Crea el teu programa de mentoria

5. La implementació

Un programa de mentoria molt ben dissenyat pot acabar fracassant si, a l'hora d'implementar-lo, no hem tingut en compte determinats aspectes clau o no l'hem sabut comunicar de forma correcta i convincent. Igualment serà important començar amb un prototipat del programa amb un grup pilot, per comprovar l'eficàcia del procés abans del llançament a escala. Per últim, però no menys important, no oblidis reconèixer i recompensar els esforços dels mentors i els aprenents, per mantenir el seu compromís i demostrar el valor de la seva participació. En l'últim apartat del curs abordem aquests punts.

5.1 Aspectes clau a considerar

Com tot allò que s’ho val, implementar a l’organització un nou programa de mentoria representa un repte. Abordar amb anticipació els següents aspectes clau ajudarà a garantir-ne l'èxit:

El programa està destinat al fracàs si no està alineat amb els objectius generals de l'organització o no està vinculat a la seva missió i valors.

Cal el lideratge i la implicació de la direcció per donar suport a la iniciativa i fer-la possible, assignant el temps, pressupost i recursos necessaris.

El programa ha de tenir una estructura clarament definida, que inclogui objectius i expectatives, criteris de selecció i avaluacions periòdiques per avaluar-ne l'eficàcia.

El procés ha de ser just per garantir que tots els empleats tinguin les mateixes oportunitats de participar. Alhora, cal establir transparència en la comunicació al llarg del desenvolupament del programa.

Cal garantir que tant els mentors com els aprenents i altres persones implicades comprenen el funcionament de la relació de mentoria i el que pretén assolir el programa.

Cal avaluar i ajustar regularment el programa per garantir el seu èxit en el mig i llarg termini.

5.2 Comunicar per convèncer

Per convèncer les parts interessades i aconseguir el seu suport i implicació, és important preparar un discurs clar i materials per a la comunicació. Entre ells, per exemple:

Afegeix testimonials i històries d’experiències reals a la teva comunicació per enfortir-la.

  • Una breu presentació executiva per a la direcció que doni arguments sobre els beneficis dels programes de mentoria organitzacional, amb dades que ho recolzin, i expliqui el funcionament del programa i els recursos previstos.
  • Informació sobre els beneficis del programa per als empleats, incloses les oportunitats de desenvolupament professional, l'augment de coneixements i habilitats i el creixement personal, així com l’actuació de l’organització i envers les persones amb els resultats obtinguts.
  • Un document de preguntes freqüents que s’alimenti dels dubtes dels mentors, aprenents i empleats en general, i que els donin resposta.
  • Vídeos de testimonials que puguin explicar en primera persona la seva experiència positiva en una relació de mentoria i/o per què es postulen com aprenents o mentors.

Les històries d'èxit d'altres organitzacions que han implementat programes similars també es poden compartir per ajudar a generar suport. A més, la participació dels empleats en el disseny i la implementació pot ajudar a generar la acceptació i garantir que el programa satisfà les necessitats tant de l'organització com de les seves persones.

5.3 Començar en petit

Iniciar un nou programa com a prototip sovint és el millor enfocament perquè permet a l’organització provar i aprendre en un entorn de baix risc. En llançar una versió a petita escala del programa, podem recopilar dades i comentaris sobre què funciona i què no, i fer canvis abans d'ampliar-ne l’abast. Aquest enfocament també permet a l’organització evitar invertir una quantitat important de recursos en un programa que pot no tenir èxit o que calgui modificar per ser efectiu.

Començar en petit facilita provar i validar els supòsits sobre el programa abans de comprometre's amb una implementació a gran escala. Per exemple, es podria llançar un programa de mentoria amb un grup reduït de voluntaris per determinar si el programa és ben rebut pels participants i si és capaç d'assolir els seus objectius.

Prototipar les iniciatives permet a l’organització construir una cultura d'innovació, experimentació i millora continuada en la que els projectes es posen a prova i es perfeccionen al llarg del temps.

5.4 Reconeixement

La relació de mentoria sol ser gratificant tant per als mentors com per als aprenents per sí mateixa, però els requereix una disposició positiva per dedicar temps i esforç a una nova tasca. Reconèixer i valorar als mentors i aprenents des de l’organització és important per a que els participants se sentin part del programa i aquest flueixi captant més persones interessades. Algunes maneres de mostrar reconeixement són:

El reconeixement als participants és clau per a la continuïtat del projecte.

  • Agraint de forma pública, en reunions, a través d'un comunicats interns o amb visibilitat a les xarxes socials.
  • Oferint oportunitats de desenvolupament per a les seves habilitats i capacitats, com ara cursos de formació, tallers, o sessions de coaching.
  • Oferint flexibilitat per al temps invertit en el seu horari laboral o reconeixent formalment el temps que han dedicat a la mentoria.
  • Donant retroalimentació de forma regular, per ajudar-los a millorar en la seva relació de mentoria, així com per mostrar el seu agraïment per la seva dedicació.
  • Amb premis i incentius, com ara bonificacions, vacances o la possibilitat de liderar un projecte especial.

Queda’t amb aquesta idea!

Prototipar les iniciatives permet a l’organització fer proves, aprendre en un entorn de baix risc i avançar cap a una cultura d'innovació, experimentació i millora continuada en la que els projectes es perfeccionen al llarg del temps.

Exercici de reflexió

Et proposem crear el discurs per presentar el teu programa. Ara no el tens encara dissenyat, és clar, però sí que saps quins són els punts que hauràs d’incloure. Imagina’ls i comença a crear els continguts de la teva comunicació. Marca’t el repte d’explicar-lo en 5 minuts. I no oblidis donar-li un títol atractiu que et podrà servir com a lema.

salt de pàgina PDF

Pujar