El mercat de treball, o mercat laboral, és l’àmbit on s’interrelaciona la demanda de persones treballadores que fan les empreses que necessiten el factor treball per dur a terme les seves activitats i l’oferta de treball que constitueixen les persones que busquen feina, estiguin treballant o no.
Les polítiques de mercat de treball són el conjunt d’actuacions públiques que regulen i faciliten el funcionament del mercat de treball. En una situació ideal, es tractaria d’assolir la plena ocupació de la població. En concret, dins de les polítiques de mercat de treball, les d’ocupació es classifiquen tradicionalment en dos grups:
Les polítiques passives d'ocupació, que són aquelles destinades a mantenir rendes en períodes de desocupació.
Les polítiques actives d’ocupació, que cerquen millorar les possibilitats d’accés a l’ocupació de les persones aturades, ja sigui per compte propi o aliè, i l’adopció de la formació i requalificació per a l’ocupació de les persones treballadores, estiguin aturades o en cerca d’una feina millor. També poden tenir com a objectiu ajudar a mantenir l’ocupació i la promoció professional de les persones treballadores i reduir l’atur.
Les cinc prioritats de les polítiques actives d'ocupació
Les cinc prioritats que impulsaran la inversió de la UE en el septenni 2021-2027 són les següents:
La variada tipologia de mesures que hi ha en l’àmbit de les polítiques actives d’ocupació s’ha classificat tradicionalment en aquests quatre grans grups:
Polítiques d’orientació, intermediació i col·locació: actuacions que miren de millorar la relació entre l’oferta i la demanda d’ocupació, com l’orientació en la recerca de feina, la gestió d’ofertes, la contractació, etc.
Polítiques de capacitació: actuacions de formació professionalitzadora, de competències transversals, ocupacionals i contínues dirigides a proveir coneixements, capacitats i habilitats a les persones —ja sigui perquè estan en situació de desocupació, en cerca de millora de feina o en risc de quedar-se aturades per millorar les seves oportunitats d’inserció o millora en el mercat laboral.
Polítiques de promoció i creació d’ocupació: persegueixen crear ocupació mitjançant incentius a la contractació, la creació d’ocupació pública directa, el foment de l’autoocupació, etc.
Polítiques de suport a les empreses: actuacions per facilitar la incorporació de bones pràctiques de gestió de persones, especialment les relacionades amb la seva formació i desenvolupament professional, com ara la identificació de perfils, el suport al procés de reclutament, la introducció de la gestió per competències, etc.
Al llarg dels últims anys, l’enfocament de les polítiques d’ocupació, especialment entre les administracions locals més modernes, ha evolucionat cap a polítiques més integrals i/o mixtes que actuen de manera simultània en ambdós vessants del mercat de treball (oferta i demanda) i interaccionen amb les polítiques de desenvolupament econòmic (promoció de l’economia productiva), educatives i de benestar social.
El sistema de suport a l’ocupació a Catalunya el conformen el conjunt d’entitats, serveis i programes que promouen i desenvolupen la política pública d’ocupació i que garanteixen uns serveis ocupacionals de qualitat a les persones i empreses de Catalunya. Mitjançant la gestió integral de les polítiques d’ocupació que competencialment corresponen a cada administració, el sistema d’ocupació de Catalunya té com a principals objectius desenvolupar les polítiques d’ocupació esmentades en l’apartat anterior.
Els principals agents del sistema de suport a l’ocupació a Catalunya són:
L’actuació de l’àmbit local és cabdal perquè permet afrontar més bé els problemes d’adaptació entre l’oferta i la demanda d’ocupació, atesa la seva proximitat amb les empreses i les persones, i pel seu coneixement més ampli del territori, la seva realitat, característiques i problemàtiques i necessitats. Els serveis locals d’ocupació són els referents locals per executar les polítiques de foment de l’ocupació i de la millora de la competitivitat de les empreses. Els serveis i el personal tècnic dels serveis d’ocupació públics locals (SLO) estan en condicions per tenir accés a la informació i, per tant, saber quina és la localització de la demanda i l’oferta d’ocupació i, d’altra banda, tenen un coneixement directe de les característiques de les persones demandants d’ocupació, així com de les necessitats de les empreses (perfils professionals, etc.).
