Generalment, el concepte de qualitat és la preocupació que una empresa té per satisfer els seus clients, tenint en compte que la supervivència de l’empresa dependrà que aquests li comprin els seus productes o serveis.
Quan parlem de l’Administració local, el concepte de client se substitueix per ciutadania. Aleshores la relació es basa en l’ús que l’Administració fa dels recursos provinents de la recaptació d’impostos per crear uns serveis adreçats a les necessitats dels ciutadans.
Concretant, podem entendre la qualitat de servei aplicada a l’Administració local de les maneres següents:
-
Satisfer les necessitats i, si cal, superar les expectatives de la ciutadania.
-
Donar respostes a les necessitats del conjunt de la població basant-se en l’aplicació de la llei i de les ordenances municipals, tenint en compte els drets i les obligacions dels ciutadans.
-
Prestar serveis amb les característiques acordades per un àmbit professional determinat (per exemple, salut, educació, etc.), i que poden estar regulades per llei.
Per complementar les definicions anteriors, Muñoz Machado (1999, pàgina 76) fa la distinció entre qualitat:
-
Necessària o percebuda. La que la ciutadania voldria rebre, que sovint anomenarem expectatives.
-
Programada. La que l’organització ha volgut oferir.
-
Realitzada. La que és capaç de produir la persona que presta el servei o fa la feina.
La qualitat va associada als conceptes de:
-
Millora contínua. Fer les coses com fins ara, però millorant alguns aspectes.
-
Innovació. Fer les coses d’una manera nova, deixant de banda la manera anterior.
-
Responsabilitat. Les persones i/o unitats es fan responsables de detectar els punts forts i febles i de determinar plans de millora o d’innovació dins la seva autoritat, segons la capacitat tècnica i els recursos disponibles. Qualsevol treballador públic té el compromís de comunicar un problema en el funcionament d’un servei al seu responsable.
-
Comunicació oberta amb la ciutadania. L’Administració local obtindrà informació sobre la qualitat dels seus serveis si els ciutadans perceben que l’Administració municipal està interessada a rebre la seva opinió al voltant de la qualitat dels serveis rebuts. Per fer-ho possible, s’han d’habilitar sistemes per rebre opinions, ja siguin sistemes passius (bústia de suggeriments) o sistemes actius (enquestes d’opinió, focus group).
Per fer possible la qualitat externa adreçada a la satisfacció de la ciutadania, cal treballar la qualitat interna en els circuits de treball interns.
La qualitat interna és un cúmul d’estratègies basades en els conceptes de la millora contínua i de la innovació que necessiten una voluntat política que la vulgui iniciar i una cultura directiva participativa i de col·laboració que la implementi en el dia a dia. L’objectiu de la qualitat interna és analitzar i optimitzar tots els processos interns que es produeixin: des de la detecció de la necessitat en la ciutadania fins a la resposta de l’Administració.
Aleshores apareix el concepte de client intern, que és aquell lloc de treball que “compra” un servei o producte internament a un altre lloc de treball o proveïdor; es crea una cadena de servei en la qual tothom és client i proveïdor que ha de garantir que, finalment, la ciutadania rebi un servei de qualitat.
A partir del que hem comentat al voltant de la qualitat interna, cal remarcar la necessitat de la intervenció de persones que pertanyen a diferents unitats i que ocupen diversos llocs en l’organigrama per facilitar la transversalitat, que “és la clau” per fer realitat la qualitat externa. Si, a això, hi sumem la motivació de les persones, obtindrem l’energia que “és la capacitat transformadora”.
“La transversalitat és la clau, i la capacitat transformadora de l’organització és l’energia. Avui les empreses necessiten una posició que permeti una visió de l’organització i capacitat transversal” (Rodríguez, 2015).