Salta al contingut principal

La planificació estratègica en cultura. Disseny, desenvolupament i avaluació

3. Elaboració de la diagnosi

En aquest punt, iniciem la fase de la diagnosi. Tal com hem vist anteriorment, aquesta és una de les parts fonamentals del procés de planificació estratègica.

L’objectiu de la fase de la diagnosi és comptar amb una anàlisi de la realitat i del sistema cultural del territori en el qual ens trobem, per acabar definint les necessitats, els reptes i els potencials del territori.

Els continguts principals de la diagnosi poden resumir-se en:

  1. Territori i població
  2. Ecosistema cultural
  3. Recull de visions culturals

Depenent de la mirada que vulguem donar al pla, posarem el focus en un aspecte o un altre a l’hora de dur a terme la diagnosi. En aquest sentit, posarem més èmfasi en una informació o una altra depenent de la realitat que vulguem copsar. Tornem a recalcar la importància de tenir en compte les noves mirades que proposa del CERC des de fa uns anys, i que s’expliquen al punt 4 d’aquesta càpsula. Aportem alguns exemples de processos amb la mirada centrada en l’Agenda 21 i en els vincles entre educació i cultura:

Volem comptar amb una fotografia que, a partir d’elements objectius i de les valoracions que se’n puguin fer, ens permeti copsar una visió global de la realitat cultural del municipi.

3.1. Context territorial

Abans d'entrar estrictament en matèria cultural, durem a terme una primera aproximació més general al territori i a la població, és a dir a la realitat social on es desenvolupa el pla. En aquesta fase extraurem, principalment, els següents continguts:

  • Característiques físiques del territori
  • Característiques demogràfiques, socials i econòmiques

Els indicadors d’aquestes fonts ens permetran realitzar comparatives a partir de sèries històriques i detectar-ne les tendències evolutives i la transformació del municipi en els últims anys. També permetran la comparativa amb altres municipis amb dinàmiques i característiques similars.

3.2. Anàlisi de l'ecosistema cultural

Un cop situat el marc previ, entrarem a analitzar la realitat cultural del municipi a partir d'aquestes perspectives:

  • Anàlisi de la planificació estratègica anterior que s’hagi fet al municipi, tant en el sector cultural com en d’altres sectors o més generals
  • Anàlisi de la política cultural actual, tenint en compte el següent:

- Els agents culturals, entre els quals trobem: la regidoria de cultura, l'equip tècnic cultural municipal, el teixit associatiu i el sector privat

- Els recursos culturals: equipaments, recursos humans i recursos econòmics

- L'anàlisi cultural per àmbits (foment de la lectura pública, patrimoni, cultura popular, arts escèniques i musicals, llengua, cultura digital, etc.). En aquest sentit caldrà també fer una anàlisi segons la cadena de valor: formació, creació, accés, divulgació, etc.

- La comunicació i la difusió de l’activitat cultural

Recull de visions culturals

A banda de l’anàlisi del territori i la població i de l’ecosistema cultural, cal posar especial atenció a les aportacions i reflexions fetes pel conjunt d’agents culturals i de la ciutadania, com a suma de subjectivitats, que no té pretensió de representativitat absoluta però que ens permet aprofundir en el coneixement de la realitat, i ajudar a contrastar i matisar qualitativament les dades i indicadors recollits.

Cal ampliar la mirada i dirigir-se no només a les entitats i els equipaments amb qui es treballa habitualment, i aquelles institucions amb una llarga trajectòria, sinó també a altres agents que treballen en l’àmbit cultural amb noves dinàmiques. En aquesta línia, us aconsellem la lectura de:

Agents culturals sota radar. Emergència, invisibilitat, independència i relacions amb l’administració: aproximació a una realitat canviant

3.3. Recollida de dades i procés participatiu

Com obtenim tota la informació necessària per a dur a terme la diagnosi? Podem utilitzar diferents tècniques i recursos. Les tècniques que escollim poden ser de dos tipus:

Quantitatives: ens aporten dades concretes. Són numèriques i permeten comparacions entre realitats

Qualitatives: recull d’opinions i valoracions subjectives que permeten analitzar fenòmens complexos i captar les percepcions per contrastar-les.

En l’elaboració del pla es combinen ambdues tipologies de tècniques d’investigació, que no són excloents entre si sinó complementàries.

D’una bona elecció i ús de les tècniques emprades per a dur a terme l’anàlisi dependrà una major fiabilitat dels resultats obtinguts.

Importància de recollir dades i indicadors per mesurar l’acció cultural

Per mesurar l’acció cultural del municipi, és molt útil introduir sistemes d’avaluació a partir de la construcció d’indicadors, que permetin mesurar, per una banda, la vitalitat cultural del municipi i, per l’altra, l’eficiència de les polítiques culturals i projectes duts a terme anualment pels equips de les regidories de cultura.

