1. Quin paper hi tinc jo com a ciutadà?

La implicació de la ciutadania en l'activitat turística és essencial.

Gràcies a la participació activa, es pot assolir la sostenibilitat del sector, respondre millor a les expectatives dels turistes, millorant la imatge i la competitivitat de les empreses i de la destinació i construint el model turístic desitjat per la població local.

De fet, segons l’informe de l’opinió ciutadana sobre el turisme a la regió de Barcelona (2022), publicat al Laboratori de Turisme Gerència de Serveis de Turisme Diputació de Barcelona (2022), el turisme es continua veient com un dels sectors que més riquesa aporta al municipi i el 85 % dels entrevistats considera que és beneficiós per a la seva comarca.

No obstant això, és necessari que sigui gestionat de manera adequada, per minimitzar els impactes negatius sobre el territori (sobretot, en el medi ambient i en la societat).

Des de l’Administració local hi ha diferents iniciatives com taules rodones, de debat, enquestes i altres mecanismes, que permeten que la població local s'impliqui i decideixi el tipus de turisme que volen en el seu municipi.


Exemple

En el cas de la Carta Europea de Turisme Sostenible —que hem vist amb anterioritat—, la població local pot participar en els fòrums i aportar les seves idees per elaborar i executar el pla d'acció en l'espai natural.


2. Quins són els principals reptes del turisme del futur?

Podríem dir que el sector turístic té quatre grans reptes de futur, que requereixen compromís i actuacions conjuntes entre institucions públiques, sector privat i societat civil:

Cal promoure noves icones i espais turístics en els municipis per reduir la pressió turística excessiva i les aglomeracions, i per garantir una distribució de visitants durant tot l’any.

És necessari un model polític que se centri en la gestió pública del turisme, i no només en la seva promoció.

Cal configurar nous mecanismes d'actuació, dedicar esforços, fomentar noves estructures de coordinació i presa de decisions compartides en matèria de turisme:

  • Del turista al visitant.
  • De la promoció turística a la governança de l'activitat turística.
  • De la generació de dades a la creació de coneixement compartit.

Així mateix, l’Administració ha d'assegurar un marc normatiu estable i adaptat a les necessitats dels ciutadans i empreses, que contribueixi a simplificar les relacions i millori la competitivitat de la destinació. Això s’aconsegueix a través d’una bona governança publicoprivada que asseguri la participació tant del sector públic com del privat. En aquest sentit, les diferents administracions obren processos participatius i col·laboratius, tant amb empreses i serveis del sector turístic com amb la ciutadania.

Cal evitar la indiferència de la població local, competència entre institucions o aversió envers el turisme, i fomentar la complicitat i col·laboració ciutadana:

  • De la indiferència ciutadana a la complicitat ciutadana.
  • De la competència a la complicitat.

És indispensable evitar la inèrcia del creixement accelerat dels darrers anys i apostar per un turisme de qualitat, que treballa cap a l’excel·lència i millora continua, respectant al màxim els recursos.

  • Del creixement desmesurat a la consolidació del creixement sostenible.
  • De la ciutat turística al lideratge en turisme.

3. Com es dona resposta a aquests reptes?

L’Administració local treballa per un desenvolupament turístic de les 4 des : despesa, desestacionalització, descentralització i diversificació.

  • Desestacionalització: repartir la demanda turística de forma més equilibrada al llarg de l’any, generar llocs de treball més estables i incrementar el rendiment dels actius de les empreses del sector.
  • Despesa: augmentar la despesa total i diària dels viatgers, oferint productes de major qualitat i atraient turistes de major poder adquisitiu
  • Desconcentració: millorar la distribució dels fluxos turístics en el territori, evitant les grans concentracions a la costa i afavorint el desenvolupament de l’activitat turística en més localitats i durant tot l’any.
  • Diversificació: ampliar l’oferta de productes, desenvolupant noves oportunitats de negoci i reduint la dependència del turisme de vacances de sol i platja.

Saber més…

Departament d’Empresa i Treball (2019). Pla estratègic de turisme de Catalunya 2018-2022.