Crea el teu programa de mentoria

3. El procés

Un procés de mentoria segueix quatre etapes. En primer lloc, cal establir els objectius a assolir en la relació de mentoria, que poden ser molt diversos. Després, caldrà crear les parelles de mentor i aprenent, en funció dels criteris que s'estableixin. En tercer lloc, es produeixen les converses i interaccions de la mentoria, en les que el mentor i l'aprenent treballen conjuntament per assolir els objectius identificats. Finalment, cal avaluar els resultats de la mentoria i aplicar millores en el procés o programa, si s'escau. En aquest apartat aprofundirem en cadascun dels passos.

3.1 Els objectius

El primer pas en una relació de mentoria és definir amb la màxima claredat l’objectiu o objectius que vol assolir l’aprenent. Alguns tipus d’objectius habituals es relacionen amb:

  • Desenvolupar habilitats o adquirir-ne de noves. Per exemple, habilitats en lideratge, comunicació, treball en equip, resolució de problemes, gestió de projectes o d’equips, etc.
  • Millorar el rendiment a la feina, amb estratègies, metodologies i eines per a l’eficiència.
  • Avançar professionalment cap a una nova posició o càrrec.
  • Desenvolupar un pla de carrera, amb objectius a llarg termini.
  • Enfortir l’autoconfiança i l'autoestima, a través del suport i la retroalimentació constructiva.
  • Ampliar la xarxa de connexions professionals, amb el suport del mentor.

A l’hora de determinar els objectius de la mentoria, tant si és informal com si està integrada en un programa a l’organització, és molt important comprendre que hi ha objectius que poden ser assolibles en setmanes, en mesos o en anys. Clarificar i definir correctament les expectatives de la relació i la seva durada és clau en l’obtenció de resultats.

3.2 L’emparellament

Una vegada clarificat l’objectiu, es realitza el procés d’emparellament entre el mentor i l’aprenent, si es tracta d’una relació 1 a 1, o es defineixen els grups i cohorts dels cercles, quan es tracti d’una mentoria grupal.

Això es pot fer de diferents maneres, en funció de com ha estat dissenyat el programa, del nombre de participants i de si es disposa d’alguna plataforma digital que faciliti o automatitzi el procés.

Independentment del mètode utilitzat, l'objectiu és garantir una bona concordança entre el mentor i l’aprenent, d'acord amb els criteris establerts en el programa, de manera que ambdues parts puguin assolir els seus objectius i treure el màxim profit de la relació.

Els següents són mètodes d’emparellament habituals:

Tant el mentor com l’aprenent han omplert les sol·licituds prèvies, destacant els seus interessos, objectius i disponibilitat. El coordinador del programa els emparella en funció de la compatibilitat.

El coordinador fa els emparellaments a partir del seu coneixement dels mentors i aprenents, tenint en compte factors com els seus interessos, experiència, objectius i personalitat.

Mentor i aprenent tenen l'oportunitat de cercar i seleccionar la seva parella, en funció dels perfils i la informació disponibles, normalment a través d’una plataforma digital especialitzada o d’un espai col·laboratiu compartit.

En aquest tipus de mentoria, un grup d’aprenents és assignat a un mentor per a sessions i activitats grupals.

En aquest tipus de mentoria, s'estableixen grups de mentoria entre iguals (tots són mentors i aprenents) que poden ser facilitats per un coordinador o pels mateixos participants.

3.3 La sessió

3.3.1 La presentació

A l’inici de la relació, els participants es presenten. Fins i tot quan ja es coneixien prèviament, aquest és el moment per formalitzar la relació i com es durà a terme. Potser caldrà fer adaptacions al pla inicial en funció de la disponibilitat. També és el moment de repassar el que mentor i aprenent volen obtenir i quines són les seves expectatives.