No és una tasca fàcil recollir les dades i dissenyar aquests indicadors. És per aquesta dificultat que sovint s’ha anat endarrerint aquest procés malgrat que la introducció de sistemes d’avaluació té efectes molt positius per millorar la gestió de les polítiques públiques en aquest àmbit, i es fa cada vegada més necessari.

Una primera pràctica per aproximar-se a aquest repte, és el treball realitzat pels municipis de més de 10.000 habitants que participen als Cercles de Comparació Intermunicipal en Serveis Culturals, un projecte que es gestiona en col·laboració entre aquest grup de municipis, el CERC i el Servei de Programació de la Diputació de Barcelona. Aquesta és una eina de treball per a la recollida de dades del conjunt de l’acció cultural del municipis que analitzen la prestació de serveis en diferents àmbits significatius de la cultura. L’objectiu és mesurar, comparar i avaluar resultats, mitjançant uns indicadors comuns consensuats.

I també és convenient adaptar a cada realitat municipal la recollida de dades i la construcció d’indicadors.

Consulta documental

Podem accedir a diferents fonts i registres per extreure’n principalment aquest tipus de dades, corresponents a:

  • Sociodemogràfiques i econòmiques
  • Activitat de la Regidoria de cultura (memòries i indicadors)
  • Recursos econòmics i humans de la Regidoria de Cultura
  • Activitat cultural (censos d’associacions, mapes de patrimoni, programació cultural)
  • Documents de planificació general (Pla d’Acció Municipal)
  • Informes de caràcter sectorial (cultura, educació, joventut, igualtat, etc.)

Per ajudar a realitzar aquesta anàlisi, existeixen diversos recursos com per exemple:

L’elaboració de Mapes del Patrimoni cultural realitzats per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d'un municipi concret i la seva valoració, permeten així l'establiment de mesures per la seva protecció i conservació, així com la planificació de la seva rendibilització social. Faciliten el coneixement del patrimoni d'un municipi, tot acostant-lo als ciutadans.

Treball de camp

En el procés d’analitzar la realitat territorial, és convenient realitzar prospeccions al municipi i als equipaments culturals, per conèixer-ne de primera mà la morfologia urbana, les instal·lacions i els seus responsables, la programació de cada espai i les potencialitats de cara al futur.

En aquestes visites es treballa a partir d’entrevistes individualitzades a fons amb agents culturals i amb grups de treball integrats pel personal tècnic de la Regidoria de Cultura i d’altres àrees.

Procés participatiu intern i extern

Segons el que s’hagi acordat a la fase prèvia, el procés participatiu serà d’àmbit més intern o extern. No podem perdre de vista que, al llarg de tot el procés, caldrà tenir en compte les estratègies comunicatives que es duran a terme.

Participació interna

• Entrevistes i reunions amb referents municipals: representants polítics, responsables dels equipaments i persones directament implicades en l’execució del projecte. Es recullen les experiències, les potencialitats i l’opinió dels referents municipals en matèria de cultura i de diferents departaments municipals i també se’n valora el grau de transversalitat actual (entre Cultura i altres serveis).

És molt important sempre preparar-se aquestes entrevistes i fer ús d'un guió que reculli els aspectes clau a preguntar. També ens adaptarem al perfil del professional a entrevistar.

• Sessió interna amb els tècnics del departament de Cultura, i d’altres àrees de l’ens local, amb l’objectiu de recollir les seves opinions per focalitzar el conjunt del procés, i també per contrastar o aclarir informacions.

Participació externa

• Entrevistes i processos participatius de caire més obert: tallers amb la ciutadania (taules de debat), entrevistes a agents culturals i grups de participació ciutadana al voltant de temes centrals del pla estratègic.

Per a treballar la metodologia d'aquestes sessions hi ha diverses eines. Us en compartim algunes que poden ser de suport:

3.4. Identificació dels punts forts i febles

Un cop recollida tota la informació que ens ha proporcionat aquesta fase de diagnosi, procedirem a condensar de manera esquemàtica i visual allò que condiciona l’estratègia. Una de les tècniques per a fer-ho és l’anàlisi DAFO, el qual pren el nom de les diferents categories en què estructura la informació (interna i externa).

Les sigles DAFO són el resum de quatre categories en les que s’organitza la informació:

Debilitats

Factorns interns que dificulten l'assoliment del projecte

Amenaces

Factorns externs que influeixen (o poden fer-ho) negativament

Fortaleses

Factors interns que contribueixen a l'assoliment del projecte de futur

Oportunitats

Factors externs que influeixen (o poden fer-ho) de forma positiva

Un cop extreta la informació essencial es presentaran els resultats de la diagnosi detectant i prioritzant:

  • Les necessitats
  • Els reptes
  • Els potencials de futur

Aquesta serà la base a partir de la qual treballarem l’estratègia o full de ruta.