Crea el teu programa de mentoria

1. La mentoria

“La mentoria és una aliança,

que crea un espai per al diàleg,

que genera reflexió, acció i aprenentatge.“

Ann Rolfe, Mentoring Works

La mentoria ha estat una eina de desenvolupament important durant segles. Tot i que el concepte no és nou, les organitzacions modernes estan reimaginant la mentoria com una forma de donar suport al creixement professional continuat de les seves persones. Quan s'implementa de manera eficaç, els programes de mentoria poden ser una font poderosa per desenvolupar els talents, compartir coneixements i empoderar les persones i els equips. Amb el ritme de canvi dels entorns professionals actuals, les relacions de desenvolupament com la mentoria, basades en la conversa, són eines cada cop més vitals per al progrés i l'èxit organitzatiu. En aquest apartat introduirem el concepte de la mentoria com a eina organitzacional.

1.1 Els orígens

L’origen del terme “mentoria” el trobem a la mitologia grega. Mentor és un personatge de l'Odissea, el poema èpic escrit per Homer. A la història, Mentor és un amic de confiança i conseller de l'heroi Odisseu, rei d’Ítaca. Quan Odisseu marxa a lluitar a la guerra de Troia, confia a Mentor la cura de la seva llar i l'educació del seu fill, Telèmac, que aleshores tenia uns deu anys. Mentor acompanyaria Telèmac en el camí de preparar-se com a proper rei d’Ítaca, per si de cas Odisseu morís a la batalla. El personatge de Mentor s'ha convertit en sinònim d'un assessor savi i de confiança i la paraula “mentor” s'ha utilitzat com a terme per a un professor o conseller que ofereix orientació i suport als altres. Al llarg de la història, la mentoria ha estat una eina transformadora per a l’aprenentatge i el creixement de les persones. Moltes grans figures de totes les èpoques han reconegut el paper clau de mentors a les seves vides.

1.2 La mentoria avui

La mentoria es pot aplicar en qualsevol etapa professional i a qualsevol edat.

Avui dia trobem moltes definicions de mentoria i ens agrada una de ben senzilla:

“una relació entre dos professionals, vehiculada mitjançant la conversa, en la que un (el mentor) ajuda l’altre (l’aprenent) a assolir objectius, prendre decisions i solucionar problemes.”

A la pràctica, la mentoria és una eina de desenvolupament transformadora per a les dues persones. Es relaciona més amb l’aprenentatge que amb l’ensenyament, perquè tant el mentor com l’aprenent creixen i aprenen a partir de la relació.

En la concepció actual, el mentor no és necessàriament una persona de més edat o càrrec: tothom pot ser mentor o aprenent en un moment donat. Tampoc s’associa només a persones que inicien la seva carrera: la mentoria es pot aplicar en qualsevol etapa professional i a qualsevol edat.

A diferència dels temps passats, el mentor actual no és tant qui dona les respostes com qui ajuda l’aprenent a trobar-les per ell mateix. També és ara habitual que un aprenent pugui tenir, alhora, més d’un mentor per a objectius de desenvolupament diferents. En conclusió, la mentoria ja no és únicament una relació 1 a 1, tot i que aquest segueix sent el model més habitual.

1.3 Tipus de mentoria

La relació de mentoria pot adoptar diferents formes.

Els programes de mentoria formals estan estructurats i sovint gestionats pels departaments de recursos humans, amb objectius, expectatives i avaluacions específiques. La mentoria informal, en canvi, es basa en les relacions personals i es pot produir de manera espontània entre les persones, dins i fora l’organització.

La mentoria individual, 1 a 1, ofereix una experiència personalitzada per a l’aprenent, mentre que la mentoria en grup (un mentor amb més d’un aprenent alhora) o en cercles (mentoria entre iguals) pot oferir una gamma més àmplia de perspectives i coneixements.

En la mentoria inversa, el mentor és una persona més jove que l’aprenent, al que dona suport en habilitats específiques en les que pot tenir una major expertesa, com ara les relacionades amb l’ús d’eines digitals.

1.4 La mentoria a les organitzacions

Les organitzacions incorporen cada cop més els programes de mentoria interna per completar les seves activitats formatives i de desenvolupament, augmentar les capacitats de l’equip i millorar la seva competitivitat. Els programes de mentoria impacten en positiu la gestió del talent intern:

  • Oferint als participants oportunitats per desenvolupar les seves habilitats, coneixements i experiència, i ajudant-los a créixer i avançar en la seva carrera professional.
  • Personalitzant al màxim les necessitats formatives i interessos de les persones individuals.
  • Augmentant la retenció, implicació i compromís de les persones, en un entorn de treball que dona suport i encoratja el creixement.
  • Transferint el coneixement i experiència dels empleats i creant un equip de professionals més expert i qualificat.
  • Visibilitzant i aprofitant el talent invisible que es troba a l’organització.
  • Accelerant els processos formatius.
  • Oferint als participants oportunitats per construir xarxes i relacions amb altres professionals de l’organització, que poden ser valuoses per al seu desenvolupament de carrera alhora que creen sentit de comunitat.

Queda’t amb aquesta idea!

La conversa és l’eina d’aprenentatge més antiga i més important que tenim les persones. La mentoria, vehiculada a través del diàleg, és transformadora per al creixement personal i professional, i el concepte és prou flexible per poder-lo adaptar per millorar la gestió del talent a qualsevol organització.

Exercici de reflexió

Què esperes aconseguir amb el teu programa de mentoria? És per millorar la retenció de talent, per millorar les habilitats dels empleats, per promoure l'èxit de l'organització de manera general? És important que, abans de res, tinguis molt clara la resposta a aquestes preguntes. Això t'ajudarà a definir els objectius del programa i a dissenyar-ne l'avaluació, evitant posar en marxa una iniciativa de mentoria quan potser la solució més adequada podria ser un altre tipus d’acció formativa. Així, doncs, què vols aconseguir?

salt de pàgina PDF

Pujar