Salta al contingut principal

La planificació estratègica en cultura. Disseny, desenvolupament i avaluació

1. Introducció i conceptualització

1.1. Introducció i objectius

Els plans estratègics són una eina bàsica per planificar el desenvolupament territorial a mitjà i llarg termini, a través d’un procés d’anàlisi, reflexió i debat que aspira a millorar la gestió, la implicació dels agents i el desplegament d’accions de manera consensuada.

En els últims trenta anys s’han desplegat processos de planificació estratègica territorial en molts àmbits i sectors. El sector cultural n’ha estat un dels impulsors, i això ha permès la realització d’un gran nombre de plans estratègics culturals.

Des de l’Oficina d’Estudis i Recursos Culturals (CERC) de la Diputació de Barcelona, s’han realitzat molts d’aquests processos a municipis de la província de Barcelona, amb la participació d’un ampli ventall d’agents de l’ecosistema cultural, amb la voluntat d’identificar línies i objectius estratègics per desenvolupar les polítiques culturals a mitjà i llarg termini.

Objectius

Els objectius d’aquest recurs autoformatiu són:

  • Aprofundir en la conceptualització de la planificació estratègica i explicar-ne els principals trets característics
  • Presentar la metodologia de la planificació estratègica cultural, abordant les diferents fases
  • Explicar les eines bàsiques i apuntar exemples per desenvolupar cada fase del procés, per tal de poder-les aplicar
  • Oferir un mapa de recursos al voltant de la planificació estratègica cultural, per ampliar-ne les referències.

1.2. Història i conceptualització

“La planificació estratègica consisteix en concebre un futur desitjable i definir els mitjans reals per a assolir-ho” R.L. Ackoff

La planificació estratègica introdueix una necessària aturada en la gestió de les tasques diàries, per posar el focus cap al mitjà i llarg termini i imaginar un escenari de futur territorial desitjat i compartit. S’inicia amb un procés d’anàlisi, reflexió i debat per definir uns objectius estratègics apuntant els mitjans per assolir-los.

A través de la identificació dels elements que caracteritzen el territori i els seus potencials, s’acordaran uns eixos estratègics per ajudar a governar la incertesa amb una visió àmpliament compartida. Per això és imprescindible que el procés compti amb una àmplia participació, i que els acords siguin aprovats amb el màxim consens.

El resultat que se’n derivi, concretat en el document del pla estratègic, serà l’eix a partir del qual s’estructurarà la gestió de les polítiques i accions territorials a partir d’aquest moment.

Segons el centre de terminologia Termcat, la planificació estratègica és un “procés consistent a establir els objectius d'una organització, les polítiques i les actuacions previstes per assolir-los en un termini determinat, i els sistemes i instruments de control corresponents”

Context històric de la planificació estratègica

L’aplicació formal de la planificació estratègica en els processos de presa de decisions té el seu origen al món empresarial als Estats Units, a les dècades dels anys 60 i 70 del segle XX.

Poc després, les corporacions locals de grans ciutats el van incorporar a la seva agenda. El primer procés de planificació estratègica territorial va tenir lloc a San Francisco l’any 1981. A finals dels anys 80, es van intensificar i estendre aquestes metodologies. A l’Estat espanyol, vinculats a l’impuls per l’entrada a la Unió Europea i les oportunitats generades amb els Jocs Olímpics. Barcelona va ser la primera ciutat de l’Estat a aplicar la planificació estratègica, amb el Pla Estratègic Econòmic i Social de 1989.

En l’àmbit cultural, la primera experiència pionera de planificació estratègica va ser el Mapa de Cultura de Sabadell, l’any 1995, desplegat per l’Ajuntament de Sabadell. L’any 1999 es va impulsar el Pla Estratègic del sector cultural de Barcelona. Els primers plans estratègics impulsats des del CERC van ser a Vilafranca del Penedès i Igualada (2000). Els últims vint anys, el CERC ha impulsat (amb la denominació de PAC) més de 65 plans d'acció cultural en municipis de la província de Barcelona, que contribueixen a definir l'estratègia en aquest àmbit.

En aquest enllaç podreu consultar el programa d’Assessoraments amb tots els plans estratègics, denominats Plans d’Acció Cultural (PAC) dels territoris de la província de Barcelona, realitzats amb l’impuls del CERC

1.3. Marc regulador i característiques principals del procés

“Després de més de vint anys de democràcia, i un cop desplegades les lleis bàsiques de funcionament -entre elles les atribucions competencials de les administracions- en el sector de la cultura es produeix una paradoxa que no fa més que accentuar-se: les administracions locals - particularment els ajuntaments- són a la cua de les competències i al capdavant del finançament dels serveis culturals”

Cita d'Esteve León a: Cultura i municipi. Agenda 21: necessitats i reptes a Cultura i poder local. Reflexions i propostes des de la Taula de Regidors de Cultura dels municipis de la província de Barcelona.

Per a saber més sobre les competències que tenen els ajuntaments en matèria de cultura us aconsellem que llegiu el capítol «Marc legal i competències de la regidoria de cultura» a La regidoria de cultura

El marc regulador de les polítiques culturals es caracteritza per distribuir les competències en cultura entre les tres grans administracions públiques de l’Estat: govern central, administracions autonòmiques i locals. Com han expressat diferents veus, aquest marc no està ben definit, és interpretable i deixa molt marge de maniobra a les administracions locals en l’àmbit de les polítiques culturals. Aquesta administració, que inclou ajuntaments, consells comarcals i diputacions, és alhora la que té més proximitat amb el ciutadà i els agents culturals. També és la que realitza una despesa en cultura més elevada i, per tant, la que ha patit més aquesta indefinició. En aquest marc, la planificació estratègica cultural esdevé una eina encara més necessària i útil per suplir les mancances esmentades, amb l’objectiu de dotar als ens locals d’un full de ruta que esdevingui l’eix a partir del qual es despleguin les polítiques culturals.

Recursos de la comunitat

En aquest apunt de la CV Interacció, Marc legal de les polítiques culturals locals, es pot aprofundir en el marc regulador de les polítiques culturals i les seves especificitats.

Característiques principals dels processos de planificació estratègica cultural

Els plans estratègics són els documents que concreten el resultat de la planificació estratègica. És necessari que tinguin en compte els altres processos de planificació estratègica que s’hagin realitzat o estiguin en procés, de ciutat, sectorials, d’equipaments, perquè s’hi estableixi una connexió i hi puguin quedar vinculats. A banda, hi ha d’haver una coherència amb la política general al municipi. Les principals característiques d'aquest tipus de procés son:

a) La concertació d’agents per a un horitzó temporal

  • És una resposta reflexionada i consensuada
  • S’articulen les propostes a partir de les qüestions clau de futur

b) Un model territorial i participat

  • Es dissenyen els objectius amb perspectiva estratègica, que dibuixin camins per arribar a la situació identificada com a desitjada
  • Es compta amb una visió integrada del territori, amb multiplicitat de veus, i amb la pretensió d’identificar els agents sota radar
  • És necessària una participació activa de la comunitat local en totes les fases, per això és important planificar la comunicació perquè esdevingui una eina potent

c) S'optimitza la gestió i es fomenta una major implicació

  • És un instrument per millorar la gestió i dona suport al desplegament de les polítiques i accions
  • Té la capacitat d’augmentar la implicació de les entitats i persones en les accions culturals
  • Obre la possibilitat d’afrontar nous reptes territorials

Els plans estratègics culturals no són legalment vinculants (a diferència dels urbanístics) i el seu compliment i implementació depèn exclusivament de l’interès i la capacitat dels actors que l’impulsen. Per tant, és molt important que els processos comptin amb l’aval i impuls dels representants polítics, i que s’aprovin pel ple municipal a l’inici i al final del procés.

1.4. Metodologia i mirades transversals

Les principals fases del procés de planificació estratègica, que es desenvolupen en els següents punts d’aquesta càpsula, són:

  • Fase prèvia, constitutiva, presentació
  • Diagnosi, identificació del territori i l’ecosistema cultural
  • Definició del marc estratègic i aprovació del Pla
  • Implementació, seguiment i avaluació
  • Tancament i balanç final

Alguns dels factors clau perquè el procés es desenvolupi amb èxit són:

  • Hi ha una gran varietat d’eines i tècniques metodològiques. Cal escollir aquelles que més s’adapten a les necessitats de cada realitat territorial

Per exemple, pel que fa a les tècniques, podem optar per realitzar entrevistes individuals als principals agents culturals, es poden organitzar sessions grupals amb diferents tècniques de recollida d’informació, es poden fer enquestes amb recollida de dades presencial o en línia, i també es poden fer grups de treball transversals interns municipals, per recollir diferents visions.

