La regidoria de promoció econòmica

Glossari

Autoocupació

Situació de les persones que han optat per crear el seu propi lloc de treball i cotitzen a la Seguretat Social a través del règim especial autònom.

Bona pràctica

Experiències que han comportat avantatges a una organització o a un territori de forma constatada i provada i que es poden plantejar com a referents a seguir per aportar millores i idees de millora a altres organitzacions o territoris.

Competència

Aptitud o capacitat de mobilitzar de manera ràpida i pertinent una sèrie de recursos, coneixements, habilitats i actituds per afrontar eficientment determinades situacions. Una persona és, per tant, competent quan respon de manera adequada davant d’una situació concreta. Haver adquirit uns coneixements no vol dir ser competent: cal saber mobilitzar-los de manera integrada i contextualitzada i en el moment determinat. Una organització pot diferenciar entre competències estratègiques, qualitatives, transversals i tècniques.

Desenvolupament professional

Conjunt d’activitats orientades als professionals d’una organització amb la finalitat d’adquirir, desenvolupar, complementar, perfeccionar i actualitzar els seus coneixements i destreses per dur a terme satisfactòriament les seves comeses professionals, així com per preparar-se per assumir noves responsabilitats. Empresa: Unitat econòmica de producció de béns i serveis.

Emprenedor/a

Persona que té la iniciativa de crear una nova empresa.

Estratègia

Conjunt coordinat de línies d’acció/accions encaminades a l’assoliment d’un objectiu d’impacte.

Formació

Ensenyament que proporciona competències per poder desenvolupar adequadament una professió o una ocupació.

GEM (Global Entrepreneurship Monitor)

Estudi d’abast mundial en matèria d’emprenedoria, que a Catalunya té la seva pròpia edició, amb dades específiques per a la província de Barcelona.

Lloc de treball

Conjunt definit de tasques, deures i responsabilitats que constitueixen la feina d’una persona treballadora en una organització.

Mercat de treball (o mercat laboral)

Àmbit en qual conflueixen la demanda i l’oferta de treball, és a dir, on s’interrelaciona la demanda de persones treballadores que fan les empreses que necessiten el factor treball per dur a terme les seves activitats i l’oferta de treball que la constitueixen les persones que busquen feina.

Ocupació

Conjunt de llocs de treball classificats per l’analogia de les tasques desenvolupades i l’exigència de desenvolupament de competències similars, amb independència del lloc on es porten a terme.

Ocupat/da

Persona que per compte propi o aliè ocupa un lloc de treball remunerat en una activitat econòmica.

Perfil professional

Conjunt de competències professionals considerades necessàries per a una ocupació. Es tracta d’una proposta òptima per al desenvolupament adequat d’una activitat professional. El perfil professional està constituït per uns comportaments i unes aptituds agrupats en unitats de competència. Els perfils professionals estan reconeguts mitjançant títols que acrediten la persona com a posseïdora d’un conjunt de coneixements, habilitats i actituds necessàries per ocupar llocs de treball afins. Aquest perfil és el marc de referència ideal amb el qual es contrasta l’acompliment dels individus per determinar-ne el nivell de competència i el grau d’adequació a l’ocupació.

Pla

Conjunt organitzat i estructurat de decisions per donar contingut de caràcter general a una línia d’acció.

Polítiques actives d’ocupació

Polítiques destinades a intervenir o incidir en el mercat de treball per generar més llocs de treball o per evitar-ne la seva destrucció.

Polítiques passives d’ocupació

Projectes i mesures que tenen com a objectiu respondre a les situacions de mancança de les persones aturades mitjançant aportacions de caràcter econòmic per ajudar-les a mantenir un nivell mínim d’ingressos.

Política pública

Conjunt d’activitats i projectes que l’administració pública dissenya i executa per satisfer les necessitats de la ciutadania.

Programa

Conjunt organitzat i coherent de projectes i/o activitats de naturalesa similar, que habitualment donen contingut a les línies de treball d’un pla.

Projecte

Conjunt d’activitats coordinades entre si i ordenades en el temps per obtenir una finalitat concreta. Els projectes es caracteritzen perquè tenen un objectiu a assolir, un termini determinat i uns recursos assignats.

Teixit productiu

Conjunt d’organitzacions, recursos, tecnologies i instruments amb els quals compta un territori per al desenvolupament de béns i serveis i generació de llocs de treball.

Pujar