretat de l’Estat i amb la policia de les comunitats autònomes en la protecció de les manifestacions i el manteniment de l’ordre en grans concentracions humanes, quan hi siguin requerides.
  • Cooperar en la resolució dels conflictes privats, quan hi sigui requerida.

Sabies que…

Les faltes comeses pels policies locals en l’exercici de les seves funcions poden ser molt greus, greus i lleus. Les sancions que es poden imposar d’acord amb la LPLC són les següents: la separació del servei; la suspensió de funcions, amb pèrdua de les retribucions corresponents; el trasllat a un altre lloc de treball; la deducció proporcional de les retribucions per faltes de puntualitat i assistència, i l’amonestació.


3. Què és el cos de Mossos d’Esquadra i quina estructura té?

Catalunya disposa d’un cos policial propi: el cos de Mossos d’Esquadra (PGME). Aquesta policia va ser creada el 1983 (Llei 19/1983, de 14 de juliol) amb els primers mossos que ja feien servei de vigilància i custòdia al Palau de la Generalitat. És una policia integral que treballa a tot el territori i, per tant, pot actuar en tots els municipis catalans.

La seva estructura territorial és:

Àrea bàsica policial (ABP)
És la unitat mínima, geogràfica i poblacional, dotada d’uns serveis bàsics per a l’atenció primària de les demandes de prevenció, seguretat ciutadana, control del trànsit i investigació de primer nivell.

El servei bàsic es compon, d’una banda, d’una comissaria principal de la PGME i de les altres comissaries desconcentrades que requereixin les necessitats i l’extensió de l’àrea, i, de l’altra, dels cossos de policia local que hi hagi al territori, coordinats per les juntes locals corresponents.

Regió policial (RP)
L’agrupació de diverses ABP, d’acord amb criteris del Pla territorial general de Catalunya, forma una RP. Cada RP ha de tenir una comissaria regional, amb seu a la comissaria de l’ABP que determini el govern, per raons d’eficàcia, d’eficiència, de desconcentració, econòmiques, socials, demogràfiques i històriques.
Serveis centrals (SC)
Hi ha una sèrie de serveis que, per les seves característiques especials es gestionen de manera centralitzada. Tenen la seva seu al Complex Central (Sabadell) o bé a la Direcció General de Policia a Barcelona (Travessera de les Corts).

4. Quines funcions duen a terme els Mossos?

Com a policia ordinària i integral, el PGME exerceix les funcions que l’ordenament jurídic atribueix a les forces i els cossos de seguretat, i, en concret: policia de seguretat ciutadana, policia administrativa, policia judicial, conflictes privats, cooperació i totes aquelles que li siguin transferides o delegades pel procediment establert (l’art. 150.2 de la Constitució).

Pel que fa a la seguretat ciutadana, té les funcions de:

  • Protegir les persones i els béns.
  • Mantenir l’ordre públic.
  • Vigilar i protegir persones, òrgans, edificis, establiments i dependències de la Generalitat, i garantir el funcionament normal de les instal·lacions i la seguretat dels usuaris dels serveis.
  • Vigilar els espais públics.
  • Protegir les manifestacions i mantenir l’ordre en grans concentracions humanes.
  • Prestar auxili en casos d’accident, catàstrofe o calamitat pública, i participar en l’execució dels plans de protecció civil.
  • Prestar auxili en les actuacions en matèria de salvament, si hi és requerida.
  • Complir, dins les competències de la Generalitat, les funcions de protecció de la seguretat ciutadana atribuïdes a forces i cossos de seguretat per la Llei orgànica 1/1992.
  • Prevenir actes delictius.

Pel que fa a l’actuació administrativa, té les funcions de:

  • Vetllar pel compliment de les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i de les disposicions i ordres singulars dictades pels altres òrgans de la Generalitat.
  • Inspeccionar les activitats sotmeses a l’ordenació o la disciplina de la Generalitat, i denunciar-ne tota activitat il·lícita.
  • Emprar la coacció amb vista a l’execució forçosa dels actes o les disposicions dels òrgans de la Generalitat.
  • Vetllar pel compliment de les lleis i les altres disposicions de l’Estat aplicables a Catalunya i garantir el funcionament dels serveis públics essencials.
  • Vetllar pel compliment de la normativa sobre medi ambient, recursos hidràulics i riquesa cinegètica, piscícola, forestal i tota la relacionada amb la conservació de la natura.
  • Vetllar pel compliment de la normativa sobre el patrimoni cultural català, pel que fa a la salvaguarda i la protecció, i per tal d’evitar-ne l’espoli o la destrucció.
  • Col·laborar amb les policies locals i amb les forces i els cossos de seguretat de l’Estat en la recollida, el tractament i la comunicació recíproca d’informació d’interès policial.
  • Vigilar, inspeccionar i controlar les empreses de seguretat privada, els seus serveis i actuacions, i els mitjans i el personal a càrrec seu, en els termes establerts per la legislació vigent.

Pel que fa a la cooperació, ha de col·laborar amb les policies locals:

  • Donar suport tècnic i operatiu a les policies locals quan aquestes no puguin assumir plenament un servei, per raó del seu volum o de l’especialització.
  • Exercir, a més de les funcions assenyalades en aquest article, les pròpies de les policies locals en els municipis que no en disposin.
  • La Generalitat i les corporacions locals han de subscriure els convenis de cooperació corresponents, en què s’han de definir, en tot cas, els objectius, els recursos, el finançament, l’organització i les obligacions i facultats respectives.

Li corresponen, a més, funcions de policia judicial d’acord amb la llei, sens perjudici de les que corresponen a les policies locals. Aquestes funcions són acomplertes per mitjà dels serveis ordinaris del cos o per mitjà de les seves unitats orgàniques de policia judicial, a iniciativa pròpia o a requeriment de les autoritats judicials o del ministeri fiscal.