  • El Pla de comunicació és clau a totes les fases per la implicació efectiva de tota la comunitat per aconseguir una cooperació amb els diferents agents i entitats del territori. Cal dedicar importància i temps a definir l’estratègia comunicativa perquè el procés es desenvolupi amb èxit
  • Centralitat i transversalitat: l’eix principal del procés és la perspectiva cultural, però és imprescindible comptar amb la implicació d’altres àrees i perspectives com Educació, Medi Ambient, Joventut, Desenvolupament Econòmic, etc. per tal d’incorporar-ne les diferents visions i les seves interrelacions

Altres mirades transversals

En les darreres dècades, amb l’entrada al segle XXI, s’han accelerat les transformacions socials, polítiques, demogràfiques, econòmiques, i han condicionat les dinàmiques i característiques de l’ecosistema cultural. Aquest va ser un moment idoni per repensar el disseny de les polítiques locals i adaptar-se a la realitat canviant. En aquest context, des del CERC es decideix impulsar i incorporar noves aproximacions estratègiques, a partir de les quals ampliar la manera en què es realitzen els processos de planificació estratègica. Es concreten en aquestes noves mirades:

Per garantir la igualtat d’oportunitats a l’hora d’exercir els drets culturals de les persones. Qüestions com l’edat, el gènere, el lloc de naixement, l’ètnia, el codi postal o bé la diversitat funcional poden generar desigualtats.

Per donar resposta a un entorn canviant i complex per fer front a múltiples problemes, com ara les diferents necessitats territorials i la diversitat social i cultural. Per superar les posicions competitives i buscar instruments d’intel·ligència col·lectiva entre institucions públiques i privades i fomentar la creació d’espais de cooperació que ultrapassin els termes municipals.

Per contribuir a que els agents i les institucions culturals identifiquin les responsabilitats a problemes com el canvi climàtic i l’aportació a les respostes des de diferents àmbits (gestió, programació, polítiques culturals o l’activisme).

Per disminuir els efectes i les conseqüències d’una educació sexista; per reclamar espais per a les dones i persones LGTBI dins el teixit cultural; i promoure programacions paritàries.

Per promoure l’accés a la cultura digital i a la creació de continguts culturals en aquest àmbit

Aquestes noves mirades també s’alineen amb objectius de l’ecosistema cultural àmpliament compartits com la presència de la cultura a l’Agenda 2030 o l’articulació de les polítiques a partir dels drets culturals, que en els últims anys han conduït a un treball per aprovar noves lleis a partir d’aquest concepte.

Alguns documents de planificació estratègica de referència

Com a instrument de planificació estratègica, la Generalitat de Catalunya va publicar, l’any 2010, el Pla d'Equipaments Culturals de Catalunya (PECCat), que integra els instruments d'ordenació i planificació cultural vigents en el moment de la seva publicació i estableix les directrius per als sectors que en aquell moment —l’any 2010— no comptaven amb cap marc de regulació. El PECCat, que va ser elaborat en consens amb el món local i acordat amb ajuntaments i diputacions de Catalunya, té com a objectiu dotar els municipis de Catalunya dels equipaments que permetin garantir l'accés de la ciutadania a la cultura, tenint en consideració les demandes socials i les diverses formes d'accedir als continguts i les experiències culturals, i reforçar alhora el valor social dels equipaments culturals públics.

Un altre document de referència pel que fa a planificació estratègica i en concret pel que fa a l'alineament de l’ecosistema cultural amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030 és La cultura en los objetivos de desarrollo sostenible. Guia pràctica para la acción local editat per Ciutats i Governs Locals Units (CGLU).

L’estructura del document es basa en els 17 ODS que constitueixen l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, i es presenta informació per a cadascun dels objectius, ajudant a entendre perquè la cultura és important i com pot es pot realitzar una connexió eficaç entre aquesta i l’àmbit local.

Podeu consultar aquests i altres documents essencials en matèria de planificació estratègica en cultura al Centre d'Informació i Documentació (CIDOC) del Centre d'Estudis i Recursos Culturals