Salta al contingut principal

La planificació estratègica en cultura. Disseny, desenvolupament i avaluació

4. Desenvolupament de l'àmbit estratègic

4.1. Definició de l'àmbit estratègic

Un cop elaborada la diagnosi, procedirem a identificar els principals eixos o àmbits estratègics, que han de guiar les polítiques culturals i han de permetre definir les línies estratègiques a partir d’ells. Aquests eixos són el marc de les línies i objectius estratègics i ajuden a dibuixar el futur desitjat.

Alguns exemples de plans estratègics amb eixos estratègics concrets son:

Pla de reactivació cultural de Granollers

En aquest cas el focus estratègic està centrat en una política basada en els drets culturals fomentant una cultura “co” que permeti transitar cap a una ciutadania creativa

Pla d’Acció Cultural de Gavà

En aquest cas el focus estratègic està centrat en la transició cap a l’Agenda 2030

Podeu consultar aquests i la resta de Plans d'Acció Cultural coordinats des del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) en aquest enllaç

Propostes de línies i objectius estratègics

Les estratègies són els camins que ens condueixen a transformar la realitat, des d’allò que som a allò que volem ser, en un horitzó temporal definit. S’expressen al Pla a través de les línies i objectius estratègics.

Hem de vetllar perquè les diferents estratègies siguin compatibles i no es trobin condicionades les unes per les altres. Per exemple, no totes les estratègies possibles serien respectuoses amb el medi ambient o sostenibles econòmicament, i a l’hora de definir-les cal estar atents a aquesta correspondència i coherència.

La concreció d'accions i projectes a implementar derivades d’un Pla estratègic poden variar al llarg de la vigència del mateix, doncs és en el pla operatiu on un bon pla estratègic té marge de maniobra. El que no hauria de variar són els objectius i les línies estratègiques, que incidirien en els fonaments de la planificació.

Propostes d’accions inspiradores

Abans d’entrar a la fase operativa, és convenient identificar accions i projectes que serveixin d’inspiració. Aquestes accions i projectes seran el model a partir del qual, en la fase posterior d’implementació, es podran definir els Plans d’acció anuals.

Les accions i projectes proposades poden anar emmarcades en programes, i és convenient que estiguin ordenades seqüencialment i cronològicament, almenys en un període de dos o tres anys, encara que no tinguin una data concreta d’execució.

També és important definir amb quins serveis interns es treballarà. Finalment també és recomanable identificar algunes accions treballades en altres territoris que poden servir d’exemple.

Les diferents línies estratègiques es concretaran a partir de diferents accions o projectes, que orientaran el desplegament del Pla estratègic, amb aquestes diferents tipologies:

  • Els que s’estan projectant, o bé estan en una fase d’implementació inicial
  • Els que ja estan implementats però als que se’ls vols donar una nova mirada
  • Els nous projectes/accions que puguin sorgir en aquest període de vigència

Anem a veure-ho amb un exemple. En un municipi s’ha definit com a repte activar la política cultural i creativa. Per a fer-ho, es proposen diferents accions concretes i s’identifiquen diferents projectes d’altres municipis que serveixin com a fonts d’inspiració.

Missió que volem: Volem activar la política cultural i creativa d’un municipi

Accions concretes per aconseguir-ho:

  • Fomentar les arts, la cultura i la creativitat en l’àmbit educatiu

Font d’inspiració: Projecte En Residència, Red Planea

  • Ampliar i diversificar els públics

Font d’inspiració: Projecte Música en Vena, Barcelona Districte Cultural

  • Implicar i comptar amb els joves com a agents de transformació

Font d’inspiració: Stalkers

  • Crear laboratoris d’innovació ciutadana

Font d’inspiració:Col·laboratori CitiLab Cornellà

Aquest exemple ha estat extret del Pla per a la reactivació de la política cultural i creativa de Granollers post covid-19. Una mirada a l’horitzó 2030, realitzat per Conexiones Improbables i el CERC a petició de l’Ajuntament de Granollers (2022)

4.2. Presentació i aprovació del document del Pla estratègic

Arriba el moment de posar ordre i redactar tot el treball que hem realitzat en el procés de planificació estratègica en les diferents fases. Hem de tenir en compte algunes idees clau:

  • Ha de ser un document endreçat i que transmeti claredat d’idees
  • La senzillesa com a factor clau. És important expressar de manera senzilla realitats complexes
  • Ha de ser un document visualment atractiu, fent servir eines gràfiques que aportin elements visuals al text

Un cop tinguem elaborat i tancat el document del Pla Estratègic, caldrà fer una presentació pública del document final a la ciutadania i a tots als participants en el procés, i aprovar-lo al Ple de l’ajuntament. Aquest darrer punt és cabdal perquè reforça el consens i la corresponsabilitat de tots els agents implicats, i dota de més legitimitat al procés.