1. Què és el turisme?

Definir el turisme no és tan senzill com pot semblar a primera vista ja que engloba diferents conceptes (oferta, demanda, despesa turística, entre d’altres). Podríem dir que el turisme és com un “ecosistema”.

Una de les definicions més utilitzades és la de Mathieson i Wall (1982), que el defineix com:


“El moviment temporal de persones a destinacions fora dels seus llocs de treball i residència habituals, les activitats realitzades durant la seva estada en aquestes destinacions i les instal·lacions creades per satisfer les seves necessitats”.


Per una banda, tenim l’oferta turística, que està lligada a les condicions geogràfiques d'un territori i elements clau de la indústria turística posades a l’abast per les administracions, les destinacions i el propi sector turístic. En altres paraules, allò que pot “oferir” una destinació i que farà que hi vagin els turistes:

  • Recursos naturals, com platges o muntanyes…
  • Recursos culturals, com museus, monuments…
  • Infraestructures, com aeroports, allotjaments, transport…
  • Serveis de recepció turística, com agències de viatges i comercialitzadores, oficines de turisme i informació turística, empreses de lloguer de vehicles…

Pel que fa a la demanda turística, és el conjunt de turistes que estan motivats per una sèrie de productes o serveis turístics, amb l'objectiu de cobrir les seves necessitats, és a dir, la quantitat de turistes que visiten o que poden arribar a visitar una destinació concreta.

Finalment, la despesa turística fa referència al total pagat per l'adquisició de béns i serveis, abans i durant els viatges. Això inclou el transport, l’allotjament, les activitats, els restaurants…


Sabies que…

El turisme és una indústria global, i hi ha organismes internacionals que treballen per fer del turisme una indústria millor, més forta i competitiva. Algunes d’elles són:


  • Organització Mundial del Turisme: és l'organisme de les Nacions Unides encarregat de promoure el turisme a escala internacional.
  • Consell Global de Viatges i Turisme (per les seves sigles en anglès, WTTC, World Travel and Tourism Council): té per objectiu promoure i conscienciar sobre la contribució econòmica del sector turístic, ampliar mercats respectant el medi ambient i reduir les barreres al creixement
  • Associació Internacional del Transport Aeri (per les seves sigles en anglès, IATA, International Air Transport Association): és l’ens comercial que engloba les companyies aèries d’arreu del món. Dona suport a moltes àrees d’activitat aeronàutica i ajuda a formular polítiques industrials en qüestions d’aviació.

D’altra banda, també en tenim a Catalunya i a la província de Barcelona:


2. Per què se’n parla tant?

Pels seus impactes en l’economia i la societat.

El turisme és una activitat multisectorial que interacciona amb molts altres sectors i àmbits temàtics, com per exemple l’hostaleria i la restauració, el sector immobiliari, el transport, el comerç, l’agricultura, ramaderia i pesca, etc.

En l’ecosistema turístic intervenen els elements següents:

  • Empreses (allotjaments, transport, agències de viatge…)
  • Organitzacions (serveis d’informació…)
  • Persones (gestors, recepcionistes, cambrers…)
  • Turistes (amb les seves necessitats, desitjos, comportaments…)
  • Governs (lleis, regulacions, subvencions…)
  • Economia (ingressos, treball…)
  • Societat (normes, valors…)
  • Tecnologia (Internet, sistemes de reserva, intel·ligència artificial… )

3. És important per a l’economia nacional i local?

Sí, el turisme representa un dels sectors socioeconòmics més importants, tant a escala local com nacional.

En els darrers anys, el sector turístic ha experimentat un continu creixement i diversificació, fins a convertir-se en un dels sectors econòmics que creixen amb més rapidesa en el món. Genera tant d’una manera directa com indirecta un augment de l'activitat econòmica en el territori, gràcies a la demanda de béns i serveis que s’han de produir i proveir.

Alguns dels impactes més clars en l’economia nacional i local són els següents:

  • Demanda de béns i serveis.
  • Creació de nous llocs de treball (tant en turisme com en sectors que hi estan vinculats).
  • Desenvolupament de les infraestructures i serveis públics.
  • Augment i dinamització de les inversions.
  • Generació de riquesa.
  • Impuls a un desenvolupament i gestió sostenible de la destinació.

El 2020, la crisi sanitària va impactar molt negativament en aquest sector, la qual cosa va suposar que l’arribada de turistes i la despesa en el territori disminuís exponencialment. El 2022 també ha estat marcat per condicionants geopolítics i macroeconòmics, la guerra d'Ucraïna, l'increment dels costos de l'energia, la ruptura de la cadena global de subministraments i pujades generalitzades de preus, amb un augment dels tipus d'interès. Tot i això, es comença a veure una recuperació robusta del sector.


Vegem algunes xifres concretes del 2022.



Per saber-ne més

El sector turístic és el principal motor de l'economia catalana, però cal avançar cap a un turisme més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

També s'ha de treballar per aconseguir desestacionalitzar l'activitat turística. L’impacte econòmic, la tipologia de turista o els reptes pendents són algunes de les qüestions que anirem veient al llarg d’aquest recurs i que podem escoltar en l’entrevista amb Antonio Donaire, professor de l'Institut de Recerca en Turisme de la Universitat de Girona.


4. Hi ha diverses tipologies de turisme?

Correcte. El turisme es produeix per motius personals, professionals o de negocis.

De fet, trobarem classificacions diferents. Les més rellevants són segons l’àmbit geogràfic o segons la motivació del viatge.

  • Segons l’àmbit geogràfic, podem parlar de turisme nacional o domèstic (quan no sortim de Catalunya o de l’Estat espanyol) i internacional (quan visitem països estrangers).
  • Segons la motivació del viatge, podem dir que hi ha «motivacions genèriques», que són les que impulsen a visitar llocs per motius professionals, de negocis, descans o lleure i «motivacions específiques», que cobreixen unes necessitats més concretes.

Turisme litoral o de sol i platja

Turisme d’hivern


Turisme urbà

Turisme rural


Turisme cultural

Turisme de natura o ecoturisme


Turisme actiu o d’aventura


Recorda

Cada municipi té uns atractius i uns recursos turístics únics i han de ser promocionats segons el perfil de turista que es vol atreure. Series capaç de llistar els atractius i recursos turístics del teu municipi?


5. Què volen dir exactament les paraules sostenible i responsable?

El turisme sostenible es pot definir de la manera següent:


«És el turisme que té plenament en compte les repercussions actuals i futures, econòmiques, socials i mediambientals per satisfer les necessitats dels visitants, la indústria, l’entorn i les comunitats amfitriones».


Aquestes paraules subratllades són clau, ja que són els tres pilars del turisme sostenible:

La sostenibilitat mediambiental se centra en la conservació, la restauració i el benestar del medi ambient. Aquest pilar inclou recursos naturals com boscos, muntanyes, zones humides, aire, aigua, i entorns construïts, que inclou el patrimoni cultural tangible, l’art i l’arquitectura, els monuments històrics, etc.

Aquest pilar se centra a garantir que el turisme tingui el menor impacte negatiu en l’entorn i patrimoni natural i arquitectònic, de manera que es preservi per les futures generacions.

El vincle entre la salut humana i la qualitat de l'entorn és innegable; per tant, els esforços per conservar i restaurar el medi ambient també beneficien les persones.


Bones pràctiques

El Compromís Nacional per un Turisme Responsable





El Compromís Nacional per un Turisme Responsable és una eina viva, un marc de col·laboració que permet implementar aquest nou model turístic ambientalment responsable, socialment just, territorialment equilibrat i reconnectat amb els elements identitaris del país.

Es tracta d’un procés de participació col·lectiva iniciat el febrer de 2022, amb la creació de taules de treball integrades per experts del sector turístic i altres àmbits de la cultura, l'economia, la societat, el medi ambient i el territori. Empreses i institucions turístiques hi manifesten el seu compromís per situar el patrimoni natural i cultural en el centre de l'estratègia turística.

Per aconseguir-ho, el sector turístic català es fixa com a objectius la lluita contra el canvi climàtic, la preservació de la biodiversitat, l'accés universal a les destinacions, la millora de la qualitat de l'ocupació i la descarbonització de l'economia.


