Per fer una anàlisi de problemes que ens faciliti la presa de decisions adequades a cada situació és imprescindible fer servir eines que permetin tenir en compte totes les variables en relació amb el problema.
Les eines més habituals per dur a terme una anàlisi de problemes eficaç són:
Vegem en què consisteix cadascuna i la utilitat que tenen en casos concrets per ajudar-nos a prendre decisions pràctiques i eficaces.
El diagrama de flux és la representació gràfica del funcionament i de l'estructura d'un procés on es mostren totes les seves fases i com es troben relacionades i connectades.
El diagrama de flux és una representació gràfica que pots fer servir per mostrar la seqüència de passos que s'hauran de realitzar per obtenir un cert resultat.
És un excel·lent punt de partida per a l'elaboració de procediments. T'aporta conèixer clarament un procés a fi d'evitar possibles desviacions, així com les persones i els recursos necessaris. Altres aportacions que t'ofereix aquesta eina són:
Com s'aplica?
A continuació trobaràs alguns consells per aplicar aquesta eina:
Sabies que…
El diagrama de flux és aplicable a qualsevol tipus d'activitat, tant en empreses industrials com de serveis, i en tots els seus departaments, àrees o seccions. Microsoft Office Visio permet integrar diagrames amb dades per proporcionar una imatge completa d'un procés o sistema.
Sabies que…
Aquesta tècnica va ser desenvolupada pel doctor Kaoru Ishikawa el 1953, quan es trobava treballant amb un grup d'enginyers de la firma Kawasaki Steel Works. El resum del treball el va presentar en un primer diagrama, que va anomenar diagrama de causa i efecte. La seva aplicació es va incrementar i va arribar a ser molt popular. A causa de la seva forma, se'l coneix com a diagrama d'espina de peix, o també, diagrama d'Ishikawa.
Una vegada que hagis identificat el problema, has de buscar les causes que produeixen la situació anormal.
El diagrama de causa i efecte és un instrument eficaç per a l'anàlisi de les diferents causes que ocasionen el problema. És la representació de diversos elements (causa) d'un sistema que poden contribuir a un problema (efecte).
Les característiques i avantatges del diagrama són:
El diagrama és un gràfic amb la informació següent:
El diagrama de Pareto, també conegut com a corba 80-20 o distribució A-B-C, és una de les tècniques usades per establir prioritats. Permet detectar errors greus i ajuda a identificar els aspectes prioritaris que s'han de millorar i també permet aconseguir un nivell més gran de millora amb un esforç mínim, atès que concentra la seva atenció en els pocs elements (la tècnica parla del 20%) que ocasionen un 80% dels incidents.
Bona part de l'èxit en la solució d'un problema està en la correcta elaboració del diagrama de causa i efecte. Quan un equip treballa en el diagnòstic d'un problema i es troba en la fase de recerca de les causes, segurament ja compta amb un diagrama de Pareto. Aquest diagrama ha estat construït per l'equip per identificar les diferents característiques prioritàries que es consideraran en l'estudi de causa-efecte. És el punt de partida en la construcció del diagrama, és una eina per trobar les veritables causes d'un problema. Si s'està utilitzant aquesta tècnica, s'obtindrà, generalment, una bona definició del problema.
Per crear un diagrama de causa efecte:
1. Defineix el problema. Concreta el teu informe sobre el problema en unes quantes paraules clau que descriguin el resultat o l'efecte del problema. Escriu aquest efecte en un requadre en un full gran de paper. Per exemple: Suposa que la màquina de cafè produeix sempre cafè de sabor desagradable. El teu primer pas en el diagrama de causa i efecte se semblarà a això:
2. Afegeix les principals categories de causes del problema. Les categories més generalitzades són les tres M i una P: màquines, mètodes, materials i persones. Aquestes categories poden ajustar-se a les teves necessitats específiques de solució del problema.
3. Posa en marxa un brainstorming sobre les causes possibles. Genera tantes idees com puguis per a cada categoria. De vegades una causa pot donar origen a una altra causa. Per exemple, el filtre està trencat.
4. Identifica les causes probables. Considera totes les causes possibles i redueix-les a les causes més probables. Fes servir un procés de reducció.
Al finalitzar el procés assegura't que les causes més probables són veritables, això significa que potser calgui reunir més informació.
El diagrama de causa i efecte és vàlid per usar tant en grup com individualment, encara que sempre és més aconsellable fer-lo servir en grup, ja que la participació de més persones propiciarà que sorgeixin més causes, cosa que facilitarà la recerca de solucions.
La matriu de criteris permet escollir o jerarquitzar opcions complexes explicitant els criteris de votació.
La matriu de criteris és una tècnica que permet comparar diferents solucions amb un conjunt de regles. És una matriu de doble entrada per mitjà de la qual s'obté la solució més idònia al problema que es vol resoldre. Es fa servir per reduir la subjectivitat.
Els criteris poden ser de l'estil de: rapidesa, fiabilitat, senzillesa, cost, efectivitat, etc.
Per crear una matriu de criteris:
L'anàlisi DAFO és un acrònim de:
L'anàlisi DAFO és una bona eina per formular l'estratègia d'unitat de negoci. Un cop has establert l'objectiu mitjançant el qual pretens corregir el problema o la desviació detectada, has de realitzar un estudi sobre la seva viabilitat i possibilitat d'assoliment. L'anàlisi DAFO et permetrà fer-ho.
Aquest mètode consisteix en una pluja d'idees partint d'un esquema que es basa en:
Punts forts | Punts febles | |
---|---|---|
Análisi interna | Fortaleses Són els punts forts o característiques pròpies de l'organització que afavoreixen l'assoliment dels objectius. |
Debilitats Són aquelles característiques, de qualsevol ordre (estructurals, organitzatives…), que poden frenar, dificultar…, a nivell intern, l'assoliment de les fites o objectius. |
Análisi externa | Oportunitats Són aquelles situacions que es donen en l'entorn de l'organització i que poden facilitar l'assoliment dels objectius. |
Amenaces Són aquelles situacions de qualsevol ordre (socials, econòmiques, legislatives…), en l'entorn de l'organització, que poden afectar negativament l'assoliment dels resultats enunciats en els objectius. |
Utilitats de l'anàlisi DAFO: