Les actuacions de PE local integren el territori com a variable. En aquest sentit, la morfologia del nostre teixit productiu condiciona la nostra actuació. Així doncs, haurem de tenir en compte aspectes com:
D’altra banda, la morfologia del nostre teixit productiu també ens indica quins haurien de ser els nostres interlocutors clau: associacions d’empreses, associacions de comerciants, estructures de gestió dels polígons, etc. De vegades aquests interlocutors existeixen i de vegades la nostra primera feina és impulsar-ne la creació.
Per poder construir bones polítiques de suport al teixit productiu, és convenient tenir informació quantitativa i qualitativa que permeti respondre a les preguntes següents:
El Servei de Teixit Productiu (STP) de la Diputació de Barcelona treballa amb perspectiva territorial sostenible i competitiva per donar suport als ens locals barcelonins en el foment de l’emprenedoria, la generació i la consolidació de l’activitat econòmica i la promoció directa o la facilitació d’activitats que contribueixin a dinamitzar el teixit productiu.
El STP ofereix assistència econòmica i tècnica a través d’assessorament, eines i formació amb dos objectius: implantar un model de gestió de les polítiques locals de suport a les empreses eficient i eficaç, coherent amb el model d’agències de desenvolupament econòmic de la Diputació, i promocionar l’activitat empresarial de la província de Barcelona, en cooperació amb els ens locals, i convertir-los en un referent per a persones emprenedores i empreses.
Les actuacions que des de l’àmbit públic es duen a terme per millorar el procés de creació d’empreses també es poden agrupar segons la seqüència de creació d’una empresa que, d’acord amb el professor Veciana, es pot desagregar en quatre grans fases: gestació, anàlisi, posada en marxa i consolidació.
Així mateix, cal tenir present que dins del cicle de vida d’una empresa també s’ha de preveure la fase de creixement de les empreses ja consolidades que volen fer salts importants en dimensió a través de la innovació, la internacionalització o qualsevol altra estratègia.
D’altra banda, més enllà dels serveis i les actuacions de suport directes, els ens locals poden aportar valor a les empreses d’una manera més indirecta promovent un entorn que sigui més favorable al desenvolupament d’activitats empresarials perquè siguin més competitives.
Aquests tipus d’actuacions es poden englobar en tres grans blocs:
Actuacions per a la millora de l’entorn físic · A través de l’urbanisme, és a dir, planificant els usos del sòl i les activitats que s’hi poden dur a terme, com ara eixos comercials o sòl industrial.
· A través de la creació i/o modernització d’infraestructures i equipaments que faciliten les activitats econòmiques, com ara la dotació de serveis en PAE, la millora de la xarxa viària, la creació de vivers d’empresa o d’altres.
Actuacions de millora de l’entorn legal
La millora i la simplificació de la regulació local que afecta les empreses, així com la creació d’oficines que centralitzen diferents tràmits (municipals o fins i tot d’altres administracions), són formes diferents de crear un entorn legal més “amigable” per a les empreses.
Actuacions de promoció de l’entorn cultural
En el sentit de sensibilitzar la població vers determinats valors com l’emprenedoria, la cultura de la innovació o la responsabilitat social i mediambiental de les empreses.
Des de la segona dècada del 2000, s’ha incrementat de forma rellevant el nombre d’empreses que sorgeixen d’oportunitats generades per les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i l’enorme accelerada i extensió entre tothom.
Alguns països com Israel han fet d’aquest tipus d’empreses la seva bandera, i no és menys cert que en el teixit local de les comarques de Barcelona també s’han desenvolupat projectes interessants adreçats a promoure aquest tipus d’emprenedoria, atès que la seva creació de valor i la seva capacitat de generar ocupació indefinida i de qualitat són molt superiors.
Així doncs, aquestes són els tipus d’actuacions que s’ha posat en marxa:
Per saber-ne més
El impuls als sectors emergents
Els Centres Locals de Serveis a les empreses (en endavant, CLSE) són els departaments, els organismes autònoms o les empreses públiques dels ajuntaments que, sols o mancomunadament, tenen com a objectiu desenvolupar el teixit empresarial del seu territori i ajudar al desvetllament de vocacions empresarials, la creació i la consolidació d’empreses, així com al creixement de les ja existents i a millorar-ne la competitivitat. En la realitat actual, els CLSE poden jurídicament adoptar formes molt diverses.
Els CLSE acostumen a dur a terme dos tipus d’actuacions: serveis directes a persones emprenedores i empreses i actuacions per afavorir l’entorn empresarial.
En aquest epígraf descrivim quin són els serveis que pot arribar a oferir un CLSE, és a dir, el catàleg de serveis tipus. El criteri d’agrupació que se segueix és el tipus de destinatari: persones emprenedores, empreses de constitució recent o empreses consolidades. Naturalment, no tots els centres presten tots els serveis.
Serveis a persones emprenedores
Actuacions diverses, com xerrades i seminaris en escoles i instituts, concursos de projectes empresarials, jornades de l’emprenedoria, mitjans de comunicació local, etc.
Prestació d’informació (presencial i/o en línia) sobre aspectes relatius a la creació de l’empresa, habitualment relativa a qüestions sobre normativa, fiscalitat, Seguretat Social, tramitació, etc.
Prestació de consell expert, més enllà de la informació, sobre diferents qüestions relacionades amb el procés de la creació de l’empresa.
Acompanyament i assessorament expert en tot el procés d’elaboració del pla d’empresa a través de reunions periòdiques en les quals s’analitzen els avenços realitzats i es planteja com avançar en els diferents apartats del pla d’empresa.
Acompanyament i assessorament expert en tot el procés d’elaboració del model de negoci a través de la metodologia Canvas Business Model.
Espais físics i/o virtuals amb diferents recursos de coneixement per facilitar el procés de creació de l’empresa. Habitualment també s’organitzen activitats de petit format (càpsules) per a les persones usuàries.
Programes de formació normalment centrats en tots els elements necessaris per poder fer el pla d’empresa i en l’enfortiment de les competències (habilitats, actituds) emprenedores.
Servei centrat en el suport a la realització dels diferents tràmits per a la creació de l’empresa. En alguns ajuntaments, a aquest servei l’anomenen Oficina d’Atenció a l’Empresa.
Servei per a la realització directa d’alguns dels tràmits de creació d’una empresa. Aquests punts formen part d’una xarxa d’abast estatal coordinada des del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Servei que posa en contacte i dona suport i assessorament en el procés a persones que volen adquirir una empresa en marxa i persones que volen vendre una empresa.
Programes de suport integral a la creació d’empreses a sectors d’activitat que els interessi potenciar de forma particular en el municipi. Habitualment aquests programes es desenvolupen en col·laboració amb agents clau del sector concret que es vol impulsar.
Programes de suport integral a la creació d’empreses adreçats a col•lectius específics ajustant el disseny de la metodologia i el programa a peculiaritats del col·lectiu: joves, dones, persones més grans de 40 anys, etc.
Serveis a empreses de creació recent
Prestació d’informació (presencial i/o en línia) sobre aspectes empresarials de caràcter bàsic localitzables en fonts d’informació públiques sense necessitat de gaire recerca ni consell específic.
Prestació de consell tècnic especialitzat sobre diferents aspectes de la gestió empresarial que puguin interessar a les empreses.
Posar a disposició de les empreses espais per al seu allotjament, habitualment a preus competitius. En funció de les característiques, serveis i condicions que ofereixen els espais, prenen diferents morfologies. Al document Guia Vivarium trobareu informació addicional d’interès.
Programes de formació, habitualment de curta durada, adreçats a enfortir els coneixements de les persones que lideren noves empreses.
