Arbovirosis
Les malalties infeccioses transmeses per artròpodes (animals invertebrats com els insectes o els aràcnids).
Àrea bàsica de salut
Les àrees bàsiques de salut (ABS) són les unitats elementals de l’organització territorial sanitària de Catalunya. Les ABS o centres de salut es delimiten atenent a factors geogràfics, demogràfics, socials, epidemiològics i de vies de comunicació. És en aquest marc geogràfic en què treballen els professionals de l’equip d’atenció primària (EAP) que desenvolupen les tasques d’atenció familiar i comunitària.
Autoritat sanitària
Persona o persones que tenen la competència per aplicar la normativa vigent en matèria de salut pública, en funció de la qual pot limitar temporalment drets individuals o col·lectius en benefici dels drets de la comunitat.
Determinants de la salut
Són factors o variables que poden influir en la salut de les persones, com ara els estils i els hàbits de vida, la biologia, l’entorn físic, les condicions de vida i de treball, l’assistència sanitària, l’entorn socioeconòmic i les desigualtats socials, entre altres.
Estratègia Salut a totes les polítiques (STP)
Estratègia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que pretén, en l’àmbit de la salut, maximitzar els efectes positius i minimitzar els negatius de les polítiques i les accions d’altres sectors que no pertanyen a aquest àmbit. És una estratègia dirigida als sectors que tenen capacitat d’influir en les condicions socials i econòmiques que determinen la salut.
Intersectorialitat
Terme que fa referència a les accions dels actors i els sectors involucrats en la consecució d’un objectiu comú a partir de les seves competències i responsabilitats específiques.
Participació ciutadana
Mecanisme de la ciutadania per intervenir, de forma individual o col·lectiva, en la definició i l’aplicació de les polítiques públiques d’una administració.
Pla Local de Salut (PLS)
Instrument bàsic que recull la planificació estratègica, l’ordenació i la coordinació de les actuacions que es realitzin en matèria de salut pública en l’àmbit d’un municipi.
Plaga urbana
Conjunt dels éssers vius que, en un lloc determinat, per la seva abundància i/o característiques, poden causar molèsties, perjudicis, problemes sanitaris o econòmics a les persones (en són exemples el mosquit tigre, les aus transmissores de malalties, etc.).
Planificació estratègica en salut pública
Procés sistematitzat i cíclic pel qual, partint de l’estudi i anàlisi de la situació de salut d’un territori, es defineixen i prioritzen les necessitats de salut, s’estableixen els objectius de salut a aconseguir, es defineixen i programen les intervencions més adequades i s’avaluen els resultats obtinguts.
Quan la transmissió de la malaltia es produeix d’un vertebrat a un ésser humà, directament o a través d’un vector.
Polítiques de salut pública
Programes de govern que estableixen el compromís polític i la dotació de recursos per a la implementació d’un conjunt d’accions adreçades a garantir la protecció, prevenció i promoció de la salut de la població del municipi.
Promoció de la salut
Segons la Llei de salut pública 18/2009, la promoció de la salut són les actuacions, les prestacions i els serveis destinats a fomentar la salut individual i col·lectiva i a impulsar l’adopció d’estils de vida saludables per mitjà de les intervencions adequades en matèria d’informació, comunicació i educació sanitària.
Regió sanitària
Les regions sanitàries constitueixen els òrgans descentralitzats de la gestió del sistema sanitari, és a dir, es creen per descentralitzar el sistema de salut i poder-lo apropar al ciutadà. Actualment, Catalunya està formada per 7 regions sanitàries: Barcelona, Catalunya central, Girona, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Tarragona i Terres de l'Ebre.
Salut
Un estat de complet benestar físic, mental i social, i no només l’absència d’afeccions o malalties.
Salut pública
Conjunt organitzat d’actuacions dels poders públics i de la societat per tal de protegir i promoure la salut de les persones, prevenir la malaltia i tenir cura de la vigilància de la salut.
Sector sanitari
Els sectors sanitaris són l'àmbit on es desenvolupen i coordinen les activitats de promoció de la salut, prevenció de la malaltia, salut pública i assistència sociosanitària en l'atenció primària i les especialitats mèdiques. Els sectors sanitaris estan constituïts per l'agrupació d'àrees bàsiques de salut.
Vector
Dit de l’agent físic o biològic que porta un germen patogen a un individu sa, com a simple transportador o com a hoste parasitat.
Zoonosi
Quan la transmissió de la malaltia es produeix d’un vertebrat a un ésser humà, directament o a través d’un vector.