Els SLO poden identificar millor les necessitats socials i personals del conjunt de la població de l’entorn, la qual cosa permet articular els serveis i els programes perquè s’adeqüin i s’ajustin a les necessitats de les persones.
D'altra banda, l'actuació dels SLO també permet identificar i ubicar amb fonament els possibles filons d'ocupació existents i tenen, a més, proximitat amb els actors socials que actuen en el món laboral, organitzacions i associacions empresarials i sindicals, cosa que pot facilitar afrontar els problemes del mercat de treball.
Per saber-ne més
Infografia explicativa de l’evolució dels SLO.
12a edició del Cercle de Comparació Intermunicipal dels Serveis Locals d’Ocupació (dades 2019)
En aquest marc, el Servei de Mercat de Treball (SMT) de la Diputació de Barcelona és un agent local més que té com a missió promoure l'eficiència i impulsar la innovació del sistema públic local d’ocupació de la demarcació de Barcelona per afavorir el dinamisme, la sostenibilitat i l’adequació a l’estructura territorial del mercat de treball. El servei ofereix suport tècnic i econòmic als ens locals per contribuir a reduir les taxes d’atur als territoris i fomentar la contractació estable.
Per saber-ne més
A les comarques de Barcelona, bona part dels serveis locals d’ocupació treballen en xarxa, amb el suport de la Diputació de Barcelona en el marc de la xarxa XALOC.
Normativa relacionada
Llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya
Des d’un Servei Local d’Ocupació, cal seguir de prop algunes dades rellevants relatives al mercat de treball local, concretament:
Relatives al mercat de treball local
Ocupació | Contractació | Atur | Estructura empresarial |
---|---|---|---|
Població activa (ocupada + aturada) | Nombre de contractes | Taxa d’atur | Comptes de cotització per sectors i dimensió |
Població inactiva | Contractes per grups de gènere, edat o nivell d’estudis | Atur registrat | Treballadors autònoms per sectors |
Ocupació per grups de gènere, edat, nivell d’estudis | Contractes per sector d’activitat | Atur per grups de gènere, edat o nivell d’estudis | |
Ocupació per sectors i activitats | Contractes per tipus (temporals o indefinits) | Atur per sector i ocupació | |
Tipus d’ocupació (propia o d’altri) | Contractes segons jornada (temps total o parcial) | Atur de llarga durada | |
Grau de cobertura de les prestacions per desocupació |
Relatives a l’activitat del servei
En el mercat de treball, d’una banda, hi participen diferents actors: les persones (demandants d’ocupació o en cerca de millora de l’ocupació), les empreses (que ofereixen ocupació) i altres agents públics i privats (els diferents nivells de l’administració pública, els agents socioeconòmics, els centres de formació, les universitats, etc.). Cal englobar i tenir en compte tots els actors en el desenvolupament i la implementació de les polítiques d’ocupació, ja que tots són indispensables per a un funcionament correcte del mercat de treball. Així doncs, cal abordar les polítiques de mercat de treball des d’una perspectiva holística que tingui en compte les seves dimensions personal, sectorial i local, i que estableixi els marcs de col·laboració amb ocupadors (empreses), interlocutors socials i altres agents públics i privats.
De l’altra, l’adopció d’una perspectiva holística en les polítiques de mercat de treball implica el desenvolupament d’accions coordinades dels diferents agents implicats en el mercat de treball (empreses, agents socioeconòmics, administracions públiques, etc.).
La Diputació de Barcelona treballa i impulsa des de fa anys aquesta perspectiva i manera de fer a través de programes com Ocupació a la indústria local i, actualment, amb Treball, talent i tecnologia (TTT), que pren aquesta perspectiva i promou la feina digna, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia, amb la participació de tots els agents implicats, públics i privats, i amb les persones i les empreses. En concret, impulsa la tecnologia i l’acompanyament a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari.
Sabies que…
Les actuacions per a les persones han de servir principalment per:
Entre les principals actuacions per a persones en l'àmbit de l'ocupació, destaquen:
Actuacions que donen informació a les persones interessades sobre els diferents recursos existents en matèria de polítiques d’ocupació i que tenen coma objectiu que tothom conegui els diferents recursos existents en matèria ocupacional i ningú es quedi sense poder accedir a un recurs per desconeixement.
Actuacions que ofereixen un assessorament dirigit a orientar les persones en el seu camí de cerca o millora d'ocupació que comença habitualment amb un exercici d'autodiagnosi en matèria ocupacional. Aquestes actuacions tenen com a finalitat ajudar a escollir millor els recursos de suport en la cerca o millora de feina i orientar-la en la direcció més adequada d'acord amb el diagnòstic fet.
Actuacions que posen en contacte els demandants de feina amb les empreses que n'ofereixen. Alhora, ofereixen eines a les persones per a la seva autonomia i enfortiment personal. Aquestes actuacions volen facilitar l'eficiència dels processos de recerca de feina a les persones i de reclutament per a les empreses.
Actuacions que capaciten (o milloren la capacitació) les persones per incrementar o millorar la seva ocupabilitat. En concret, es poden oferir accions de capacitació en competències transversals, competències tècniques i/o en formació professionalitzadora. Tenen com a finalitat millorar-ne la seva capacitació professional i facilitar reorientació a aquelles persones que han perdut la feina en ocupacions en regressió.
Actuacions que fomenten la contractació directa de persones durant un període de temps determinat, habitualment per treballar a les mateixes administracions públiques desenvolupant algun projecte concret o donant suport a serveis existents. Però també es pot fomentar la creació directa d’ocupació a les empreses privades, amb ajuts o bonificacions a la contractació. Aquestes actuacions persegueixen, a banda dels ingressos directes que facilita a la persona durant el període de contractació, proporcionar experiències laborals temporals a persones treballadores amb dificultats especials i que es troben en situació d’atur.
Actuacions que duen a terme mesures de creació d’ocupació dedicades específicament al suport a la inserció de persones amb algun tipus de discapacitat o que formen part de col•lectius especials de risc per afavorir un entorn determinat que sigui facilitador de les seves tasques i la seva integració. Aquestes actuacions tenen com a objectiu ajudar de forma molt específica col•lectius amb dificultats importants per accedir al mercat de treball per integrar-s’hi.
Actuacions que redueixen les barreres per accedir i desenvolupar-se en el mercat laboral i que poden prendre moltes formes: regulació, actuacions directes, suport a empreses i persones, etc. Aquestes actuacions volen afavorir que tothom pugui accedir al mercat de treball amb les mateixes oportunitats, amb una especial atenció a la igualtat en termes de gènere.
El treball amb empreses ha de servir per ajudar-les a:
Actuacions que estableixen un canal de comunicació i col·laboració continu amb el teixit empresarial del territori mitjançant visites, trobades i contactes sistemàtics en general, a més de detectar les necessitats del mercat de treball local, facilitar el procés de gestió d’ofertes, oferir serveis de reclutament i selecció de personal i oferir assessorament en matèria de bonificacions a la contractació laboral. La prospecció d’empreses també serveix per establir relacions de cooperació i col·laboració amb les empreses que puguin generar ofertes de treball adaptades als perfils professionals de les persones usuàries dels serveis locals públics d’ocupació, així com aportar coneixement al servei local d’ocupació de les peculiaritats de les empreses.
Actuacions que posen en contacte les persones que cerquen feina amb les empreses que porten a terme processos de selecció. Igualment, posa a la seva disposició un servei d’assistència tècnica que les acompanyarà durant tot el procés de selecció. Aquestes actuacions tenen com a finalitat facilitar a les empreses el reclutament de persones candidates adequades als llocs de treball que volen cobrir.