Serveis a empreses consolidades
Actuacions adreçades a sensibilitzar l’empresa en el desenvolupament de determinades pràctiques empresarials adients de ser incorporades. La forma que poden prendre és variada: jornades, seminaris, materials de difusió, vídeos, etc.
Prestació d’informació (presencial i/o en línia) sobre aspectes empresarials especialitzats localitzables en fonts d’informació públiques amb necessitat de recerca específica.
Programes de formació, habitualment de curta durada, adreçats a enfortir els coneixements de responsables empresarials que volen fer créixer les seves empreses.
Prestació de consell expert relacionat amb qüestions empresarial.
Organització d’activitats orientades al coneixement entre empreses del territori i a fomentar-ne la cooperació.
Suport en el desenvolupament estratègic de l’empresa a través del consell de persones que ocupen o han ocupat càrrecs de responsabilitat empresarial i que acumulen un capital d’experiència important.
Servei centrat en el suport a la realització dels diferents tràmits, especialment aquells relacionats amb la sol·licitud de subvencions.
Integració en un únic punt d’atenció de tots els tràmits i serveis que l’ajuntament dona a l’empresa.
Prestació de consell expert en la cerca de finançament, especialment d’aquells diferents del producte bancari clàssic: capital risc, subvencions, xarxes de Business Angels, crowfounding, etc.
Programes a mida de suport pensats per a sectors específics que incorporen singularitats.
Cerca, captació de projectes d’inversió empresarial perquè s’instal•lin al municipi i suport directe perquè aquesta instal·lació sigui fàcil.
Per saber-ne més
Dins del catàleg de serveis, algunes entitats locals promouen i/o gestionen algunes infraestructures adreçades a donar suport a les empreses en la fase de consolidació o a facilitar-los determinats serveis especialitzats que requereixen elements infraestructurals per ser prestats. En aquest cas, el més important no és només la qüestió de la infraestructura, sinó que en aquest espai es desenvolupin activitats i esdeveniments que impulsin la competitivitat de les empreses, tant si hi estan allotjades com si no. Algunes tipologies d’aquests espais serien:
Els polígons d’activitat econòmica (PAE) són zones destinades específicament a la instal·lació de tot tipus d’activitats econòmiques, delimitades i qualificades en el planejament urbanístic per a aquests usos i dotades de subministraments (energia, aigua i recollida de residus), de determinats serveis operatius (infraestructures) i de serveis estratègics, adreçats a la millora de la competitivitat de les empreses que s’hi ubiquen. Els PAE contribueixen a la competitivitat del territori i afecten la competitivitat de les empreses que hi són instal·lades, almenys en quatre àmbits: entorn, subministraments, infraestructures i equipaments i serveis operatius.
Les principals activitats que pot desenvolupar un ajuntament per enfortir els seus PAE són de diferents tipus:
Exemple
Guia de promoció i dinamització de polígons industrials
Pla Director de Polígons Industrials de Rubí
A banda dels serveis generalistes adreçats a tot tipus d’empresa, la nostra estratègia de desenvolupament pot integrar el suport a determinats sectors d’activitat. De fet, anteriorment ja hem comentat les estratègies d’especialització intel·ligent RIS3 impulsades des de la Unió Europea que, malgrat que van adreçades a les polítiques regionals, en determinats contextos locals també tenen sentit.
Tres dels sectors en els quals la variable territorial és rellevant i habitualment s’actua des de la PE local són:
A banda de les actuacions sectorials, algunes de les de PE local s’orienten més cap al suport a estímul de clústers, entesos com a grups d’empreses localitzades en entorns territorials propers que competeixen en un mateix negoci, que integren diferents elements de la cadena de valor, que tenen relacions de competència i col·laboració entre si i amb centres de formació i recerca, i que desenvolupen especialitzacions competitives.
Exemple
Xarxa de Productes de la Terra
Vall del Ges: cosmètica i perfumeria