1. Quins tipus de participació hi ha als municipis?
No tots els ajuntaments tenen la mateixa quantitat ni el mateix tipus d'instruments de participació; en funció del territori, es desenvoluparan determinades formes de participació.
Important
Independentment de la forma de participació escollida, totes han de tenir en comú el fet de permetre a la ciutadania incidir en els afers públics.
A més, cal tenir en compte que aquestes formes no es limiten només a la participació purament institucional (òrgans i processos de participació, etc.). Per participar en la vida política d’un municipi, es pot fer mitjançant:
-
Els canals i instruments que habilita l’ajuntament.
-
L’organització col·lectiva (per exemple, mitjançant el teixit associatiu).
2. Quins instruments de participació pot posar en marxa el meu Ajuntament?
Des del punt de vista institucional, podem definir els instruments de participació ciutadana com aquells canals que posa en marxa l’ajuntament i a través dels quals la ciutadania pot incidir en l’acció del govern.
De manera general, s’identifiquen tres grans tipus d’instruments de participació institucional:
1) Els mecanismes generals. Són instruments de participació que estan regulats per una normativa de caire general, és a dir, supramunicipal. Els ajuntaments els han d’incloure necessàriament dins del seu mapa d’instruments i canals de participació.
Tipus de mecanismes:
-
Consultes populars via referèndum
-
Consultes populars no referendàries de caràcter sectorial
-
Dret de petició
-
Iniciativa popular
-
Audiències públiques
-
Sessions del Ple municipal
2) Els òrgans participatius. Són els espais més tradicionals de participació. Alguns són de caire més formal, amb normatives específiques que els regulen, com és el cas dels consells (d’urbanisme, de cultura, escolar…). D’altres tenen un perfil més informal, com poden ser les comissions o les taules de treball (per exemple, la Comissió de festes).
Els òrgans participatius tenen actualment diversos reptes, com:
-
Passar de ser espais fonamentalment informatius i consultius a espais amb capacitat de decisió.
-
Aconseguir una diversitat més àmplia de persones participants.
-
Tenir unes dinàmiques de funcionament més flexibles.
Tipus d’òrgans:
-
Consell de la Vila, del Poble o de la Ciutat (òrgan formal)
-
Consells sectorials (òrgan formal)
-
Consells territorials (òrgan formal)
-
Comissions ciutadanes (òrgan no formal)
-
Taules de treball ciutadanes (òrgan no formal)
3) Els processos participatius. Són l’instrument de participació que actualment està guanyant més rellevància dins de la participació institucional. Són processos pautats, amb una data d’inici i de fi, orientats a deliberar al voltant d’una decisió o política pública concreta.
Cal tenir en compte que un procés participatiu no és una enquesta o una sessió aïllada de debat. Són processos pautats que es troben regulats a la Llei 10/2014, de 26 de setembre, de consultes populars no referendàries i d'altres formes de participació ciutadana.
Tipus de processos:
-
Generals (POUM, PAM, Pla estratègic, Pressupostos participatius…)
-
Sectorials (feminismes, cultura, joventut, educació…)
Per saber-ne més
Pel que fa als reptes dels espais estables de participació, es pot consultar Els òrgans de participació ciutadana: nous escenaris de futur (Diputació de Barcelona).
Pel que fa a l’organització de processos participatius: Guia per dissenyar i executar processos participatius en l'àmbit municipal.
Pel que fa als mecanismes generals de participació, es pot consultar el Reglament tipus de participació ciutadana de la Diputació de Barcelona.
3. En què consisteix la participació digital?
En els últims anys, sobretot arran de la pandèmia de la covid, s’ha produït una acceleració de la digitalització i de noves formes de relacionar-nos.
L’Administració no n’ha quedat al marge, motiu pel qual molts municipis han anat incorporant plataformes i eines digitals de participació, les quals proporcionen nous espais d’escolta, opinió i deliberació que amplien les capacitats i oportunitats de la participació ciutadana als municipis. Totes aquestes eines configuren allò que entenem com a participació digital o en línia.
Els usos i les oportunitats d’aquests espais digitals són múltiples, ja que permeten arribar a més gent, però també presenten diversos reptes, com l’escletxa digital o la pèrdua de la proximitat que proporciona la presencialitat. Per aquest motiu, se solen emprar models i processos híbrids que combinen presencialitat i virtualitat.
Exemple
En aquest mapa interactiu es poden trobar les plataformes que formen part de la xarxa Participa311, basada en el programari lliure Decidim, que impulsa la Diputació de Barcelona.
Per saber-ne més
En la publicació La participació ciutadana digital a la província de Barcelona de la Diputació es realitza una anàlisi de la implementació i l’ús municipal de les plataformes digitals de participació.
4. Què són les xarxes ciutadanes i com puc participar a través d’elles?
La participació en la vida política i en la millora del municipi també es pot vehicular a través de dinàmiques que van més enllà de les institucions. En aquest sentit, destaca especialment el paper que realitzen les xarxes ciutadanes i el teixit comunitari, especialment organitzats a través de les entitats del municipi.
Important
Una entitat és un espai on generar llaços comunitaris, però també un agent que pot incidir en la millora del municipi.
Les entitats del municipi poden incidir en la millora del municipi de 3 maneres diferents:
1.
Incidint en els canals de participació institucional
2.
Realitzant activitats amb impacte comunitari
3.
Col·laborant amb altres entitats
En definitiva, a la participació institucional hem de sumar-hi les formes de participació de la ciutadania sorgides de la seva pròpia iniciativa i que no impliquen una intervenció de l'Administració, com són l'associacionisme, els moviments socials, les manifestacions, etc.
5. Quines activitats participatives són les més habituals al llarg dels 4 anys de mandat?
Els mandats als ajuntaments solen tenir 4 etapes:
-
La presa de possessió
-
La concreció del projecte inicial de govern
-
L’impuls de les prioritats del mandat i l’ajustament del projecte de govern (si és necessari)
-
El tancament del mandat i l’obertura del nou període electoral
Al llarg d’aquestes etapes, els ajuntaments acostumen a posar en marxa una sèrie d’eines i instruments participatius de manera habitual:
-
Participació en les eines de planificació municipal: És habitual que el mandat s’iniciï amb la participació en el Pla d’actuació municipal (PAM) i que després continuï amb altres processos participatius en funció dels projectes que impulsi l’ajuntament. També és habitual impulsar els pressupostos participatius, sobretot a partir del segon any del mandat.
-
Participació en òrgans estables: Els òrgans estables es comencen a activar una vegada el nou mandat ja està en marxa, sis mesos o un any després de les eleccions.
-
Consultes ciutadanes: Sovint utilitzades en els moments centrals del mandat o just en el moment en què el nou equip de govern es posa en marxa (aquest segon cas és més habitual quan les consultes sorgeixen d’un compromís electoral).
-
Disseny conjunt de serveis i polítiques: Té a veure amb la implicació de la ciutadania en l’aplicació de les polítiques i els projectes de l’ajuntament, és dir, amb la col·laboració en igualtat a l’hora de materialitzar les decisions. Aquestes pràctiques són més intenses en els moments centrals del mandat.
Es pot consultar el «Sabies que…» per veure'n alguns exemples.
Principals eines de participació al llarg del mandat
Font: adaptació de MOMENTUMLAB
Per saber-ne més
Diputació de Barcelona (2024). El cicle del mandat als ajuntaments i la participació ciutadana. Quaderns de participació ciutadana, 12.
Important
Transparència municipal: És un requisit exigible com a condició prèvia a la participació. Per tant, s’ha de mantenir al llarg de tot el mandat.
Sabies que…
Disseny conjunt de serveis i polítiques
La cogestió i el codisseny de polítiques són pràctiques emergents en els municipis catalans. Aquests dos conceptes s’engloben en l’anomenada coproducció de polítiques públiques.