Actuacions que donen suport a les empreses en la definició dels perfils professionals dels llocs de treball que els cal cobrir. En concret, implica la descripció clara del conjunt de capacitats i competències d’una persona per encarar responsablement les funcions i les tasques d’una determinada ocupació o professió. Aquestes actuacions se centren a fer que les empreses tinguin més ben definits els perfils professionals dels seus llocs de treball i a adequar els processos de selecció i desenvolupament de persones a aquests perfils.
Actuacions que volen identificar en les persones candidates a ocupar un lloc de treball les capacitats (tècniques, transversals i personals) necessàries per dur a terme una feina específica (per ocupar aquell lloc de treball). Cal indagar sobre què saben les persones candidates (coneixements), què saben fer (aptituds) i què volen ser (actituds). Aquestes actuacions tenen com a objectiu millorar els processos de selecció, en la mesura en què el ventall d’elements que es tenen en compte va més enllà del que és habitual en els coneixements.
Actuacions que ofereixen un servei d’assessorament a les empreses per fomentar el desenvolupament professional dels seus treballadors i treballadores i millorar l’adaptació als canvis i al seu entorn laboral. Cal fer un diagnòstic del perfil competencial del treballador/a i de les seves necessitats formatives i expectatives per determinar les qualificacions necessàries que garanteixin el pas d’un lloc de treball a un altre, ja sigui per millorar al mateix lloc de treball, per afavorir la promoció interna o el canvi a una altra organització, o minimitzar el cost i el temps d’adaptació. Aquestes actuacions volen ajudar a millorar la gestió de les persones dins de les empreses i el seu rendiment dins. En definitiva, millorar la situació professional de les persones i la competitivitat de les empreses.
Actuacions que dissenyen i desenvolupen accions formatives adaptades a les necessitats concretes de les empreses i dels llocs de treball que els cal cobrir, així com de les seves persones treballadores. Algunes d’aquestes actuacions poden incloure alguns avantatges que l’empresa tindrà si contracta persones (en situació d’atur) després de formar-les específicament per a aquell lloc de treball. Aquestes actuacions volen incrementar l’efectivitat dels processos de reclutament i millorar la competitivitat i el desenvolupament de les empreses.
Actuacions que atorguen ajuts econòmics directes a les empreses per a la contractació de persones (en situació d’atur), a més de facilitar que les empreses prenguin decisions de contractació pel fet d’abaratir, temporalment, els costos laborals que aquestes contractacions suposen.
Actuacions que ofereixen una modalitat contractual (remunerada o no) a través de la qual una persona realitza tasques dins d’una empresa per aprendre i adquirir experiència. És un tipus de mesura que té diversos avantatges perquè aquestes actuacions tenen com a finalitat, d’una banda, que les empreses coneguin potencials persones candidates a cobrir llocs de treballs i adaptin el seu aprenentatge a les necessitats específiques de les empreses, i, de l’altra, oferir-los una font de formació pràctica molt important que els pot facilitar la inserció laboral; en qualsevol cas, però, proporciona una experiència de valor curricular important.
Actuacions que fomenten la participació de les empreses en projectes impulsats des de l’administració pública o altres institucions per dinamitzar el mercat laboral. Tenen com a objectiu enfortir els lligams i les relacions de l’empresa amb el territori.
Actuacions que creen convenis entre les empreses i l’administració pública a través dels quals s’estableix algun tipus de relació que comporta beneficis i obligacions en matèria ocupacional per a totes les parts implicades. A banda, faciliten que molts programes ocupacionals estiguin més enfocats a les necessitats específiques de les empreses, i que aquestes es comprometin més amb els objectius finals dels programes per millorar la situació ocupacional de les persones, però també, alhora, ajuden a millorar la competitivitat de les empreses.