6. Què és el turisme regeneratiu?

El turisme regeneratiu pren com a base el turisme sostenible i responsable, però va més enllà.

Aquest tipus de turisme és conscient dels impactes negatius provocats pel sector turístic i vetlla per reduir-los, atenuar-los o eliminar-los. Aquesta pràctica, doncs, té com a objectiu no només permetre als visitants gaudir d’experiències, sinó també fer-los conscients del seu potencial impacte negatiu en l’entorn i tractar de millorar l’estat del lloc que es visita.

Alguns exemples d’aquest nou model turístic són la col·laboració en projectes locals, la neteja o restauració d’espais d’interès degradats o el consum responsable de béns i serveis locals o de proximitat, entre altres.

7. Què son els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS) i com es relacionen amb el turisme?

Potser heu vist aquesta imatge pel carrer o en el lloc web del teu ajuntament o d’alguna empresa:

Els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), també coneguts com a objectius globals, van ser adoptats per les Nacions Unides el 2015 com una crida universal per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que el 2030 totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat.

Les temàtiques que aborden van des de la pobresa, la fam, la pau, la salut, l’educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l’energia, el consum i la producció sostenibles i la governança. Els 17 ODS es concreten en 169 fites i els seus indicadors d’evolució.

Parteixen de la necessitat d’equilibrar el desenvolupament amb la sostenibilitat social, econòmica i ambiental (són els tres pilars de la sostenibilitat que hem vist en la pregunta anterior), i tots ells estan interrelacionats, ja que una acció en una àrea concreta n’afectarà la resta.

Segons l’Organització Mundial del Turisme, hi ha tres objectius principals dels ODS que estan relacionats directament amb el turisme:

8. Com se sap si un servei turístic és sostenible?

Hi ha certificacions i segells que garanteixen que els tres pilars de la sostenibilitat (mediambiental, sociocultural i econòmic) es respecten.

Catalunya, a través de l’Agència Catalana de Turisme, va ser la primera destinació integral del món a obtenir el Biosphere Destination Certification el 2015. L’Ajuntament de Barcelona va obtenir el mateix certificat el 2011 i la Diputació de Barcelona, el 2017.

D’aquesta manera, les administracions públiques catalanes que gestionen l’activitat turística a diferents nivells estan alineades implantant la mateixa certificació Biosphere que el sector privat. Per altra banda, i per incorporar el concepte de sostenibilitat a tot el sistema que suporta l’activitat turística en una destinació (empreses, serveis, administracions), la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona, posteriorment amb l’Ajuntament de Barcelona i sota el paraigua de l’Institut de Turisme Responsable (ITR) —propietari de la marca Biosphere— va desenvolupar la metodologia del Compromís per a la Sostenibilitat Turística.

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Biosphere és un programa adreçat a empreses, serveis i entitats públiques de la província de Barcelona que volen millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística.

El projecte reconeix les bones pràctiques empresarials, que, alineades amb els 17 ODS de les Nacions Unides, tenen cura del canvi climàtic, el medi ambient, el retorn social, les pràctiques econòmiques i l’entorn cultural en el qual es troben.

La metodologia d’aquest programa se centra en tres pilars bàsics:

  • La formació contínua, en matèria de turisme sostenible.
  • La millora contínua, a través d’un pla d’acció anual.
  • El treball col·lectiu, a través dels tallers de destinació.

Per saber-ne més

Destinació Barcelona Biosphere.

Compromís per un turisme sostenible



Sabies que…

També hi ha altres certificacions que comparteixen el mateix objectiu de vetllar per un turisme més sostenible.

Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS)

És una eina de gestió especialment dissenyada per als espais naturals protegits, que té la missió de fer compatible el turisme amb la conservació. No només involucra l’espai protegit, sinó també les empreses de la zona i les empreses que l’exploten econòmicament.

A la província de Barcelona tenim els parcs acreditats amb la CETS següents:

  • Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
  • Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac
  • Parc del Garraf, Olèrdola i Foix