1. Quin és el paper dels ajuntaments en la promoció de la participació de la ciutadania?

Una de les principals missions dels ajuntaments en relació a la participació ciutadana ha de ser la promoció i el foment. En aquesta línia, els ajuntaments han de treballar a través de dues vies:

  • Interna: Si bé l’objectiu és que la ciutadania participi en la presa de decisions municipal, resulta lògic que es promogui l’ús de la participació ciutadana entre les diverses àrees dels ajuntaments, per tal que aquestes incorporin eines participatives i comptin amb la ciutadania a l’hora de prendre decisions.
  • Externa: Els ajuntaments han de facilitar la participació des d’una perspectiva inclusiva i plural promovent la participació dels diversos col·lectius que formen part del municipi.

2. Quines són les funcions de la Regidoria de Participació d’un ajuntament?

La funció principal d’una regidoria de participació ciutadana d’un ajuntament és facilitar i promoure que la ciutadania pugui influir en les decisions municipals.

Per assolir aquest objectiu, és clau:

  • Facilitar l’accés a la informació: facilitar i garantir l’accés a tota aquella informació relacionada amb accions, projectes o esdeveniments que realitza l’ajuntament en el marc dels processos participatius.
  • Aplicar la normativa de participació: garantir l’acompliment de la normativa de participació a través de la posada en marxa dels espais i recursos participatius del municipi.
  • Dissenyar i coordinar adequadament els processos i òrgans de participació: la regidoria ha de facilitar la creació i posada en marxa dels espais que canalitzen la participació de la ciutadania.

3. Què és un Reglament de participació i un Pla estratègic de participació?

Reglament de participació ciutadana

És un manual d’instruccions.

El Reglament de participació ciutadana és un document normatiu que estableix com poden participar els veïns i les veïnes d’una localitat en la presa de decisions del govern municipal.

Dins del Reglament podem trobar els drets i deures de la ciutadania i els canals i espais participatius del municipi, així com els recursos necessaris per garantir una participació de qualitat.

Pla estratègic de participació

És una brúixola.

El Pla de participació és un document que poden elaborar els governs municipals per tal de planificar els processos participatius que es realitzaran al llarg del mandat de manera estratègica.

4. Quines altres normatives bàsiques s’han de tenir en compte?

Les principals normatives que afecten la participació ciutadana a Catalunya són: