La regidoria de seguretat ciutadana

7. La policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra

i Catalunya disposa d’un cos de policia propi, la policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra (PGME). Aquesta policia va ser creada per la Llei 19/1983, de 14 de juliol, i el nucli inicial de la qual el conformaven aproximadament uns 100 mossos,que ja prestaven servei de custòdia i vigilància al Palau de la Generalitat des de 1953. A aquests contingent de mossos es va incorporar la primera promoció de policies de la Generalitat el dia 10 de gener de 1984 .

La Llei 10/1994, d’11 de juliol, regula la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra de Catalunya (PGME) La PGME és una policia integral i, per tant, treballa en tot el territori de Catalunya,és a dir, en cada municipi del país.

El mapa policial organitza el territori de Catalunya en àrees bàsiques policials (ABP) i en regions policials (RP), i té en compte les realitats metropolitanes en la seva organització territorial.

Estructura territorial

Des del punt de vista del territori els serveis de la PGME s’estructuren en:

L'àrea bàsica policial és la unitat mínima, geogràfica i poblacional, dotada d'uns serveis bàsics per a l'atenció primària de les demandes de prevenció, seguretat ciutadana, control del trànsit i investigació de primer nivell. El servei bàsic es compon, d'una banda, d'una comissaria principal de la PG-ME i de les altres comissaries desconcentrades que requereixin les necessitats i l'extensió de l'àrea, i, de l'altra, dels cossos de policia local que hi hagi al territori, coordinats per les juntes locals corresponents.

L'agrupació de diverses ABP, d'acord amb criteris del Pla territorial general de Catalunya, forma una RP. Cada RP ha de tenir una comissaria regional, amb seu a la comissaria de l'ABP que determini el Govern, per raons d'eficàcia, d'eficiència, de desconcentració, econòmiques, socials, demogràfiques i històriques.

Hi ha uns sèrie de serveis que, per les seves característiques especials es gestionen de manera centralitzada. Tenen la seva seu al Complex Central (Sabadell) o bé a la Direcció General de Policia a Barcelona. (travessera de les Corts)

Funcions

La PGME, com a policia ordinària i integral, exerceix les funcions que l'ordenament jurídic atribueix a les forces i els cossos de seguretat, i, en concret:

  • Protegir les persones i els béns.
  • Mantenir l'ordre públic.
  • Vigilar i protegir persones, òrgans, edificis, establiments i dependències de la Generalitat, i garantir el funcionament normal de les instal·lacions i la seguretat dels usuaris dels serveis.
  • Vigilar els espais públics.
  • Protegir les manifestacions i mantenir l'ordre en grans concentracions humanes.
  • Prestar auxili en els casos d'accident, catàstrofe o calamitat pública, i participar en l'execució dels plans de protecció civil en la forma que sigui determinada per les lleis.
  • Prestar auxili en les actuacions en matèria de salvament, si hi és requerida.
  • Complir, dins les competències de la Generalitat, les funcions de protecció de la seguretat ciutadana atribuïdes a les forces i els cossos de seguretat per la Llei orgànica 1/1992.
  • Prevenir actes delictius.
  • Vetllar pel compliment de les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i de les disposicions i ordres singulars dictades pels altres òrgans de la Generalitat.
  • Inspeccionar les activitats sotmeses a l'ordenació o la disciplina de la Generalitat, i denunciar-ne tota activitat il·lícita.
  • Emprar la coacció amb vista a l'execució forçosa dels actes o les disposicions dels òrgans de la Generalitat.
  • Vetllar pel compliment de les lleis i les altres disposicions de l'Estat aplicables a Catalunya i garantir el funcionament dels serveis públics essencials.
  • Vetllar pel compliment de la normativa sobre el medi ambient, els recursos hidràulics i la riquesa cinegètica, piscícola, forestal i de qualsevol altra mena relacionada amb la conservació de la natura.
  • Vetllar pel compliment de la normativa sobre el patrimoni cultural català, pel que fa a la salvaguarda i la protecció d'aquest i per tal d'evitar-ne l'espoli o la destrucció.
  • Col·laborar amb les policies locals i amb les forces i els cossos de seguretat de l'Estat en la recollida, el tractament i la comunicació recíproca d'informació d'interès policial.
  • Vigilar, inspeccionar i controlar les empreses de seguretat privada, els seus serveis i actuacions i els mitjans i el personal al seu càrrec, en els termes establerts per la legislació vigent.

Les funcions de policia judicial que li corresponen d'acord amb l'article 13.5 de l'Estatut d'autonomia i que són establertes per l'article 126 de la Constitució, els articles 443 i 445 de la Llei orgànica del poder judicial i la resta de la legislació processal vigent, sens perjudici de les que corresponen a les policies locals. Aquestes funcions són acomplertes per mitjà dels serveis ordinaris del Cos o per mitjà de les seves unitats orgàniques de policia judicial, a iniciativa pròpia o a requeriment de les autoritats judicials o del ministeri fiscal.

Funcions d'intervenció en la resolució amistosa de conflictes privats, si hi és requerida.

Funcions de cooperació i col·laboració amb les entitats locals, d'acord amb la Llei 16/1991, del 10 de juliol, de les policies locals:

  • Donar suport tècnic i operatiu a les policies locals quan aquestes no puguin assumir plenament un servei, per raó del seu volum o de l'especialització.
  • Exercir, a més de les funcions assenyalades en aquest article, les pròpies de les policies locals en els municipis que no en disposin.
  • En els supòsits establerts per les lletres a) i b), la Generalitat i les corporacions locals han de subscriure els convenis de cooperació corresponents, en què s'han de definir, en tot cas, els objectius, els recursos, el finançament, l'organització i les obligacions i facultats respectives.

Les altres funcions que li siguin transferides o delegades pel procediment establert per l'article 150.2 de la Constitució.

Pujar