1. Com es coordinen els diferents cossos policials?

Les administracions públiques han de coordinar-se i prestar-se auxili mutu. L’Administració local i les altres administracions públiques han d'ajustar les seves relacions recíproques als deures d’informació mútua, col·laboració, coordinació i respecte als àmbits competencials respectius. Així, les entitats locals i la Generalitat, en les seves competències en seguretat pública, també han de coordinar les seves actuacions i han de col·laborar en l’exercici de les seves funcions.

El Parlament de Catalunya va establir un procediment de coordinació (Llei 4/2003, de 7 d’abril, d’Ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, LOSSPC). S’estableix que en els municipis que tinguin policia local hi ha d'haver una Junta Local de Seguretat (JLS), com a òrgan col·legiat de col·laboració i coordinació general dels diversos cossos de policia i altres serveis de seguretat que operen en el territori, i de participació ciutadana.

Els acords de la JLS s'han de prendre per unanimitat i tenen caràcter executiu. Entre altres funcions li correspon elaborar i aprovar el pla de seguretat local i els plans d'actuació específics de l'àmbit, i fer-ne el seguiment i l'avaluació mitjançant un informe anual. Els plans i els informes s'han de trametre al ple de l'ajuntament i al conseller del departament amb competències en matèria de seguretat pública.

2. Qui integra la Junta Local de Seguretat?

La Junta Local de Seguretat està integrada per:

  • L'alcalde, que la presideix, amb veu i vot, i els vocals permanents següents, també amb veu i vot.
  • El delegat territorial del govern.
  • El regidor delegat en matèria de seguretat ciutadana.
  • El cap de la comissaria de la PGME del municipi o, si no, el cap de l'àrea bàsica policial o el comandament que es designi.
  • El cap de la policia local o el comandament que es designi en els termes fixats per reglament.
  • Si així ho acorda l'Administració de l'Estat, són també vocals de les juntes locals de seguretat, en l'àmbit de llurs competències, els caps de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia que tinguin responsabilitats funcionals en el municipi.
  • Quan ho requereixin els assumptes per tractar, han d'assistir també a la reunió de la JLS, amb veu però sense vot, representants de la judicatura i de la fiscalia, si així ho acorda l'Administració de l'Estat.
  • Poden ser convidats, amb veu però sense vot, associacions i entitats veïnals i ciutadanes del municipi, si estan afectades pels assumptes per tractar. Poden ser cridades a comparèixer davant la JLS els responsables dels serveis de seguretat privada que actuïn en el municipi. Si els assumptes per tractar ho requereixen, el president o els vocals poden assistir a les sessions de la JLS acompanyats dels tècnics i, especialment, dels responsables dels serveis d'emergències, dels serveis socials, de trànsit i seguretat viària, i de joc i espectacles, amb veu però sense vot.
  • L'alcalde pot delegar excepcionalment la presidència de les sessions de la JLS al regidor de seguretat ciutadana.

3. Què és la mesa de coordinació operativa?

Les JLS han de crear una mesa de coordinació operativa (MCO) com a òrgan permanent i estable de coordinació i de cooperació dels diversos cossos i serveis de seguretat al municipi. Ha d'estar integrada pels caps de la PGME i de la policia local, que són membres de la JLS i, si escau, pels altres comandaments de policia o de seguretat que determini la JLS.

Els caps de policia que són membres de la mesa poden ser assistits pels funcionaris i els tècnics que calgui per raó de les actuacions que s'han de portar a terme.

Les funcions de la mesa són:

  • Executar els acords de la JLS, en els termes establerts per la Junta mateixa.
  • Assegurar l'intercanvi d'informació entre els cossos i els serveis de seguretat que actuen en el municipi.
  • Assegurar la coordinació operativa de les actuacions dels diversos cossos i serveis de seguretat al municipi, i la dels recursos en matèria de seguretat presents al municipi.
  • Elaborar propostes de plans de seguretat i de coordinació de serveis de seguretat, i presentar-los a la JLS perquè, si escau, els aprovi.
  • Elevar a la JLS les propostes que cregui convenients a l'efecte de millorar la col·laboració entre els diversos cossos i serveis de seguretat, i la seva eficàcia i eficiència.
  • La resta de funcions que li siguin encomanades per la JLS i la normativa vigent.

4. Què és el pla de seguretat local?

Les JLS estan obligades a elaborar el pla de seguretat local del municipi.


Important

El pla de seguretat local és una eina de planificació operativa que ha de recollir les prioritats que l’autoritat política del municipi determini; és un bon instrument per establir la política de seguretat que es pretén implantar.


El pla de seguretat local ha d’aprovar-lo la JLS, que n'ha d'informar el ple de l’ajuntament i al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Per elaborar-lo, cal seguir els criteris establerts pel Departament d’Interior en la Guia per a l’elaboració de plans locals de seguretat de 2013. Consta de tres fases:

  • Diagnosi.
  • Definició d’objectius i disseny d’activitats.
  • Seguiment i avaluació.

Es poden contractar especialistes o assessors per dinamitzar els debats i prendre notes per després estructurar correctament el document. La Diputació de Barcelona atorga una subvenció anual als ajuntaments per tal de fomentar la redacció i la implantació de l'eina de planificació que suposa el pla.