La regidoria de promoció econòmica

1 Planificació de les polítiques de promoció econòmica local

1.1 L’observació territorial

Les dades són elements primaris d’informació que no ens diuen res del perquè de les coses i que no tenen rellevància o propòsit per si mateixes.

Les dades es converteixen en informació quan els afegim significació per diferents vies: categoritzant, calculant, corregint, condensant, etc.

El coneixement és una barreja d’experiència, valors, informació i know-how que serveix com a marc per a la incorporació de noves experiències i informació i és útil per a l’acció. Perquè la informació es converteixi en coneixement, cal, entre altres, comparar, realitzar connexions, extreure conseqüències i compartir amb altres persones.

L’Observatori de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona recopila, organitza, genera i difon informació territorial d’interès per a la presa de decisions:

A través del programa HERMES d’informació estadística.

A través dels informes que publica periòdicament.

D’altra banda, la Xarxa d’Observatoris del Desenvolupament Econòmic Local (XODEL) és l’espai de treball conjunt dels observatoris de la demarcació de Barcelona.

1.2 La importància del diagnòstic

A banda de l’observació permanent, com a activitat interioritzada que ens manté alerta del que succeeix al nostre territori, en l’àmbit de les polítiques públiques, les decisions tècniques i polítiques s’han de fonamentar en anàlisis reflexives que aportin coneixement de causa i facilitin un consens raonat. Sense un coneixement suficient de la situació de partida i de les tendències probables de futur, els actors tendeixen a seguir interessos exclusivament individuals basats en opinions preconcebudes. La diagnosi serveix, doncs, per passar dels prejudicis als judicis i afavorir, per tant, l’adquisició de marcs mentals i conceptuals més objectius i més fàcilment compartits. Sigui com sigui, s’han d’afinar al màxim les diagnosis, perquè els problemes són complexos, canvien entre territoris… i, sobretot, no podem copiar receptes, en general.

Què és?

· La diagnosi estratègica és una síntesi d’informació i un procés d’interpretació que analitza les debilitats i les fortaleses, i les amenaces i les oportunitats futures d’un determinat territori.

Per a què serveix?

· Per entendre les dinàmiques territorials i definir les qüestions clau sobre les quals cal actuar.

· Per anticipar-se als esdeveniments utilitzant escales temporals àmplies.

· Per construir un relat i un marc mental compartit i definir escenaris de futur.

· Per proposar alternatives d’acció.

Quan?

· Una característica de la planificació estratègica és la seva revisió i actualització permanent, el seu caràcter circular.

· L’anàlisi territorial ha de ser una tasca continuada, sistemàtica i internalitzada per part de l’organització promotora.

Sabies que…

L’eina ComparaDEL permet fer diagnosis ràpides dels municipis a través de 15 factors de desenvolupament i aporta, a més, la situació en relació amb la comarca o els municipis similars.

ComparaDEL

1.3 La planificació estratègica

La planificació estratègica és una metodologia que permet, mitjançant la participació, construir projectes, formular models territorials i localitzar agendes per avançar i així enfortir les estructures econòmiques locals.

Es concreta en un pla, un document que haurà servir de full de ruta per a la implementació d’actuacions i projectes concrets, i que és revisat i avaluat periòdicament.

Un pla estratègic permet afrontar una pregunta bàsica que molts governs locals es formulen: Com volem que sigui el nostre municipi o territori en el futur? El pla suposa una resposta reflexionada i eficient als reptes de cada lloc basada en una visió compartida creada entre els diferents actors.

Així, tots els plans estratègics haurien d’incorporar:

  • Una visió compartida de futur a partir d’escenaris prospectius i normatius.
  • Un caràcter territorial i selectiu de les propostes perquè siguin veritablement estratègiques.
  • Una formalització d’acords entre tots els actors implicats a partir de processos amb coneixement de causa.
  • Un lideratge facilitador de les institucions públiques.

A diferència d’altres plans, com els urbanístics, desenvolupats en el marc d’una llei, aquests són indicatius, i no pas vinculants, i el seu compliment i implementació depenen exclusivament de l’interès i la capacitat dels actors i agents implicats.

L’Oficina Tècnica d’Estratègies per al Desenvolupament Econòmic (OTEDE) és l’equip professional que dona suport als governs locals en la definició i l’impuls de les polítiques de desenvolupament econòmic dels municipis a partir d’una visió global i estratègica del territori.

L’activitat de l’OTEDE té dos eixos: d’una banda, serveix com a espai de referència per generar i gestionar coneixement en l’àmbit del desenvolupament econòmic local per contribuir a l’avançament de les reflexions teòriques i de les aplicacions pràctiques vinculades a la definició d’estratègies, i, de l’altra, per elaborar productes i desenvolupar metodologies que permetin als ens locals desplegar i gestionar les estratègies de desenvolupament econòmic.

Exemple


Pla Estratègic Vallès Oriental 2018-2025


1.4 Diferents territoris, diferents estratègies

Com ja s’ha comentat anteriorment, un dels elements fonamentals de la PE local és que el territori passa a ser una variable fonamental del model. En aquest sentit, queda clar que diferents territoris han de fer diferents opcions o estratègies.

Des de la Diputació de Barcelona s’ha fet un esforç per identificar els diversos patrons de desenvolupament dels territoris i descriure’ls en forma de models que mirin d’orientar les estratègies territorials. El resultat és el que es mostra a continuació:

Model especialitzat de forta iniciativa empresarial amb un pes important del coneixement experiencial i científic tecnològic.

Una part significativa de l’estructura productiva i social especialitzada en la producció, l’ús i l’intercanvi de coneixement.

S’especialitzen a desenvolupar activitats econòmiques, iniciatives empresarials i coneixement de caràcter simbòlic que sovint entren en contacte amb el coneixement tecnològic científic.

Caracteritzats per un ús intensiu de les tecnologies en la gestió del territori i la presència d’empreses fortes amb bona disponibilitat financera.

Mostren molta preocupació per la qüestió de la sostenibilitat i, en conseqüència, es caracteritzen per una alta qualitat ambiental i una alta responsabilitat social en la vida quotidiana.

Fomenten l’especialització en activitats baixes en carboni. El coneixement es mobilitza per avançar cap a les emissions zero per propiciar una elevada especialització en la matèria.

Són els que més bé resisteixen els impactes de les crisis i s’adapten a les noves situacions. Compten amb una bona capacitat per organitzar i planificar els recursos i una xarxa d’agents que intervenen en el procés.

Equilibri entre modernitat i tradició. Conviuen els coneixements del passat amb el desenvolupament tecnològic actual, i atorguen importància a la qualitat ambiental i a la generació d’activitat empresarial arrelada al territori.

Situen al centre les pràctiques col·laboratives en matèria de producció i consum. Societat activa a escala comunitària, amb iniciativa empresarial i polítiques locals robustes.

El desenvolupament local s’orienta mitjançant uns models econòmics, socials i mediambientals més participatius i sostenibles.

Les activitats econòmiques s’orienten cap a la satisfacció de les necessitats de les persones i de la comunitat sense ànim de lucre. Les economies comunitàries hi tenen un protagonisme elevat. És un model molt descentralitzat i de funcionament horitzontal.

És el més habitual de tots i es basa en combinacions dels models descrits, encara que amb una tendència més àmplia cap a algun d’ells.

1.5 Desenvolupament urbà. Desenvolupament rural

A banda dels models de desenvolupament analitzats en l’apartat anterior, cal distingir dos grans paradigmes o conceptes lligats a entorns territorials molt diferents, ambdós amb estratègies de suport clares per part de la Unió Europea.

Desenvolupament urbà

Les economies d’aglomeració que generen les ciutats són clarament un factor que afavoreix el desenvolupament de determinades activitats econòmiques d’alt valor afegit.

Dit això, les ciutats són també un gran cau de desigualtats i marginació, i actualment aborden una caterva de problemàtiques força elevada, com ara habitatge, transport, qualitat de l’aire, etc.

De fet, els elements estan tan interrelacionats que avui dia no es pot parlar de desenvolupament urbà sense introduir les paraules sostenible i integral. Per aquesta raó, des de finals dels anys 90 ha sorgit tot un cos de coneixement i programes de suport orientats a afavorir el desenvolupament urbà que combina les accions dures (inversions en infraestructura) amb les toves de caràcter social en un marc d’ús intensiu de les tecnologies i amb una orientació sostenible.

Desenvolupament rural

En els seus inicis, el desenvolupament rural (DR) s’associava a les mesures orientades a la modernització del sector agrari i l’evolució econòmica i social en un entorn d’excedents agraris que ha fet evolucionar el concepte cap a un nou paradigma en què els agents locals estan cridats a ser-ne els protagonistes.

En general, els principals reptes als quals s’enfronten els territoris rurals són la lluita contra el despoblament amb la retenció o l’atracció de residents i la garantia d’uns serveis bàsics d’educació, salut, socials i culturals de qualitat i accessibles. L’emigració de les dones en edat de treballar també és una gran problemàtica que incideix, de retruc, en l’envelliment. En aquest sentit, fa anys que des de diferents administracions s’impulsen programes orientats al desenvolupament rural integral, dels quals el programa Leader de la Unió Europea és el principal exponent. A Catalunya, existeixen 11 grups Leader, dels quals 3 intervenen en municipis de les comarques de Barcelona.

Per saber-ne més

Gencat - Grups d'Acció Local

Bones pràctiques


Experiències de microdesenvolupament


1.6 Innovació i promoció econòmica local

Des de principis del segle XXI, la innovació és un element present en les nostres economies i societats. El que inicialment va ser un motor per a la competitivitat de les empreses, s’ha consolidat com un dinamitzador social de primer ordre.

En l’àmbit de la PE local, la innovació s’ha fet present amb diferents cares:

Alguns entorns locals han construït estratègies específiques per introduir la innovació en el seu model de desenvolupament. En aquests casos, ha estat fonamental la mobilització de l’anomenada quàdruple hèlix: recerca (universitats et altri), empresa, administració pública i societat.

Exemple de Pla d'Innovació Local

Iniciatives que mobilitzen el màxim nombre d’actors possible per innovar en les solucions als grans reptes dels territoris.

Un exemple d’aquest enfocament és Reptes de l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya

Estratègia de política industrial i d’innovació que concentra els esforços en aquells àmbits d’activitat en què un territori està especialment ben posicionat per obtenir bons resultats per trajectòria, massa crítica i capacitat d’innovació mitjançant la connexió de coneixements, àmbits d’activitat, etc. En el període de programació 2014-2020, aquest ha estat el tipus d’estratègia impulsada des de la Unió Europea, i totes les regions d’Europa han estat cridades a definir la seva RIS3.

A Catalunya, la Generalitat ha impulsat els anomenats PECT (Projectes d’Especialització Competitiva Territorial), un exemple dels quals és el que es fa en l’Àmbit Alimentari al Barcelonès Nord

Una de les eines amb què compta l’administració local per impulsar PE local és la compra pública, i es parla de compra pública innovadora quan orientem la innovació a través de la compra pública amb els objectius següents:

  • Millora de serveis públics mitjançant la introducció de productes i serveis innovadors.
  • Foment de la innovació empresarial.
  • Impuls de l’expansió de la innovació empresarial actuant com a client de llançament o referència.

Exemple de Guia de Compra Pública Innovadora

La innovació social es defineix com aquelles noves idees, models i serveis que tenen la virtut de satisfer noves necessitats socials i de benestar des de noves relacions entre els agents implicats en una cultura col·laborativa. En aquests processos, són novament força important les aliances entre diferents agents: persones emprenedores, administració, comunitat, empreses, etc.

Un exemple de bona pràctica és el Mapa d'Experiències d'Innovació Social a Catalunya

1.7 Pla Director de Promoció Econòmica i Ocupació

Es tracta d’un document d’abast estratègic que fixa les prioritats i les actuacions en matèria de promoció econòmica i ocupació per a un període habitualment de quatre anys. Normalment s’articula a partir d’unes prioritats, unes línies estratègiques, uns objectius i un conjunt d’accions dins de cada línia estratègica. Atès que moltes vegades les organitzacions que els formulen ja tenen una estructura de funcionament, amb una sèrie de serveis recurrents en marxa, el pla director inclou:

  • Serveis recurrents, amb els seus objectius de millora i abast per al període.
  • Nous projectes d’impacte per canviar el curs de determinades qüestions.
  • Accions periòdiques. Són recurrents, però es realitzen només un cop cada any o una vegada per període.