A banda de les actuacions per a persones i empreses, les polítiques de mercat de treball també preveuen el conjunt d’activitats que fan referència a aspectes d’entorn i de model de mercat de treball amb una incidència en el territori, en les seves dinàmiques i en l’estructura productiva i laboral.
Aquestes activitats estan orientades a:
S’inclouen aquí actuacions diverses com ara:
Actuacions que promouen aliances entre diferents actors per dur a terme actuacions o projectes de caràcter estratègic amb repercussions sobre el mercat de treball, amb la finalitat de cercar efectivitat i més impacte de les actuacions desenvolupades.
Actuacions que estableixen, d’una banda, relacions de cooperació i col·laboració entre el sector públic i els agents del sector privat, i, de l’altra, entre les que són pròpies del sector públic del mateix nivell o no. Aquestes actuacions tenen com a objectiu implicar els diferents actors en les polítiques d’ocupació perquè el disseny i la gestió sigui el més eficaç i eficient possible.
Actuacions que milloren la competitivitat de les empreses del territori, a banda de perseguir que les empreses tinguin més capacitat per generar nova ocupació o una ocupació més qualificada.
Actuacions que fomenten el procés de digitalització (capacitació, ús de noves eines tecnològiques, etc.), tant entre les empreses com entre les persones, i que busquen augmentar el nivell tecnològic i digital d'un territori, tant de les persones com de les empreses, i reduir o eliminar la bretxa digital.
Actuacions que analitzen els perfils sol·licitats per part del teixit empresarial del territori i que no són coberts per manca de perfils adequats. Aquestes actuacions se centren a definir accions orientades a cobrir aquest buit i comptar amb els perfils adequats per a la demanda de les empreses.
Actuacions que analitzen l’evolució de les ocupacions i dels perfils professionals més sol·licitats per les empreses, i la seva finalitat és conèixer cap on van les ocupacions responent a preguntes com: “Què es demanarà en un futur proper?” “Què caldrà?” “Quina és l’evolució prevista de les ocupacions?” Aquí s'inclou també l’anàlisi sobre l’evolució de la formació professional. Tot plegat, per adaptar els dispositius de suport a les noves necessitats d’un futur proper.
Actuacions que analitzen l’oferta formativa existent i el seu encaix amb les necessitats reals de les empreses per cobrir els llocs de treball que ofereixen. Aquestes actuacions volen adaptar l’oferta formativa a la demanda i, en cas de no tenir competència, fer interlocució amb les administracions educatives perquè treballin en aquesta direcció.
XALOC és la Xarxa de Serveis Locals d’Ocupació de la província de Barcelona que té com a objectiu assessorar les persones que demanen ocupació i les empreses que necessiten cobrir llocs de treball i mitjançar entre les unes i les altres.
XALOC està impulsada pel Servei de Mercat de Treball de la Diputació de Barcelona i integrada per la majoria d’ens locals de la província de Barcelona (fins a 147) i la mateixa Diputació, i dona cobertura a més del 85% dels municipis de la província i al 98% de la seva població.
Formar part de la xarxa XALOC suposa compartir una metodologia per dinamitzar el mercat de treball basada, principalment, a:
En organitzar-se en xarxa, els Serveis Locals d’Ocupació aconsegueixen maximitzar la qualitat dels serveis que presten, optimitzar-ne l’eficiència i incrementar l’impacte dels resultats.
Per pertànyer a la xarxa XALOC cal signar el protocol d’adhesió (BOPB, de 13/06/2019). La finalitat d’aquest protocol és establir el marc general de la xarxa XALOC per contribuir a aconseguir més eficàcia en les accions locals en matèria d’ocupació, prestar un servei de més qualitat, evitar duplicitats i sumar esforços mitjançant la concertació, la millora de les competències professionals, l’intercanvi d’experiències, l’optimització dels recursos, la capacitat de resposta, la flexibilitat i la transversalitat.
La Diputació de Barcelona, mitjançant el Servei de Mercat de Treball, dona suport econòmic i assistència tècnica als ens locals que formen part de la xarxa XALOC. En concret: