Malgrat l’intens treball realitzat, el procés d’elaboració del pla estratègic no acaba amb l’aprovació i la presentació al Ple. Comença una fase cabdal: hem d’assegurar-nos que tot allò que recull al Pla aprovat s’implementi adequadament. Entrem a la fase operativa de la planificació estratègica.
És moment de:
Hi ha tres aspectes que són clau per dur a terme aquesta fase operativa amb èxit:
Per a l’òptim desenvolupament d’aquesta fase, caldrà constituir uns òrgans que seran els encarregats de vetllar per a la idònia implementació de les accions, amb perfils i responsabilitats concretes. Alguns d’aquests òrgans tenen continuïtat respecte a fases prèvies de la planificació, mentre d’altres poden ser específics per aquesta fase d’implementació. En aquest cas es suggereixen tres perfils d’òrgan de seguiment:
Comissió de seguiment (Lidera i impulsa)
Oficina tècnica (Organitza, planifica, redacta)
Grups de treball (Defineix i executa)
Eines de seguiment
Un cop els òrgans corresponents han elaborat i validat un pla d’acció anual prioritzant les accions a dur a terme any rere any, hi ha diverses eines de seguiment que seran de gran utilitat per al desenvolupament de les responsabilitats dels diferents òrgans envers la implementació:
La fitxa de seguiment de l’acció recull i desenvolupa la informació en referència a cadascuna de les accions incloses en el pla d’acció anual. En aquesta fitxa, el grup de treball corresponent emplenarà tota la informació necessària per al desplegament i seguiment de l’acció. És recomanable incloure, com a mínim, aquests punts:
Per a realitzar un seguiment del desplegament del conjunt de les accions previstes al Pla d’acció anual, és important comptar amb una eina que les englobi totes amb una perspectiva temporal. A banda del cronograma d’execució, també s’aconsella incloure-hi informació sobre la dotació de recursos humans (per exemple, en forma d’hores dedicades), així com dels imports i partides assignades (en euros), per tal de fer-se una idea del total d’hores i recursos econòmics que hi dediquem.
L’eina de seguiment del Pla estratègic ha d’aportar informació global del nivell de desenvolupament i execució de cadascuna de les línies i objectius estratègics, a partir de la implementació de les accions de cada pla d’acció anual. És important utilitzar aquesta eina per avaluar cada any quines línies estratègiques s’estan desenvolupament amb més i menys intensitat, i quin grau d’implementació global tenim del pla estratègic d’acord amb la seva previsió de vigència.
Planificació de la implementació d’un pla estratègic cultural realitzat amb el suport del CERC (2023) L’acció cultural a Cabrera de Mar: Pla d’acció 2023 i modelització”
El seguiment i l’avaluació de la implementació del pla estratègic són clau per avaluar el seu desenvolupament, el compliment, i un mecanisme per dimensionar els seus impactes i la seva capacitat transformadora.
L’avaluació no és un procés complementari, sinó que és una condició nuclear i fonamental. Disposar d’un bon sistema de seguiment i d’un hàbit avaluador proporciona múltiples avantatges:
L’avaluació demana temps i recursos, sobretot a l’inici del procés. També requereix reflexió, intenció, consens i constància. Cal tenir en compte que es tracta d'un circtuit d’aprenentatge continu però que aporta molts beneficis a l’hora d’optimitzar la gestió cultural.
És imprescindible no confondre el seguiment i l’avaluació. Mentre que l’avaluació serveix per valorar l’eficàcia i l’eficiència de les intervencions i mira de fonamentar la presa de decisions estratègiques (comporta judici de valor), el seguiment serveix per informar del desplegament de la implementació (exercici de revisió analític).
Els indicadors
Un indicador esdevé una eina de control específica, observable i mesurable que permet fer un seguiment dels objectius establerts. Elaborar un bon sistema d’indicadors permet fer seguiment i avaluar les nostres intervencions comptant amb informació actualitzada i precisa.
Què hem de tenir en compte a l’hora de proposar-los?
Un cop tenim les dades, per què ens són útils els indicadors?
Tipologies d’indicadors
Els indicadors poden ser de diferents tipus, segons com sigui la naturalesa d’allò que es vulgui mesurar. Per exemple:
Quadre de comandament integral
Un quadre de comandament integral (QCI) és una eina de gestió que ajuda a la presa de decisions directives en proporcionar informació periòdica sobre el nivell d’acompliment dels objectius prèviament establerts mitjançant indicadors. És a dir, agrupa en un mateix entorn tots els indicadors del conjunt accions que s’estan implementant, i permet visualitzar-hi l’estat de desenvolupament del Pla estratègic a través dels indicadors.
Podem trobar un exemple de Quadre de comandament integral en el seguiment del Cercle de Comparació Intermunicipal de Serveis Culturals, un projecte de col·laboració que aporta una mirada transversal al conjunt de l’acció cultural que es desenvolupa al territori, i que permet visualitzar en un mateix entorn el conjunt d’indicadors calculats, també amb una perspectiva temporal.
A finals de cada any, els òrgans corresponents faran una valoració del grau d’implementació de les accions definides als Plans d’acció anuals, a partir de la informació que subministren els indicadors. Aquesta valoració permetrà prendre decisions per corregir i proposar noves accions en el següent Pla d’acció anual.
Al final del període establert per al desenvolupament del pla estratègic, és recomanable organitzar una sessió per fer balanç del Pla estratègic, presentant els assoliments que s’han obtingut en les diferents línies estratègiques.
A banda, també és important realitzar una valoració qualitativa de com ha anat el procés, i determinar quines millores es poden fer de cara a un futur pla estratègic. En aquesta sessió, que serà conduïda i presentada pels representants polítics impulsors del Pla estratègic, es convidarà a tots els agents implicats en el desenvolupament i implementació del Pla estratègic: altres responsables polítics, representats tècnics, agents, entitats culturals i persones que hi han col·laborat.
A mode de resum, veurem a continuació quins son els aspectes que cal tenir en compte perquè un pla estratègic arribi a bon port, així com els punts forts que ens aporta comptar amb un procés d’aquest tipus:
Per a saber-ne més
Podeu visitar el web del Centre d'Estudis i Recursos Culturals de la Diputació de Barcelona