Paral·lelament als plans directors de promoció econòmica, i ateses les característiques dels territoris i les prioritats polítiques que s’hi defineixen, algunes organitzacions desenvolupen plans “sectorials” en diferents àmbits:

1.8 Concertació i cocreació de polítiques

El concepte concertació expressa una forma de relació social particular definida per tres característiques bàsiques:

  • És un tipus de relació que vincula, de manera voluntària i horitzontal, dos o més actors o agents sobre la base d’interessos comuns i valors compatibles.
  • El vincle entre dos actors o més s’estableix per assolir un resultat determinat.
  • Aquesta vinculació permet realitzar accions conjuntes basades en consensos. Com tota activitat humana, la concertació es mou per un sentit o una orientació basada en una doble dimensió:
    1. Una dimensió de valor, que assigna a la concertació un valor en si mateixa perquè es basa en els principis de la democràcia participativa en què cada actor s’ubica com a part del problema i es compromet amb la seva solució participant amb veu, vot i acció, i sobretot, compartint responsabilitats.
    2. Una dimensió instrumental, que atorga a la concertació mitjans eficaços i eficients per assolir objectius predeterminats, negociant i resolent conflictes i creant consensos.

La concertació per al desenvolupament local és la cristal·lització dels valors democràtics i la implementació d’una estratègia eficaç basada en l’especialització institucional i en àmbits i objectius de desenvolupament. La manera més orgànica i eficient d’actuar amb acord i consens amb els actors locals és a través de l’elaboració, la implementació i l’avaluació de projectes concrets de desenvolupament, i una de les fórmules més adequades d’organització és la que proporciona la metodologia PTDLO. Així mateix, també és freqüent trobar espais per generar capital conversacional en forma d’acords per a la promoció econòmica i l’ocupació, consells econòmics i socials, etc.

Un pas més enllà en la concertació és el que s’anomena cocreació o coproducció de polítiques públiques, en què es posa èmfasi en la comunitat i en la lògica de compartir.

Totes aquestes experiències de caire col·laboratiu tenen en comú:

  • Una dimensió de valor que assigna a la concertació un valor en si mateixa perquè es basa en els principis de la democràcia participativa, en la qual cada actor s’ubica com a part del problema i es compromet amb la seva solució participant-hi amb veu, vot i acció, i, sobretot, compartint responsabilitats.
  • Una dimensió instrumental que atorga a la concertació mitjans eficaços i eficients per assolir objectius predeterminats negociant i resolent conflictes i creant consensos.

1.9 La qüestió de l’escala

Quant a la PE local, cal pensar-la sempre en l’escala territorial adequada. Així, podem parlar de PE local de barri, de ciutat, de comarca, etc. El que és important és tenir clar sempre en quina dimensió és més eficaç i eficient la política o actuació engegada en funció dels objectius que es persegueixin i els recursos disponibles.

Districte econòmic

Si l’objectiu és regenerar un districte o una zona determinada del municipi, l’escala de l’actuació és de gran a petit. És a dir, es faran actuacions en aquella zona que no s’aplicaran en altres indrets de la ciutat perquè respon a problemàtiques molt específiques d’aquella zona. Un exemple en seria una remodelació d’un mercat per animar el comerç de proximitat als centres de pobles i ciutats.

Municipi

Els municipis són el marc natural de moltes actuacions de PE local i és l’escala adequada per forçar actuacions. Si el que es vol és impulsar el coworking, es treballarà amb un disseny que tingui en compte les diverses possibilitats d’espai que ofereix la població.

Comarca - àrea metropolitana

Quan la realitat sobre la qual es vol actuar es contextualitza en un àmbit territorial superior al de municipi, com ara les produccions locals de determinats productes agroalimentaris, aleshores pren tot el sentit abordar les actuacions des d’àmbits comarcals o supralocals.

