La regidoria de seguretat ciutadana

8. La coordinació entre policies

Les administracions públiques tenen l'obligació de coordinar-se entre elles i prestar-se auxili mutu. Aquesta afirmació està recollida en molts preceptes legals, per exemple a la LRBR , estableix que l’Administració local i les altres administracions públiques han d'ajustar les seves relacions recíproques als deures d’informació mútua, col·laboració, coordinació i respecte als àmbits competencials respectius .

La Llei de la PG-ME també recull aquesta obligació : les entitats locals i la Generalitat, dins l'àmbit de les seves competències en el camp de la seguretat pública, han de coordinar les seves actuacions i han de col·laborar en l'exercici de les seves funcions.

Atès que dins del mateix terme municipal poden treballar, diàriament, 2 cossos policials o més, el Parlament de Catalunya en la Llei 4/2003 , de 7 d’abril d’Ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, (LOSSPC) va establir un procediment de coordinació.

Aquest sistema pivota sobre la Junta Local de Seguretat (JLS) . En els municipis que tinguin policia local hi ha d'haver una JLS, com a òrgan col·legiat de col·laboració i coordinació general dels diversos cossos de policia i altres serveis de seguretat que operen en el seu territori i de participació ciutadana en el sistema de seguretat.

  • L'alcalde, que la presideix, amb veu i vot, i els vocals permanents següents, també amb veu i vot
  • El delegat territorial del Govern
  • El regidor delegat en matèria de seguretat ciutadana
  • El cap de la comissaria de la PGME del municipi o, si no, el cap de l'àrea bàsica policial o el comandament que es designi
  • El cap de la policia local o el comandament que es designi en els termes fixats per reglament
  • Si així ho acorda l'Administració de l'Estat, són també vocals de les juntes locals de seguretat, en l'àmbit de llurs competències, els caps de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia que tinguin responsabilitats funcionals en el municipi.
  • Quan ho requereixin els assumptes a tractar, han d'assistir també a la reunió de la junta local de seguretat, amb veu però sense vot, representants de la judicatura i de la fiscalia, si així ho acorda l'Administració de l'Estat.
  • Poden ser també convidats a participar en la JLS, amb veu però sense vot, les associacions i les entitats veïnals i ciutadanes del municipi, en el cas que puguin estar afectades pels assumptes a tractar. Així mateix, poden ser cridades a comparèixer davant la JLS les persones responsables dels serveis de seguretat privada que actuïn en el municipi. Si els assumptes a tractar ho requereixen, el president o els vocals poden assistir a les sessions de la JLS acompanyats dels tècnics que creguin convenients i, especialment, de les persones responsables dels serveis d'emergències, dels serveis socials, de trànsit i seguretat viària i de joc i espectacles,- amb veu però sense vot-.
  • L'alcalde pot delegar excepcionalment la presidència de les sessions de la JLS al regidor de seguretat ciutadana.

Els acords de la JLS s'han de prendre per unanimitat i tenen caràcter executiu.

Entre d’altres funcions correspon, a la JLS,elaborar i aprovar el Pla de seguretat local i els plans d'actuació específics que escaiguin en l'àmbit respectiu, i fer-ne el seguiment i l'avaluació mitjançant un informe anual. Els plans i els informes s'han de trametre al ple de l'ajuntament, perquè en tingui la informació, i al conseller del departament amb competències en matèria de seguretat pública. Les JLS han de crear una mesa de coordinació operativa (MCO) com a òrgan permanent i estable de coordinació i de cooperació dels diversos cossos i serveis de seguretat al municipi. La MCO ha d'estar integrada pels caps de la PGME i de la policia local, que són membres de la JLS i, si escau, pels altres comandaments de policia o de seguretat que determini la JLS.

Els caps de policia que són membres de la mesa poden ésser assistits pels funcionaris i els tècnics que calgui per raó de les actuacions que s'han de portar a terme.

  • Executar els acords de la JLS, en els termes establerts per la Junta mateixa.
  • Assegurar l'intercanvi d'informació entre els cossos i els serveis de seguretat que actuen en el municipi, per mitjà dels instruments i els procediments establerts per la normativa vigent i el conveni subscrit.
  • Assegurar la coordinació operativa de les actuacions dels diversos cossos i serveis de seguretat al municipi i la dels recursos en matèria de seguretat presents al municipi.
  • Elaborar propostes de plans de seguretat i de coordinació de serveis de seguretat, i presentar-los a la JLS perquè, si escau, els aprovi.
  • Elevar a la JLS les propostes que cregui convenients a l'efecte de millorar la col·laboració entre els diversos cossos i serveis de seguretat i la seva eficàcia i eficiència en el municipi.
  • La resta de funcions que li siguin encomanades per la JLS i la normativa vigent.
Pujar