3.3.2 La conversa

La conversa de mentoria típica es basa en un model cíclic inspirat en l’aprenentatge experimental (aprendre fent). L’aprenent pren la iniciativa en la conversa, i el mentor aporta valor en cadascuna de les fases:

Tenir una metodologia per abordar les sessions de mentoria ajuda a aprofitar millor el temps de la conversa, però, compte!, que no es converteixi en una cotilla.

  • El primer pas és avaluar la situació actual. En aquest punt, el mentor pot aportar experiència i coneixements i perspectiva a la conversa, ajudant l’aprenent a entendre millor la seva situació actual i a identificar possibilitats i camins.
  • En la definició del següent objectiu, el mentor pot aportar claredat, identificar obstacles o reptes per assolir-lo, i proporcionar orientació sobre com superar les dificultats.
  • Al definir el pla d’acció, el mentor pot oferir orientació i assessorament sobre les estratègies per assolir els objectius, i ajudar l’aprenent a identificar els recursos que podrà necessitar.
  • En la implementació del pla, el mentor pot oferir a l’aprenent suport i ajuda per mantenir la seva motivació, i proporcionar comentaris i consells sobre com fer ajustos al pla d'acció, si cal.
  • Per tancar el cercle, el mentor pot acompanyar l’aprenent en la reflexió sobre les seves experiències i aprenentatges, orientar-lo sobre com aprofitar les seves capacitats i ajudar-lo a identificar oportunitats de creixement i desenvolupament.

3.3.3 Els acords

És una bona pràctica recollir, després de cada sessió, les idees clau, conclusions i acords presos. Aquest recull servirà de guia per al progrés de la relació i, si aquesta està inclosa en un programa organitzacional i ho permeten les condicions de confidencialitat, pot ser també una eina per al seguiment.

3.4 L’avaluació

L'èxit d'una relació de mentoria pot ser difícil de quantificar, ja que es pot veure afectat per un gran nombre de factors, tant del propi disseny de la mentoria, com externs o pel xoc de personalitats. Tanmateix, utilitzant una combinació dels mètodes que indiquem a continuació, es pot obtenir una millor comprensió del seu impacte i identificar àrees de millora.

L’avaluació d’un programa de mentoria pot requerir una combinació d’estratègies.

Algunes formes d’avaluació són:

  • Recollir la opinió i els comentaris tant de mentors com d’aprenents mitjançant enquestes, grups focals o entrevistes individuals.
  • Avaluar l’assoliment dels objectius fixats a l'inici de la relació de mentoria.
  • Mesurar els resultats de rendiment de l'aprenent, com ara l’eficiència, l'augment de la satisfacció laboral o l'avenç professional.
  • Avaluar el desenvolupament i el creixement de les habilitats de l'aprenent respecte competències específiques.
  • Mesurar el nivell de satisfacció amb la relació de mentoria mitjançant enquestes o entrevistes individuals.
  • Animar tant el mentor com l’aprenent a reflexionar sobre la relació de mentoria i identificar el que han après.

És recomanable que l’avaluació de la mentoria sigui un procés continu i no només una avaluació final. Així, és possible fer ajustaments i millores al llarg del camí per assegurar-ne l'efectivitat.

Queda’t amb aquesta idea!

Hi ha dos elements clau que portaran el teu programa a l’èxit: l’emparellament adient entre mentors i aprenents, i l’avaluació continuada. Dedica el temps necessari a pensar bé els criteris per a la selecció de les persones i fes un seguiment molt de prop en les primeres converses per corregir tot allò que calgui.

Exercici de reflexió

No hi ha res millor que experimentar les coses per un mateix. Et proposem que t’imaginis en el paper d’aprenent. Quin seria el teu objectiu? Qui t’agradaria que fos el teu mentor? Què li demanaries? Com t’imagines les vostres converses? T’atreveixes a fer una prova amb una persona real? Igualment, pots fer l’exercici en el que facis de mentor. Cerca persones de confiança amb qui puguis experimentar, de primera mà, aquests rols.

salt de pàgina PDF

Pujar