Si ens trobem davant de polítiques o actuacions molt vinculades als mercats globals, els nivells regionals i metropolitans són més adequats. La captació de noves implantacions empresarials és un bon exemple de la necessitat d’aixecar l’escala.

1.10 El brànding territorial

Una manera de posicionar i cohesionar el territori consisteix a dissenyar i promocionar una marca territorial a partir d’una identitat singular i competitiva que desperti l’interès de diferents sectors de la societat a través d’un relat que convenci i emocioni els públics als quals va destinada.

Una marca és el conjunt d’atributs, tangibles o intangibles, que defineixen un producte, servei, persona, institució o lloc, i que, pel fet de convertir-los en únics, permet posicionar-los entre la seva competència.

Fer brànding és construir valor de marca a través de la planificació estratègica i la comunicació efectiva dels atributs que es volen traslladar a les ments dels receptors per impactar en el seu cor i fer ressonar amb els seus valors.

Les marques poden tenir orígens diversos: des dels purament geogràfics, com la marca Pirineus, fins als de caire social o històric, com el Camí de Sant Jaume. El que és interessant és que tinguin un caràcter aglutinador i transversal.

1.11 L'impuls de les noves economies: economia social i solidària, economia circular, economia del paisatge, economia creativa...

La PE local no se centra només a crear més valor afegit al territori, sinó que mira també d’orientar l’activitat econòmica, i d’aquí la seva peculiaritat “indicativa”. En aquest sentit, en els darrers anys, algunes entitats locals han focalitzat bona part del seu esforç a impulsar el que s’anomena “noves economies”, o noves formes de fer activitat econòmica, que incorporen determinats valors.

Formada per empreses i organitzacions que no pertanyen al sector públic, operen de forma democràtica (amb igualtat de drets i deures dels seus membres) i destinen els beneficis a expandir l’organització i a millorar els serveis per als seus membres i per a la societat. Una de les formes habituals és la cooperativa de treball associat.

Exemple: Associació Economia Social Catalunya (AESCAT)

Formada per organitzacions que produeixen i/o distribueixen béns i serveis, i que tenen com a finalitat construir relacions de producció, distribució, consum i finançament basades en la justícia, la cooperació, la reciprocitat i l'ajuda mútua. Serien exemples d’aquest tipus d’economia les organitzacions de comerç just o de banca ètica.

Posa l'accent a facilitar l’accés al producte o servei més enllà de la seva propietat. La difusió de les noves tecnologies ha facilitat l'expansió d’aquest tipus d’economia.

Exemple: Mobilitat Compartida

Iniciatives d'activitat econòmica que vetllen per millorar els resultats econòmics i redueixen l'impacte ambiental amb un ús eficient dels recursos. Tan important és reduir l’entrada de materials “verges” en el procés com produir residus que no siguin aprofitables en altres processos.

Exemple: Observatori de l’Economia Circular de Catalunya

Iniciatives que impulsen el paisatge com a factor de producció o font d'inspiració. No es tracta només d'aprofitar el paisatge com a recurs turístic, sinó de contribuir-hi perquè doni contingut i significat a les empreses a les quals aquest atorga un valor afegit (en termes de creativitat, sostenibilitat, identitat, esforç col·lectiu, etc.) molt difícil de substituir.

Exemple: Infografia de paisatge com a actiu econòmic OTEDE

És un sector força ampli de l'economia que integra la generació d’idees i coneixement i que posa l'èmfasi en la idea de creació. Malgrat que els seus pilars bàsics són l’arquitectura, el disseny, les arts plàstiques, la moda, el cinema, l'audiovisual, la literatura i les arts escèniques, avui dia també s'identifiquen com economia creativa altres àmbits com la gastronomia o similars.

Exemple: Model Econòmic de la Generalitat Valenciana

Conjunt d’oportunitats que comencen a florir a partir de la despesa pública i de les persones consumidores. Està relacionada amb la transició demogràfica que comporta l’envelliment poblacional i les necessitats específiques del mercat de la gent de més de 55 anys.

Exemple: Els Reptes de l'Envelliment

Pujar